ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Κατακραυγή για τις σεξιστικές δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας που επιμένει...


Για «προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων» και «άρνησης της απλής λογικής» μιλά ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, απαντώντας στην κατακραυγή για σεξιστικες δηλώσεις του που προκάλεσαν σάλο.
«Εκείνο το οποίο είπα και εννοώ είναι το αυτονόητο, ότι υπάρχουν διαφορετικά βιολογικά χαρακτηριστικά των φύλων, ότι το αρσενικό έχει συνήθως σημαντικότερη σωματική δύναμη, άρα είναι πιο επικίνδυνο στην επιθετικότητα του από το θηλυκό. Ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρχουν και ιδιαίτερες προβλέψεις και ιδιαίτεροι μηχανισμοί περιορισμού της ενδεχόμενης, εννοείται για πολλούς κοινωνικούς και άλλους λόγους, επιθετικότητας και βιαιότητας εις βάρος των γυναικών. Άρα η έννοια της γυναικοκτονίας είναι απολύτως σωστή και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται απόλυτα και αποτελεσματικά. Εννοούσα δηλαδή, είπα και υποστηρίζω ακριβώς το αντίθετο από τις αυθαίρετες κ προβοκατόρικες ερμηνείες», έγραψε στο Facebook ο υφυπουργός Υγείας, υπεύθυνος για την πολιτική Ψυχικής Υγείας.

Σφοδρές αντιδράσεις από κόμματα και φορείς - Ζητούν την παραίτησή του

Τα ανατριχιαστικά λεγόμενα του υφυπουργού Υγείας προκάλεσαν τις αντιδράσεις φορέων ψυχικής υγείας και πολιτικών κομμάτων. Ειδικότερα, ηχηρή ήταν η αντίδραση από την Πρωτοβουλία για ένα Πολύμορφο Κίνημα για την Ψυχική Υγεία που κατηγόρησε τον υφυπουργό για «σεξισμό, βιολογικό ντετερμινισμό, καταστολή και τιμωρία: ένας ολοκληρωτισμός εν εξελίξει στα καλύτερά του».
«Η ανατριχιαστική και χυδαία τοποθέτηση του υφυπουργού Υγείας, ψυχιάτρου στο επάγγελμα, Δημήτρη Βαρτζόπουλου, για τις γυναικοκτονίες, υπερβαίνει τα όρια της ανοχής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει να προχωρήσει στην άμεση απομάκρυνση του από την κυβέρνηση και τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας», αναφέρει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ζητώντας την παραίτησή του.

«Ως εδώ, κ. Μητσοτάκη. Έχετε καλύψει φιλοναζί υποψήφια, χουντικό υποψήφιο, ομοφοβικό βουλευτή. Τώρα, ως εδώ. Ζητώ την άμεση αποπομπή του κ. Βαρτζόπουλου από την κυβέρνηση και από την Κ.Ο. της Ν.Δ», αναφέρει στο Twitter/ X ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Αναχρονιστικές και άκρως επικίνδυνες» χαρακτήρισε τις δηλώσεις ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Θανάσης Γλαβίνας: «Οι θέσεις του Υφυπουργού Υγείας κ. Βαρτζόπουλου «ότι η γυναικοτονία έχει μια βιολογική βάση» και ότι η επιθετική συμπεριφορά των ανδρών έχει βιολογικά χαρακτηριστικά, δεν στερούνται μόνο επιστημονικής βάσης, αλλά είναι αναχρονιστικές και άκρως επικίνδυνες, εφόσον δικαιολογούν τέτοιες ειδεχθείς ενέργειες και οπλίζουν το χέρι πιθανών μελλοντικών γυναικοκτόνων. Λίγες μόνο μέρες μετά τη δολοφονία της Κυριακής στους Αγ. Αναργύρους, καλούμε τη Νέα Δημοκρατία να αποδοκιμάσει άμεσα τις απόψεις του Υφυπουργού της».

Στις αντιεπιστημονικές δηλώσεις του υφυπουργού Δημήτρη Βαρτζόπουλου αναφέρεται με ανακοίνωση της και η Νέα Αριστερά ζητώντας την απομάκρυνσή του από το υπουργείο. «Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να διώξει άμεσα τον Δημήτρη Βαρτζόπουλο. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αποτελεί τον βασικό χορηγό της ακροδεξιάς».

