ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Δεν είν' αργία, είν' απεργία


Με απεργία και συγκεντρώσεις σήμερα Τετάρτη 1 Μάη σε όλη τη χώρα τιμούν την Εργατική Πρωτομαγιά τα συνδικάτα. Με τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και σωματεία τιμούν τη μέρα που είναι αφιερωμένη στους αγώνες της εργατικής τάξης, μετατρέποντάς την σε εφαλτήριο για να δυναμώσει η πάλη τους. Μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 28 Φλεβάρη και στις 17 Απρίλη ετοιμάζονται να βγουν ξανά στον δρόμο και να διαδηλώσουν για καλύτερους όρους δουλειάς, Συλλογικές Συμβάσεις, αυξήσεις μισθών και μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, αλλά και για απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, σε μια συγκυρία που οι κίνδυνοι για τους λαούς κλιμακώνονται.

Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 το πρωί, στο Σύνταγμα. Στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 το πρωί, στο Άγαλμα Βενιζέλου. Απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν οριστεί σε δεκάδες πόλεις της χώρας.

Η απεργιακή κινητοποίηση Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και σωματείων γίνεται κόντρα στην πάγια τακτική όλων των κυβερνήσεων να αντιμετωπίζουν την Πρωτομαγιά ως αργία και ειδικότερα στην απόφαση του υπουργείου Εργασίας να τη μεταφέρει φέτος την Τρίτη 7 Μάη. Η απόφαση αυτή, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο ήδη από τον Φλεβάρη, «ελήφθη προκειμένου να μη διαταραχθεί η οικονομική δραστηριότητα της αγοράς σε μια περίοδο σημαντική για το εμπόριο και τους καταναλωτές».

«Από το Σικάγο του 1886 έως την Πρωτομαγιά της Αθήνας του 1894, από τον Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη έως την Πρωτομαγιά του 1944 με την ηρωική θυσία των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή, η εργατική τάξη έχει γράψει με το ανεξίτηλο μελάνι του αίματός της τις πιο λαμπρές σελίδες του ταξικού αγώνα, της οργανωμένης πάλης και της διεκδίκησης, που καμιά κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία και καταστολή δεν μπορεί να σταματήσει», σημειώνει το ΠΑΜΕ στο απεργιακό του κάλεσμα και συνεχίζει: «Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία! Και έτσι αγωνιστικά θα τιμηθεί από όλα τα συνδικάτα της χώρας μας».

Η συγκεκριμένη μέρα «σηματοδοτεί τον αγώνα των εργατών, απέναντι στους κεφαλαιοκράτες εκμεταλλευτές τους, για τη διεκδίκηση καλύτερων όρων δουλειάς και ζωής, αλλά και για να ανοίξει ο δρόμος για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας». Καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να συνεχίσουν τον αγώνα για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και διεύρυνση δικαιωμάτων, κατάργηση των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν το 8ωρο και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση, άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία.

Στην κατεύθυνση αυτή, Ομοσπονδίες και σωματεία σε όλη τη χώρα μεταφέρουν το μήνυμα της Πρωτομαγιάς στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς, με αιχμή μια σειρά διεκδικήσεις