ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Τι απαντά στους εργαζόμενους της «Αυγής» ο Κασσελάκης - Ζητάει δωρεές


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έριξε τα «καρφιά» του λέγοντας ότι την απόφαση είχε λάβει η Πολιτική Γραμματεία πριν την εκλογή του, αλλά ο προκάτοχος του δεν την εφάρμοσε


Στη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και των χαμηλών διαφημιστικών εσόδων απέδωσε ο Στέφανος Κασσελάκης την απόφαση για αναστολή έκδοσης του καθημερινού φύλλου της εφημερίδας «Αυγή», ενώ σε μια προσπάθεια να αποποιηθεί των ευθυνών του ως πρόεδρος του κόμματος εδώ και εννέα μήνες είπε πως την απόφαση είχε λάβει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος πριν την εκλογή του, αλλά ο προκάτοχος του δεν την εφάρμοσε.
Τα παραπάνω υποστήριξε μιλώντας σήμερα στον ομογενειακό ραδιοφωνικό σταθμό cosmos fm.
Εντύπωση πάντως προκαλεί η αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πως προτάθηκε στους εργαζομένους να αναλάβουν οι ίδιοι το φύλλο, αλλά «δεν εισακούστηκε».
Κατά τα άλλα, σημείωσε ότι κατανοεί την ανησυχία τους.
Είπε ακόμα ότι η «Αυγή» είχε φτάσει σε μία κατάσταση που «δεν δίνει πολλές επιλογές», ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι «δεν σταματά την καθημερινή της δραστηριότητα», καθώς συνεχίζει τη διαδικτυακή της παρουσία και το κυριακάτικο φύλλο.
Επιπλέον, κάλεσε τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει δωρεά για τη στήριξη του κόμματος και όπως είπε ο ίδιος θα δώσει το παράδειγμα δωρίζοντας σήμερα το μάξιμουμ που επιτρέπεται, δηλαδή 20.000 ευρώ.

Νέες 24ωρες απεργίες από τους εργαζόμενους

Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι της «Αυγής» συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις, και όπως είχε προαναγγελθεί θα πραγματοποιηθούν 24ωρες απεργίες στην εφημερίδα και το avgi.gr θα συνεχιστούν τόσο την Πέμπτη όσο και την Παρασκευή.
Τα επόμενα βήματα δεν αποκλείεται να περιλαμβάνουν και διαμαρτυρία στα γραφεία της Κουμουνδούρου, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΣΗΕΑ θα ζητήσει συνάντηση με τον Στέφανο Κασσελάκη όταν εκείνος επιστρέψει από τις ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση για τις απεργίες :
Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΠΗΕΑ αποφάσισαν την κήρυξη νέας 24ωρης απεργίας από τις 6 π.μ. της Πέμπτης, 27 Ιουνίου 2024 έως τις 6 π.μ. της Παρασκευής, 28 Ιουνίου 2024, στην εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ» και στην ιστοσελίδα «avgi.gr».
Τα Δ.Σ. ζητούν να ανακληθεί αμέσως η απόφαση για αναστολή έκδοσης του ημερήσιου φύλλου της εφημερίδας «Η ΑΥΓΗ» και να ξεκινήσει διαβούλευση του ΣΥΡΙΖΑ με τα σωματεία των εργαζομένων στην εφημερίδα, προκειμένου να συζητηθούν τα εργασιακά θέματα που αφορούν στους εργαζομένους δημοσιογράφους, διοικητικούς και τεχνικούς Τύπου στην εφημερίδα και την ιστοσελίδα.
Ζητούμε τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων αποδοχών των συναδέλφων.

