ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Ο καναλάρχης...


....και οι εξοργισμένοι επενδυτές του


Μια υπόθεση που παρουσιάζει η στήλη DarkRoom του σάιτ newmoney είναι από αυτές που συζητούνται αυτό το διάστημα πίσω από κλειστές πόρτες, στα γραφεία μεγάλων επιχειρηματιών. Σύμφωνα λοιπόν με το DarkRoom:
«Πρωταγωνιστής της υπόθεσης είναι προβεβλημένος καναλάρχης που επιχειρηματικά έχει κατά καιρούς συζητηθεί ευρύτερα στην αγορά για επιτυχημένα deals με υψηλά τιμήματα που έκανε στο εξωτερικό. Πριν από αρκετά χρόνια λοιπόν, με “προίκα” αυτές τις επιτυχίες και τις γνώσεις του στο αντικείμενο, σε μια συγκυρία που οι τεχνολογικές μετοχές διεθνώς “ήταν στη μόδα”, αποφάσισε να φτιάξει ένα fund το οποίο θα λειτουργούσε ως private equity κάνοντας επενδύσεις που σχετίζονται με media, τεχνολογία και πληροφορική. 
»Απευθύνθηκε λοιπόν σε κορυφαίους Έλληνες επιχειρηματίες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια και εξαιρετικά επιτυχημένη διαδρομή και συγκέντρωσε από αυτούς περίπου 40 εκατ. ευρώ για τις επενδύσεις που σχεδίαζε το fund στις διεθνείς αγορές. Τα πρώτα χρόνια κύλησαν… ήρεμα αλλά χωρίς οι μέτοχοι να δουν το fund να κάνει κάποια επένδυση. Σε αυτές τις δουλειές όμως, γενικότερα τα πρώτα δυο-τρία χρόνια οι αποδόσεις δεν είναι αξιόλογες καθώς χρειάζεται χρόνος να ωριμάσουν οι επενδύσεις, να αναδειχθούν οι συνέργειες κ.λπ. 
»Στην περίπτωσή μας όμως τα χρόνια περνούσαν και επενδύσεις δεν γίνονταν, ούτε και φαίνονταν στον ορίζοντα. Οι μέτοχοι παίρνοντας κάθε χρόνο τον λογαριασμό, έβλεπαν τα έξοδα να τρέχουν ενώ το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο παρέμενε αδειανό. Τα funds αυτού του τύπου, βάσει του καταστατικού, έχουν προσδιορισμένη χρονική διάρκεια ζωής. Συνήθως είναι έξι (το λιγότερο) έως και δέκα χρόνια, ανάλογα με το επενδυτικό αντικείμενο. 
»Και πάλι όμως τα χρόνια κύλησαν… πολύ ήρεμα, έως πλήρη απραξία, χωρίς ο καναλάρχης να κάνει κάποια επένδυση και έτσι φτάσαμε στο σήμερα όπου το fund ολοκλήρωσε τον κύκλο ζωής του, πάντοτε χρεώνοντας έξοδα χωρίς να παρουσιάζει επενδύσεις. 
»Σε αυτό ακριβώς το σημείο και αντί να επιστραφούν τα κεφάλαια, ο καναλάρχης κατέβασε στους επενδυτές του fund μια… “ωραία” ιδέα: Να αγοράσει το fund μια επένδυση του καναλάρχη στα Βαλκάνια! Όπως καταλαβαίνετε οι επενδυτές έμειναν κόκκαλο από την πρόταση και φυσικά αρνήθηκαν κάθε συζήτηση».
UPD
To fund του καναλάρχη η στήλη DarkRoom του σάιτ newmoney έλαβε τις εξής διευκρινίσεις: 
«Tο Fund δημιουργήθηκε από στελέχη του ομίλου και έκανε σοβαρές επενδύσεις που η απόδοσή τους κυμαίνεται σε 35% περίπου. Δεν τίθεται ωστόσο κανένα θέμα για εξαγορά από το fund εταιρείας καναλάρχη στα Βαλκάνια και σε ό,τι αφορά τον χρόνο επένδυσης αυτός έχει λήξει».