ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

Συνέλευση εργαζομένων "Στο Κόκκινο": Ζητάμε την επιστροφή της Λουπάκη


Την επιστροφή της Ευγενίας Λουπάκη στο πρόγραμμα του "105.5 Στο Κόκκινο" ζητά η συνέλευση των εργαζομένων του ραδιοσταθμού. Συγκεκριμένα η συνέλευση των εργαζομένων Στο Κόκκινο που συνεδρίασε την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, έλαβε ομόφωνα τις ακόλουθες αποφάσεις:

1, Οι εργαζόμενοι/ες στον 105.5 Στο Κόκκινο δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να δεχθούμε απολύσεις ή «απομακρύνσεις» εξαιτίας αναρτήσεων στα social media. Το τι γράφει ο καθένας / καθεμία στα κοινωνικά δίκτυα δεν μπορεί να ελέγχεται και να εγείρει ποινές ή απειλές για τη δουλειά του. Πολλώ δε μάλλον, όταν αναφερόμαστε σε μια ανάρτηση που διορθώθηκε όταν επισημάνθηκε ότι είναι ανακριβής.

2. Θεωρούμε εξαιρετικά προβληματικό να επιτίθεται η διεύθυνση του σταθμού από τον αέρα σε εργαζόμενους/ες του σταθμού ονομαστικά, δίνοντας στη δημοσιότητα προσωπικά τους δεδομένα. 

3. Δεν δεχόμαστε την «υποχρεωτική άδεια» ως μέσο διευθέτησης ή «συμμόρφωσης» των εργαζομένων που για οποιονδήποτε λόγο ενόχλησαν την διοίκηση του σταθμού.

4. Δεν νιώθουμε καθόλου ασφαλείς ότι τέτοιες στάσεις δεν πρόκειται να επαναληφθούν και στο μέλλον.

5. Ζητάμε την επιστροφή της συναδέλφισσας Ευγενίας Λουπάκη στο πρόγραμμα του σταθμού, στην ώρα της εκπομπής της και την αποκατάσταση της επαγγελματικής της αξιοπρέπειας.

6. Ζητάμε να μην εκτοξεύονται μεγαλοστομίες και δελτία τύπου που αναφέρονται σε εργαζόμενους, από άτομα που αγνοούν την λειτουργία και βασικά ζητήματα του σταθμού. Πόσο μάλλον όταν αυτά ζητούν και δίνουν πιστοποιητικά πολιτικών φρονημάτων, συμβάλλοντας στην επιπλέον στοχοποίηση των εργαζομένων. 

7. Οι εργαζόμενες / οι στον 105. 5 Στο Κόκκινο, εδώ και 17 χρόνια, υπηρετούμε αταλάντευτα μια δημοσιογραφία στο πλευρό της κοινωνίας, των κινημάτων, των θυμάτων και των αδύναμων, σεβόμενες/οι τις αποχρώσεις και τις ιδιαιτερότητες. Καταφέραμε να το κάνουμε καλά αυτό ενωμένες/οι και με γνώμονα την δεοντολογία και την αξιοπρέπεια. Ζητάμε από όλους να μας αφήσουν να συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο, αποφεύγοντας τοξικές εντάσεις που φέρνουν το Κόκκινο στην δημοσιότητα για τους λάθος λόγους.

8. Προκηρύσσουμε νέα συνέλευση των εργαζομένων (ΕΣΗΕΑ – ΕΠΗΕΑ) στο σταθμό την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου και ζητάμε από τα σωματεία μας να την καλύψουν.

Η συνάντηση στην ΕΣΗΕΑ

Πάντως στη συνάντηση με το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και τον εκπρόσωπο των εργαζομένων Γιάννη Ανδρουλιδάκη για το θέμα της απομάκρυνσης/απόλυσης της Ευγενίας Λουπάκη, ο διευθυντής του σταθμού Αδάμ Γιαννίκος επέμεινε ότι δεν πρόκειται περί απόλυσης διότι η δημοσιογράφος δεν ήταν εργαζόμενη αλλά προσέφερε εθελοντική εργασία και υποστήριξε ότι έκανε παραγοντισμό.
Ο εκπρόσωπος των δημοσιογράφων του Κόκκινου επέμεινε ότι δεν είναι δυνατόν ένας επαγγελματίας να κρίνεται – εν προκειμένω να απολύεται – εξαιτίας ανάρτησης στα σόσιαλ μίντια και όχι για κάτι που εξέφρασε από τη (δημόσια) ραδιοσυχνότητα του σταθμού.
Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ κατέστησε σαφές ότι δεν είναι αποδεκτές ποινές για αναρτήσεις στα σόσιαλ μίντια, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για απολύσεις για τον ίδιο λόγο.