ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024

Σε... φόρμα ο Μπάιντεν: Αυτή τη φορά ξέχασε το όνομα της Χαμάς


Τη Δευτέρα ο Τζο Μπάιντεν μπέρδεψε τον Εμανουέλ Μακρόν με τον εκλιπόντα Φρανσουά Μιτέραν, υποστηρίζοντας πως λίγο μετά την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ είχε μια συνομιλία μαζί του.Μια ημέρα μετά, στην τελευταία συνέντευξή Τύπου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξέχασε το όνομα της Χαμάς, ενώ ταυτόχρονα φαινόταν χαμένος, αδυνατώντας να ολοκληρώσει την τοποθέτησή του.
Ο Τζο Μπάιντεν ρωτήθηκε σχετικά με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για τους ομήρους, ωστόσο κατά την απάντησή του εμφανίστηκε σε πλήρη σύγχυση.


«Υπάρχει ένα κίνημα, και δεν θέλω, δεν θέλω, θέλω να προσέξω τα λόγια μου…», είπε, κοιτώντας ανέκφραστα. «Υπάρχει ένα κίνημα, υπάρχει… Μια απάντηση από τους ε…» προχωρώντας σε μια ακόμη παύση, κοιτώντας και πάλι στο κενό. «Υπάρχει μια απάντηση… από… τους αντιπάλους, αλλά…», είπε, προκαλώντας αμηχανία στους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους, καθώς φαινόταν μπερδεμένος.
Τελικά, κοιτώντας προς τα αριστερά έλαβε τη βοήθεια από κάποιον συνεργάτη του: «Ναι, από τη Χαμάς, συγγνώμη…».

Το βίντεο, όπως ήταν αναμενόμενο έκανε το γύρο του διαδικτύου και σχολιάστηκε έντονα. Ο Dean Benson Phillips, στέλεχος των Δημοκρατικών, ο οποίος διεκδικεί το χρίσμα του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, έγραψε:
«Το 2016, ο Τζο Μπάιντεν πήρε τη λάθος απόφαση με το να μην είναι υποψήφιος και το 2024 παίρνει τη λάθος απόφαση με το να είναι υποψήφιος. Μου προκαλεί άγχος, αλλά κάποιος στην Ουάσιγκτον πρέπει να είναι ειλικρινής και να πει αυτό που γνωρίζει ολόκληρη η χώρα. Συγκρίνετε την παρουσία του στο συνέδριο του 2016 με τη σημερινή εικόνα, και μετά σκεφτείτε πως θα είναι 5 χρόνια στο μέλλον».

«Δέχομαι κριτική επειδή είμαι ειλικρινής και λέω δυνατά αυτά που ψιθυρίζονται. Θαυμάζω τον πρόεδρο μας. Τον ψήφισα και τον στήριξα στην εκλογή του. Επισκέφτηκε το σπίτι μου και ήταν υπέροχος με την οικογένειά μου, όπως και με τη χώρα μας. Αλλά ντροπή σε όλους εσάς που προσποιείστε ότι όλα είναι εντάξει. Μας οδηγείτε – και τον οδηγείτε - σε μια καταστροφή, και το ξέρετε καλά».

Ο δημοσιογράφος του Sky News, Μαρκ Στόουν, χαρακτήρισε το βίντεο όχι ως μια «γκάφα», αλλά ως μια «αρκετά σκοτεινή στιγμή». «Ήταν ξεκάθαρο ότι δεν μπορούσε να θυμηθεί τη λέξη ‘Χαμάς’ και έπρεπε να τον παρακινήσει ένα μέλος των μέσων ενημέρωσης που ήταν εκεί στον Λευκό Οίκο», τόνισε ο δημοσιογράφος και πρόσθεσε:
«Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά - τόσες φορές τα τελευταία χρόνια, έχασε τα λόγια του και νομίζω ότι οι πολίτες, σωστά ή λάθος, το βλέπουν ως κάτι περισσότερο από ένα απλό τραύλισμα». «Συμβαίνει πολύ συχνά και νομίζω ότι είναι μια κατάσταση που αντανακλά την ηλικία του».
«Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι στις ΗΠΑ και εκτός αυτής που ανησυχούν ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που δεν είναι ικανός να ανταποκριθεί σε αυτές τις απαιτητικές εκλογές που έρχονται», συνέχισε ο Μάρκ Στόουν.