ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 20 Αυγούστου 2023

«Δεν χρειαζόμαστε τόσους πολλούς εκατομμυριούχους»


"Ολοι μιλάνε για την πράσινη μετάβαση. Εγώ πιστεύω ότι αν δεν είναι κόκκινη -με άλλο παραγωγικό μοντέλο, με δημόσια ΔΕΗ, με ενεργειακές κοινότητες, με πιο ήπια ανάπτυξη- δεν θα είναι ούτε πράσινη. Μια Αριστερά, δηλαδή, του εικοστού πρώτου αιώνα που θα πιέζει την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία να πάει αριστερότερα και θα επιμένει στην ενότητα της Αριστεράς".
Λίγο πριν από την τελική ευθεία για τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανοίγει τα χαρτιά του μιλώντας στην «Εφ.Συν.». Παρουσιάζει το όραμά του για το κόμμα και την Αριστερά του 21ου αιώνα, για την οποία λέει ότι πρέπει «να πιέσει τη σοσιαλδημοκρατία να πάει αριστερότερα», ενώ αναφέρεται και στα αίτια της βαριάς ήττας στις δύο πρόσφατες εκλογικές μάχες. Μιλάει και για τον Αλέξη Τσίπρα και απαντά σ’ εκείνους που λένε ότι διαχρονικά του «έσκαβε τον λάκκο». Τέλος, δεν παραλείπει να αναφέρει ότι υπήρξε περίοδος που σκέφτηκε να εγκαταλείψει την πολιτική. Συγκεκριμένα στην ερώτηση αν υπήρξε κάποια περίοδος που να αισθάνθηκε μπουχτισμένος από την πολιτική και να σκέφτηκε «να τα παρατήσει και να αφοσιωθεί αποκλειστικά στην ακαδημαϊκή καριέρα» ο Τσακαλώτος απάντησε:
"Κάποιες φορές ναι. Ανθρώπινο δεν είναι; Αλλά εκ των υστέρων ποτέ δεν μετάνιωσα που εγώ, και τόσοι άλλοι και άλλες εξάλλου, δεν τα παρατήσαμε. Για παράδειγμα τον Σεπτέμβριο του 2015 δεν πίστευα ότι θα καταφέρναμε να βγούμε από το Μνημόνιο με την κοινωνία όρθια (μείωση των ανισοτήτων και της φτώχειας, αύξηση δαπανών στην υγεία κ.λπ.), ούτε ότι θα πετυχαίναμε μια τόσο καλή ρύθμιση για το χρέος. Και παρά τους συμβιβασμούς, που μας κόστισαν πολιτικά και εκλογικά, νομίζω ότι ήταν μια παρακαταθήκη για το μέλλον. Και τώρα αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα σχέδιο που θα πείσει ότι μπορούμε να αλλάξουμε την οικονομία, την κοινωνία, το κράτος, που θα αναδιανέμει τον πλούτο και θα δημιουργεί νέο με άλλο παραγωγικό υπόδειγμα –δεν χρειαζόμαστε τόσους πολλούς εκατομμυριούχους και ταυτόχρονα τόσους πολλούς που δεν έχουν τίποτα".
  •  απόσπασμα από τη συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Εφημερίδα των Συντακτών και τον Δημήτρη Τερζή (ολόκληρη ΕΔΩ)