ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Πέφτουν κι άλλο οι πωλήσεις των εφημερίδων (δυστυχώς)


Τα αποτελέσματα της Ερευνας Ημερήσιου και Περιοδικού Τύπου για το 2023 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) είναι εξαιρετικά απογοητευτικά για τον έντυπο Τύπο. Κάθε χρόνο και χειρότερα.
Το 2023 λοιπόν, σε σύγκριση με το 2022, παρατηρείται μείωση 10,2% στις συνολικές πωλήσεις των εφημερίδων. Και είναι μείωση που έρχεται να προστεθεί στην περσινή (μείωση) κατά 14,1% στην αντίστοιχη σύγκριση του 2022 με το 2021. Στους πίνακες της ΕΛΣΤΑΤ βλέπουμε ότι οι εφημερίδες σε σχέση με έξι χρόνια πριν, σε σχέση με το 2018 δηλαδή, πουλούν τα μισά φύλλα!Να συζητήσουμε τι φταίει γι' αυτό; Οι αιτίες είναι πάνω-κάτω γνωστές (internet, smartphones, social media, υποχώρηση των εντύπων κοκ.) αλλά σημειώστε και ακόμα μία πολύ βασική: δεν υπάρχουν πλέον πολλά σημεία πώλησης. Σε μερικές περιπτώσεις, ειδικά στην επαρχία, η αγορά εφημερίδας αποτελεί αληθινή δοκιμασία.

Αλλωστε, επειδή οι πωλήσεις είναι μικρές για τα σημεία πώλησης (περίπτερα, μίνι μάρκετ και άλλα), επομένως μειωμένα και τα έσοδα, αλλά κι επειδή οι εφημερίδες αποτελούν «μπελά» για τους πωλητές (να μετρήσουν όσα φύλλα παραλαμβάνουν το πρωί, να μετρήσουν όσα επιστρέφουν το βράδυ κοκ.), πολλοί παύουν να τις βάζουν στα μαγαζιά τους. Κι έτσι έχουμε τον φαύλο κύκλο, εφημερίδες δεν αγοράζονται γιατί εφημερίδες δεν πωλούνται.

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» έχει κάνει εδώ και καιρό την πρόταση να ενισχυθούν με κάποιο κρατικό επίδομα οι ιδιοκτήτες των σημείων πώλησης. Το δικαιούνται, εδώ που τα λέμε. Μόνο έτσι θα αποκτήσουν ένα σοβαρό κίνητρο για να συνεχίσουν να πουλούν εφημερίδες και περιοδικά.

Δημήτρης Κανελλόπουλος / ΕφΣυν