ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: «Ο Χαρχούδας ήτανε για μας ο κανονικός πολιτικός. Που λέει ψέματα, που είναι μπαγάσας, που κοιτάει μόνο το τομάρι του»


Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018. Με την καθοριστική μεσολάβηση και τη φυσική παρουσία του Σιδερή Πρίντεζη επισκεφθήκαμε την ‘Αννα Παναγιωτοπούλου στο σπίτι της στον Λυκαβηττό. Ήταν μία απ’ τις πρώτες συνεντεύξεις που έκανα για το βιβλίο «Στον καιρό της Λιλιπούπολης», από τις ειλικρινέστερες και απολαυστικότερες. 
Μας υποδέχτηκε στο ίδιο σαλόνι όπου με τη Μαριανίνα Κριεζή έγραφαν τα επεισόδια που μετέτρεψαν την αρχικώς αμήχανη παιδική εκπομπή «Εδώ Λιλιπούπολη» στον σαρωτικό, αριστερόστροφο, μουσικοθεατρικό, ραδιο-οδοστρωτήρα του χατζιδακικού Τρίτου.
Η Παναγιωτοπούλου πρωτοεπιβιβάστηκε καπετάνισσα στο ταχύπλοο των κειμενογράφων της εκπομπής με έναν κύκλο οκτώ επεισοδίων (2 έως 11 Δεκεμβρίου 1978). Η ιδέα της ήταν απλή, επιθεωρησιακή και 100% πολιτική: δημοτικές εκλογές στη Λιλιπούπολη. Με τρεις ορκισμένους ανταγωνιστές του επηρμένου Χαρχούδα, ο οποίος πίστευε ότι θα έμενε δήμαρχος για πάντα. Με εκρήξεις πολιτικής βίας. Με επεμβάσεις από το εξωτερικό. Με αλλοίωση των αποτελεσμάτων. Με τη φαυλότητα, τέλος πάντων, να εξοστρακίζει τη δημοκρατία.
Η ΑΠ άλλαξε ταχύτητες σπινάροντας στη Λεωφόρο της Γαλάζιας Πεταλούδας με όλα τα γκάζια απ' τις επιθεωρήσεις που ανέβαζε κάθε καλοκαίρι το «Ελεύθερο Θεάτρου» στο Άλσος Παγκρατίου.
Κι έφερε με πάταγο στο Κάστρο του Μάνου και των συνεργατών του, στον πρώτο όροφο του Ραδιομεγάρου, όπως βγαίνεις απ' τα ασανσέρ αριστερά, τον απόηχο των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου του 1978.

Απόσπασμα από τη συνέντευξη της ΑΠ:
  • Πώς σου ήρθε να κάνεις εκλογές στη Λιλιπούπολη ;
Κοίταξε εγώ…, περισσότερο πολιτικά νούμερα γράφαμε στην επιθεώρηση, δεν ήταν ας πούμε το παραμυθάκι. Και είπα: «Να κάνουμε κάτι γήινο ρε παιδί μου, τις εκλογές και το μπουρδέλο που γίνεται στις εκλογές». Υπήρχε μία συνείδηση πολιτική από πίσω, βασικά από μένα, απ’ τη Μαριανίνα όχι τόσο. Αν και η Μαριανίνα ήταν ένας προοδευτικός άνθρωπος που δεν ήταν ενταγμένη πουθενά. Ούτε εγώ ήμουνα επί της ουσίας, αλλά εγώ ήμουνα αριστερή. Η Μαριανίνα δεν θα ψήφιζε Καραμανλή, αλλά δεν ήτανε πολιτικοποιημένο άτομο, ούτε τώρα είναι, δεν την ενδιαφέρει. Τώρα κι εμένα πια δεν μ’ ενδιαφέρει. Διότι όποιος και να βγει, ό,τι και να κάνει, το ίδιο πράγμα είναι, οπότε…
  • Υπάρχει καθρέφτισμα ανάμεσα στα κόμματα της εποχής και στις παρατάξεις που κατεβαίνουν στις δημοτικές εκλογές της Λιλιπούπολης ;
 Όχι εσκεμμένα. Μπορεί να ‘βγαινε κάτι τέτοιο, αλλά ο Χαρχούδας ήτανε για μας ο κανονικός πολιτικός: που λέει ψέματα, που είναι μπαγάσας, που κοιτάει μόνο το τομάρι του.
  • Ο Δρακατώρ;
Αυτός ήτανε φευγάτος, sui generis.
  • Η Οφη Σόφη;
Η οικολόγος, είχαμε όλο το σχέδιο… (γελάει)
  • Και o Δυστροπόπιγκας; Αυτός έχει να κάνει με την Αριστερά.
 Βέβαια, εκατό τα εκατό. Ε, ήτανε ο κομμουνιστής, ο δεξιός, και οι…παπάρες γύρω γύρω!

