ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Παραίτηση Τεμπονέρα, Κοτσακά και Τσιόκα από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ


Την απόφασή τους να αποχωρήσουν από το οργανωτικό σκέλος του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία κάνουν γνωστό οι Δ. Τεμπονέρας, Αντ. Κοτσακάς και Χ. Τσιόκας, με επιστολή που απευθύνουν στον πρόεδρο και τη γραμματέα του κόμματος (με κοινοποίηση και στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας).

Στο κείμενό τους, σύμφωνα με πληροφορίες του efsyn.gr., δηλώνουν ότι αποχωρούν από το οργανωτικό σκέλος, «για λόγους διολίσθησης σε έναν άνευ όρων «εξουσιοδοτισμό», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν. Ωστόσο, διευκρινίζουν, παραμένουν στο ιδεολογικό και στο πολιτικό πλαίσιο, αλλά διατηρούν «ισχυρές επιφυλάξεις για συμπεριφορές μετάλλαξης. Η τελευταία παρέμβαση του σ. Προέδρου κατέστησε σαφές, ότι δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι, για λόγους αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού, απέναντι σε μια μετάλλαξη ,αντί για μετεξέλιξη, με την οποία διαφωνούμε», υποστηρίζουν επίσης και καταθέτουν την πεποίθησή τους για την ανάγκη ανασύνθεσης του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου «σε τροχιά προοδευτικής διακυβέρνησης με προγραμματική ενότητα. Και γνωρίζαμε εξ αρχής τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε το εγχείρημα, προφανώς γιατί δεν συνάδει με κομματικές περιχαρακώσεις και ποικίλες προσωπικές στρατηγικές».

Άλλωστε, συνεχίζουν, «εμείς πρώτοι διατυπώσαμε την ανάγκη συγκρότησης κοινωνικού μετώπου, από τα κάτω για την προάσπιση της δημοκρατίας και των θεσμών. Ξεκινήσαμε την προσπάθεια πολύ πριν από τις ευρωεκλογές, με την ανοιχτή εκδήλωση στο θέατρο ΑΛΦΑ, με ευδιάκριτη τη στόχευση μας και επανήλθαμε την επαύριον των εκλογών με συγκεκριμένη πρόταση. Πρόταση που κατά την άποψη μας σέβεται το μήνυμα της κοινωνίας και απαντά στο εκλογικό αποτέλεσμα». Επίσης, «καταστήσαμε σαφές, ότι τα κόμματα του προοδευτικού χώρου παραμένουν στο σημερινό status, με απόλυτη αυτοτέλεια, ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική. Τονίσαμε όμως ταυτόχρονα, την ανάγκη διερεύνησης των δυνατοτήτων για διαμόρφωση συμφωνίας στο προγραμματικό πεδίο. Παραμένουμε λοιπόν στρατευμένοι με στόχο την ανασύνθεση του προοδευτικού και αριστερού χώρου με βάση το αξιακό μας πλαίσιο».

Εν κατακλείδι, «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι του λαού και των ψηφοφόρων του και είναι τουλάχιστον άκομψες οι αναφορές για "τον δικό μου ΣΥΡΙΖΑ". Ευχόμαστε και θα συμβάλουμε όπως και χιλιάδες στελέχη σ όλη τη χώρα, ώστε η κοινωνική αντιπολίτευση να αποκτήσει πολιτική έκφραση προς όφελος του λαού σε ευκρινή ορίζοντα κυβερνησιμοτητας».
Υπενθυμίζεται ότι, έως τώρα, ο Διονύσης Τεμπονέρας ήταν μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Αντώνης Κοτσακάς είχε διατελέσει πρόεδρος επιτροπής δεοντολογίας και ο Χάρης Τσιόκας, μέλος οργανωτικού Γραφείου. Το κείμενο κατατεθεί και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Νίκος Παπαδημητρίου/ ΕφΣυν