Στην ανακοίνωση της η Νέα Αριστερά αναφέρει: «Ο κ. Βαρτζόπουλος εκτός από υφυπουργός Υγείας είναι και ψυχίατρος. Οι ανατριχιαστικές δηλώσεις του που αναπαράχθηκαν σήμερα στο διαδίκτυο δεν μπορεί να του ξέφυγαν, να συνιστούν μια επιπόλαιη διατύπωση. Ο κ. Βαρτζόπουλος ξεδιπλώνει ένα ανατριχιαστικό θεωρητικό κατασκεύασμα βασισμένο στον βιολογισμό. Αναγνωρίζει βιολογικά αίτια στην επιθετικότητα, στην κατανομή των ρόλων μεταξύ των φύλων - ο άνδρας είναι εκ φύσεως επιθετικός, η γυναίκα είναι προορισμένη να τίκτει. Κατά τον υφυπουργό, η γυναικοκτονία έχει μια βάση βιολογική. Ενώ η εφηβική βία, κι αυτή με βιολογικά αίτια, πρέπει να ελεγχθεί και να διοχετευτεί προς τον εχθρό της πατρίδας, αλλά και τον εχθρό της κοινωνίας (sic!). Με λίγα λόγια ο κ. Βαρτζόπουλος ξεπλένει δολοφόνους και υποστηρίζει απόψεις τις οποίες σήμερα δέχεται μόνο η πιο ακραία εκδοχή της ακροδεξιάς και οι νεοναζί».

Κλείνοντας, η Νέα Αριστερά ρώτα: «Μπορεί τέτοιες απόψεις να είναι αποδεκτές σήμερα, σε μια ευρωπαϊκή χώρα; Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να τον διώξει άμεσα. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αποτελεί τον βασικό χορηγό της ακροδεξιάς».

«Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ο πρωθυπουργός είναι να αποπέμψει τον Δημήτρη Βαρτζόπουλο», σχολίασε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης. «Οι δηλώσεις Βαρτζόπουλου έρχονται από τις πιο σκοτεινές μέρες της ρατσιστικής ευγονικής και τους πιο ζοφερούς, ολοκληρωτικούς καιρούς της πολιτικής μας ιστορίας», πρόσθεσε.

Οι αδιανόητες δηλώσεις

Στις αρχικές δηλώσεις του, ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, μεταξύ άλλων, συσχέτισε τις γυναικοκτονίες με βιολογικά χαρακτηριστικά και ισχυρίστηκε πως «είναι η φύση των πραγμάτων το αρσενικό να είναι επιθετικό» καθώς «κυνηγάει την τροφή». Ο υφυπουργός που είναι υπεύθυνος για την πολιτική ψυχικής υγείας επικαλέστηκε επικίνδυνες αντιεπιστημονικές θεωρίες... περασμένων αιώνων.
«Σε όλη την πανίδα, σε κάθε μορφή ενβίου όντος το αρσενικό είναι πιο επιθετικό γιατί στη φύση αυτό είναι που κυνηγάει την τροφή και αναλαμβάνει την επιθετική διεκδίκηση. Το θηλυκό είναι για άλλες δουλειές. Για να τίκτει. Είτε γίνεται στην αγέλη, είτε γίνεται στη δυαδική μορφή που έχουμε στο homo sapiens. Είναι η φύση των πραγμάτων το αρσενικό να είναι επιθετικό, κατά συνέπεια η έννοια της γυναικοκτονίας έχει μια βιολογική βάση», υποστήριξε ο υφυπουργός Υγείας αναπαράγοντας ακροδεξιά ρητορική ακραίου μισογυνισμού.

Ακόμα, ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος αναφέρθηκε και στη βία μεταξύ εφήβων, υποστηρίζοντας -το αδιανότητο- πως «όταν διαπιστώνουμε σε πρώιμη φάση μια τέτοια επιθετικότητα, αυτή την επιθετικότητα να τη βάλουμε μέσα σε κοινωνικά κανάλια […] δηλαδή να μη σκοτώνεις ή να μην επιτίθεσαι για να κλέψεις, να επιτίθεσαι στον εχθρό της πατρίδας, ή να επιτίθεσαι στον εχθρό της κοινωνίας. Αλλά όταν κάποιος εκδηλώνει πλέον μια οργανωμένη τέτοια αντικοινωνική, επιθετική, εγκληματική συμπεριφορά, ο σωστός τρόπος είναι η έγκαιρος ανίχνευση και η καταστολή, ο περιορισμός του».