Ο ξαφνικός θάνατος της ιστορικής εφημερίδας της Αριστεράς

Η απόφαση κόμματος και διεύθυνσης της εφημερίδας προκάλεσε σοκ στον χώρο του Τύπου, αλλά και στον δημοκρατικό και προοδευτικό κόσμο, καθώς η ιστορική «Αυγή» έκλεισε μετά από 72 χρόνια συνεχούς κυκλοφορίας, εκτός από την περίοδο της χούντας.
Ανακοίνωση εξέδωσαν σήμερα και η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων.
«Μια τέτοια διακοπή της καθημερινής έκδοσης της ιστορικής εφημερίδας, χωρίς τον δέοντα σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων, αποτελεί κατάφωρη επίθεση στους εργαζόμενους στην Αυγή και αντιπροσωπεύει ανησυχίες για τον πλουραλισμό των ΜΜΕ. Καλούμε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να επανεξετάσει τη θέση της, να διαβουλευθεί με διαφάνεια με τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους και να εγγυηθεί τον σεβασμό των εργασιακών τους δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσής της για αποπληρωμή του χρέους», σημειώνουν μεταξύ άλλων σε κοινή τους ανακοίνωση η Διεθνής και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων.
Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν έφεραν νέο εσωκομματικό γύρο στον ΣΥΡΙΖΑ με αρκετά στελέχη να στηλιτεύουν την απόφαση.
Ενδεικτικά:
Ο. Γεροβασίλη: Αιφνίδια απόφαση στο κενό. Ο εξορθολογισμός των μέσων του κόμματος θα έπρεπε να συζητηθεί πριν στα όργανα και με τη συμμετοχή των εργαζομένων
Κ. Ζαχαριάδης: Τρομερά δυσάρεστη εξέλιξη το κλείσιμο της «Αυγής», προφανώς γνωρίζω ότι τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε δυσάρεστη θέση, όμως έπρεπε να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες. Η «Αυγή» είναι ένα κομμάτι της ιστορίας της χώρας, υπάρχει πολύ πριν τον ΣΥΡΙΖΑ, από το 1952 και την ΕΔΑ. Πολλά ζητήματα θα πήγαιναν διαφορετικά αν συνεδρίαζαν τα συλλογικά μας όργανα.
Από την προεδρική πτέρυγα, πάντως, επιμένουν στα περί αναγκαιότητας εξορθολογισμού των οικονομικών με την Βούλα Κεχαγιά να δηλώνει σήμερα «ήταν αναπόφευκτη αυτή η επιλογή, να κλείσει το καθημερινό φύλλο της Αυγής. Τα οικονομικά του κόμματος είναι σε πάρα πολύ άσχημη κατάσταση. Έγιναν όλο αυτό το διάστημα πάρα πολύ μεγάλες προσπάθειες για να διατηρηθεί η «Αυγή» στο σύνολό της, δηλαδή και η καθημερινή έκδοση και το κυριακάτικο φύλλο. Θέλω να διευκρινίσω ότι η «Αυγή» ως τίτλος παραμένει: θα κυκλοφορεί κανονικά το κυριακάτικο φύλλο. Αναστέλλεται η έκδοση του καθημερινού φύλλου, για λόγους περιορισμού των δαπανών».
Σε άλλο σημείο η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να απαντήσει στην κριτική των εργαζομένων περί πολιτικής κίνησης λέγοντας «αυτό που εδράζεται; Ήταν πολιτική κίνηση για ποιο λόγο; Για να “τιμωρήσει” ο ΣΥΡΙΖΑ τους εργαζόμενους; Για ποιο λόγο;».
Για το θέμα της εφημερίδας Αυγή μίλησε και ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος εμφανίστηκε πιο προκλητικός λέγοντας ότι πουλιέται ένα ευρώ και κοστίζει επτά, ενώ δε την παίρνει κανείς. «Όλοι αυτοί που γκρινιάζουν... Κανείς δεν πάει να την πάρει... Πώς θα σταθεί δηλαδή; Με θαύμα; Το θέμα είναι οι δημοσιογράφοι, και πρέπει να βρούμε λύση», τόνισε.