ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

Η κυβέρνηση Νετανιάχου κλείνει το Al Jazeera στο Ισραήλ - Αντιδρούν οι δημοσιογραφικές ενώσεις


Το άμεσο κλείσιμο του Al Jazeera στο Ισραήλ αποφάσισε η κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Μέσα από tweet του ο πρωθυπουργός της χώρας έγραψε ότι «Η κυβέρνηση της οποίας ηγούμαι αποφάσισε ομόφωνα: το προκλητικό κανάλι Al Jazeera θα κλείσει στο Ισραήλ», με τον υπουργό τηλεπικοινωνιών της χώρας, Shlomo Karhi, να αναφέρει μεταξύ άλλων στο Χ ότι κατασχέθηκε και ο εξοπλισμός του ενημερωτικού κολοσσού όπως μονταζιέρες, κάμερες, μικρόφωνα, υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και άλλα μηχανήματα.
Όλα αυτά μετά την ψήφιση από το κοινοβούλιο του Ισραήλ νόμου, που επιτρέπει το «λουκέτο» σε γραφεία ξένων μέσων ενημέρωσης που θεωρούνται «απειλή για τη δημόσια ασφάλεια» κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα.

Στην επίσημη τοποθέτησή του, το Al Jazeera καταδικάζει την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να κλείσει τις δραστηριότητές του δικτύου στο Ισραήλ και τη χαρακτηρίζει ως «εγκληματική πράξη», προειδοποιώντας ότι η καταστολή του ελεύθερου Τύπου από τη χώρα είναι αντίθετη προς το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο.
«Το Al Jazeera Media Network καταδικάζει έντονα και καταγγέλλει αυτήν την εγκληματική πράξη που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το βασικό δικαίωμα πρόσβασης σε πληροφορίες. Το Al Jazeera επιβεβαιώνει το δικαίωμά του να συνεχίσει να παρέχει ειδήσεις και πληροφορίες στο παγκόσμιο κοινό του», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ειδησεογραφικός οργανισμός, που διαβεβαιώνει στη συνέχεια ότι «η άμεση στόχευση και η δολοφονία δημοσιογράφων από το Ισραήλ, οι συλλήψεις, ο εκφοβισμός και οι απειλές δεν θα αποτρέψουν το Al Jazeera από τη δέσμευσή του για κάλυψη της επικαιρότητας», την ώρα που περισσότεροι από 140 Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από την αρχή του πολέμου στη Γάζα.
Το Al Jazeera είναι ένα από τα λίγα διεθνή μέσα ενημέρωσης που παρέμειναν στη Γάζα καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, μεταδίδοντας αιματηρές σκηνές αεροπορικών επιθέσεων και υπερπλήρη νοσοκομεία και κατηγορώντας το Ισραήλ για σφαγές.
Την ίδια στιγμή, η απόφαση του Ισραήλ απειλεί επίσης να αυξήσει τις εντάσεις με το Κατάρ, το οποίο χρηματοδοτεί το δίκτυο ενημέρωσης, τη στιγμή που η Ντόχα διαδραματίζει βασικό ρόλο στις προσπάθειες διαμεσολάβησης για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

Αντιδρούν οι δημοσιογραφικές ενώσεις

Δημοσιογραφικές οργανώσεις και ενώσεις για την ελευθερία του Τύπου καταδίκασαν την απόφαση του Ισραήλ να κλείσει το Al Jazeera.
Χαρακτηριστικά, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, Τιμ Ντόσον, δήλωσε από το Λονδίνο, ότι είναι μια εντελώς οπισθοδρομική και γελοία απόφαση, αφού το κλείσιμο των μέσων ενημέρωσης είναι κάτι που κάνουν τα αυταρχικά καθεστώτα.
 «Το Ισραήλ καταβάλει πολλές προσπάθειες να είναι δημοκρατία και η ιδέα ότι μπορεί απλώς να κλείσει έναν διεθνή ραδιοτηλεοπτικό φορέα σημαντικής φήμης και ιστορίας είναι φρικτή», πρόσθεσε ο Ντόσον.