ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

Λάτρεψε το θέατρο, αγάπησε τη δημοσιογραφία


Πέθανε η δημοσιογράφος Αθανασία Συγγελάκη 


Πέθανε στη Ρώμη η δημοσιογράφος Αθανασία Συγγελάκη και τη δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή ο γιος της, επίσης δημοσιογράφος Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελάκης, ο οποίος την αποχαιρέτησε με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα γράφοντας τα παρακάτω συγκινητικά λόγια: 
«Η μητέρα μου, Αθανασία Συγγελάκη, “έφυγε” για το μεγάλο ταξίδι.
Στην πρώτη της ζωή, λάτρεψε το θέατρο και συνεργάστηκε με θιάσους όπως του Αλεξανδράκη, Βανδή, Βεργή και το Εθνικό, παίζοντας σε δεκάδες θεατρικά έργα για το ραδιόφωνο. Δάσκαλός της, ο Κάρολος Κούν, στο Θέατρο Τέχνης.
Στην δεύτερη ζωή της αγάπησε την δημοσιογραφια, ως ακούραστη ανταποκρίτρια της ΕΡΤ 2, οπως και του ΒΒC και της ελληνικής εκπομπής της Deutsche Welle στην Ρώμη. Συνεργάστηκε με την Rai, ως ηθοποιός και στις ξένες εκπομπές της.
Της οφείλω πάρα πολλά. Από τα ελληνικά μου, μέχρι την δουλειά μου και μια μεγάλη “μαγκιά”, που την χαρακτήριζε όσο τίποτε άλλο: την ηθική υποχρέωση να υπερασπίζεις τον ασθενέστερο, τον ξεχασμένο, αυτόν που δεν έχει υλικό αντάλλαγμα να σου προσφέρει, χωρίς να υπολογίζεις το όποιο κόστος».
Ποια ήταν η Αθανασία Συγγελάκη

Η Αθανασία Συγγελάκη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1932 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε υποκριτική στο Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν- από το οποίο αποφοίτησε ως εξαιρετικό ταλέντο- και σκηνοθεσία και δημοσιογραφία στο πανεπιστήμιο κοινωνικών σπουδών Pro-Deo της Ρώμης.

Τη δημοσιογραφική της καριέρα ξεκίνησε στο Ε.Ι.Ρ. και τη Ραδιοφωνία Ενόπλων Δυνάμεων, όπου συμμετείχε σε εκπομπές θεατρικού και κοινωνικού περιεχομένου ενώ παράλληλα συνεργάστηκε με τα θέατρα Κ. Κουν, Ε. Βεργή, Αλ. Αλεξανδράκη, Εθνικό, Τ. Βανδή κ.ά.

Λίγο μετά την κήρυξη της στρατιωτικής δικτατορίας, ως εχθρός της χούντας, επέστρεψε στην Ιταλία λίγο πριν συλληφθεί. Από το 1968, άρχισε να εργάζεται στην ελληνική εκπομπή της RAI στα βραχέα κύματα κι έπειτα σε διεθνείς ραδιοφωνικές εκπομπές της και σε πολλά θεατρικά έργα για την τηλεόραση. 
Από το 1983 και για δυο δεκαετίες, ήταν ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ιταλία, με σειρά αποκλειστικών ρεπορτάζ και συνεντεύξεων για την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα της χώρας. Συνεργάσθηκε επί σειρά ετών, επίσης, με το BBC και, μέχρι πριν λίγα χρόνια, με την ελληνική εκπομπή της Deutsche Welle, όπου οι συνάδελφοι της έδειξαν μεγάλη αγάπη και σεβασμό μέχρι την τελευταία ανταπόκριση που ηχογράφησαν.

Η Αθανασία Συγγελάκη, στη μακρόχρονη σταδιοδρομία της ως ανταποκρίτρια, εργάστηκε με ζήλο και αυταπάρνηση, με καθημερινή παρουσία σε όλα τα δελτία ειδήσεων της ΕΤ-2, τηρώντας απαρέγκλιτα τους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Άνθρωπος καλλιεργημένος και ευγενής, διακρίθηκε για το ήθος, τον επαγγελματισμό και τα αισθήματα αλληλεγγύης έναντι των συναδέλφων της. 
Δεν αγαπούσε τους συμβιβασμούς, την εξουσία και όσους κόπτονται για να την αποκτήσουν. 
Προσπάθησε να βοηθήσει τους ανθρώπους που βρίσκονται στο περιθώριο, εκείνους που δεν έχουν να προσφέρουν κάποιο υλικό αντάλλαγμα. Χάρη στα ρεπορτάζ της και στην ουσιαστική της εθελοντική βοήθεια, Έλληνες νέοι μπόρεσαν να εγκαταλείψουν την εξάρτηση ουσιών, μαθαίνοντας ιταλικά και παρακολουθώντας πρόγραμμα απεξάρτησης σε θεραπευτική κοινότητα, λίγο έξω από την Ρώμη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποχαιρετά με συγκίνηση την εκλεκτή δημοσιογράφο, συλλυπείται την οικογένειά της και ιδιαίτερα τον γιο της συνάδελφο Θεόδωρο Ανδρεάδη Συγγελάκη, στον οποίο έμαθε την ελληνική γλώσσα, να ασκεί την δημοσιογραφία ως κοινωνικό λειτούργημα και να θυμάται, ότι αυτό που μένει, από το πέρασμά μας στην ζωή, είναι μόνον η ανθρώπινη προσφορά μας.

Η κηδεία της Αθανασίας Συγγελάκη, σύμφωνα με την επιθυμία της, θα πραγματοποιηθεί στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Τα στοιχεία της κηδείας θα γνωστοποιηθούν με νεότερη ανακοίνωση της Ενώσεως.