****
Ο Κύκλος των Δημοτικών Εκλογών συνιστά τομή στην ιστορία της Λιλιπούπολης. Ξεκινάει η Εποχή της Ενηλικίωσης. Ολο και περισσότεροι ακροατές συντονίζουν τα τραντζιστοράκια τους στην φανταστική πόλη με τα ενίοτε ρεαλιστικά χαρακτηριστικά.
Ο Χαρχούδας (Βασίλης Μπουγιουκλάκης) δέχεται με βαριά καρδιά να στηθούν κάλπες, αν και δεν καταλαβαίνει γιατί τόση φασαρία, αφού, όπως λέει, θα 'ναι ο μοναδικός υποψήφιος και θα ξαναβγεί. Γίνεται αυτό που φοβόταν: υποβάλλουν υποψηφιότητες ο εκσυγχρονιστής Δρακατώρ (Νίκος Τσιλούνης) με την παράταξη «Πυρηνική Αλλαγή», η ρομαντική φεμινίστρια-οικολόγος Οφη Σόφη (Πέπη Οικονομοπούλου) με την «Λουλουδιασμένη Λιλιπούπολη» και ο λιμανίσιος αριστερός ακτιβιστής Δυστροπόπιγκας (Θόδωρος Μπογιατζής) με το «Γοργοπόδαρο Κίνημα Αγωνιστικής Πάλης» (ΓΚΑΠ).
Ο φανατισμός χτυπάει κόκκινο. Εγκαινιάζονται τέσσερα εκλογικά κέντρα, όλα στην Πλατεία Βροντοσαυρίνας Γλυκερίνας – πιο κεντρικά δεν γίνεται.
Η «γιορτή της δημοκρατίας» καταλήγει σε λοιδορίες και ξυλοδαρμούς. Εκεί όμως που όλα έδειχναν ότι το πόπολο θα γκρεμίσει τη «Χαρχουδική Δημοκρατία», βγαίνουν τα αποτελέσματα και δεν εκλέγεται δήμαρχος κανείς! Γίνεται επαναληπτική ψηφοφορία και ο Χαρχούδας επανεκλέγεται κάτω απ’ τα μαύρα σύννεφα της γενικευμένης δυσπιστίας.
Τί συνέβη; Μας το εξήγησε η Μαριανίνα Κριεζή, την οποία είχαμε συναντήσει λίγες μέρες νωρίτερα, στις 25 Αυγούστου 2018, στο σπίτι-σκήτη στην Ερέτρια, πάλι παρέα με τον Σιδερή.
Απόσπασμα από τη συνέντευξη της ΜΚ:
  • Τώρα το περίεργο είναι… Ολοι αυτοί γιατί ψηφίζουν τον Χαρχούδα;
 Είχε γίνει νοθεία! Είχε γίνει νοθεία μάνα μου… Είσαι καλά ; Χε χε.
  • Και πώς την έκανε τη νοθεία ; Ετρεχε, άλλαζε τα αποτελέσματα ;
 Ε, Χαρχούδας…, έκανε πολλά ο Χαρχούδας. Δεν θυμάμαι. Αλλά ότι έγινε νοθεία στο εγγυώμαι.

*****
Να κι ένα δείγμα γραφής του συγγραφικού διδύμου Άννας-Μαριανίνας στα συγκεκριμένα επεισόδια. Η προεκλογική συγκέντρωση του φαυλεπίφαυλου Χαρχούδα:
Χαρχούδας: Καταρχήν θα φτιάξω το άγαλμα μου. Θα το στήσω εδώ στην Πλατεία και θα σας το κάνω σιντριβάνι. Απ’ το στόμα μου κι από τα αυτιά μου θα πετάγονται νερά και τα νερά θα φωτίζονται με πολύχρωμα φώτα.
- Πλήθος (σφυρίγματα και αποδοκιμασίες): Ε ε ε !....
Χαρχούδας: Έτσι μπράβο. Ευχαριστώ πολύ, ευχαριστώ πολύ. Ύστερα θα…
- Δυστροπόπιγγας (Θόδωρος Μπογιατζής): Όλα για σένα τα θες!
Χαρχούδας: Μετά θα σας φτιάξω τη λεωφόρο Χαρχούδα. Θα είναι ένας τεράστιος αυτοκινητόδρομος, στρωμένος με πλαστικό γκαζόν και θα ενώνει τη Λιλιπούπολη με όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου.
- Πλήθος: Ε ε ε !.... Ου !....
Χαρχούδας: Ευχαριστώ, ευχαριστώ. Η αγάπη σας με συγκινεί. Κουκλίτσα θα σας την κάνω τη Λιλιπούπολη.
- Δυστροπόπιγγας: Ταραντέλα να μην την κάνεις!
Χαρχούδας: Δε θα αφήσω τίποτα όρθιο… [υστεριάζει:] Θα βάψω όλα τα σπίτια γκρίζα και θα τους κόψω ό,τι περισσεύει από πάνω, για να γίνουν όλα ίσια! Θα κουρέψω όλα τα δέντρα και θα τα κάνω τετράγωνα! Δεν θα περπατάει κανείς στους δρόμους, για να μην τους λερώνει! Δεν θα ανάβει κανένας φως, για να μην ξοδεύουμε ηλεκτρικό! Θα σταματήσουν οι σπατάλες! Δεν θα τρώμε! Δεν θα κοιμόμαστε! Και θα κλείσουμε το ραδιοφωνικό σταθμό για να κάνουμε οικονομία!
Ανδρική αγριοφωνάρα [μάλλον ο ηθοποιός Λάμπρος Τσάγκας]: Αυτό βρήκες!;
Χαρχούδας: Θα αξιοποιήσω το Φεγγαρονήσι: θα ξεριζώσω τα δέντρα, θα βουλώσω τις σπηλιές και θα φυτέψω λουλούδια πλαστικά για να μη χαλάνε!
- Δυστροπόπιγγας: Θα τρελαθούμε όλοι μαζί…

Τραγούδι του Χαρχούδα (προεκλογικό):
Η λύσις είναι μόνο μία
το πράγμα είναι φανερό
Χαρχουδική Δημοκρατία
με μένα το Χαρχούδα αρχηγό
Ψηφίστε όλοι το Χαρχούδα
τον φουντωτό και παχουλό
η λύσις είναι μόνο μία:
εγώ, εγώ, εγώ, εγώ, εγώ...

Γιώργος Ι. Αλλαμανής (fb)