ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

Απαλλαγή Παπαγγελόπουλου - Τουλουπάκη πρότεινε η εισαγγελέας


Την απαλλαγή της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και κατάχρησης εξουσίας αλλά και του πρωην υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για ηθική αυτουργία και παράβαση καθήκοντος, προτείνει η εισαγγελέας στο Ειδικό Δικαστήριο Όλγα Σμυρλή.
Ειδικότερα, όσον αφορά στο πρώτο σκέλος του κατηγορητηρίου σχετικά με τη μη έγκαιρη αποστολή στη Βουλή δικογραφίας κατά του τότε υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή για μη τιμολόγηση φαρμάκων, η εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή της Ελένης Τουλουπάκη για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας και της παράβασης καθήκοντος.
«Η αναφορά των τριών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατά του τότε υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή ήταν αόριστη και δεν επιδεχόταν ποινική αξιολόγηση. Ούτε για ζημιά του Δημοσίου μπορεί να γίνει λόγος, αφού είχε τεθεί δικλείδα ασφαλείας, για δαπάνη του Δημοσίου, για τα φάρμακα», τόνισε η κ. Σμυρλή.
Έτσι πρότεινε και την απαλλαγή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για ηθική αυτουργία στις παραπάνω πράξεις, με το σκεπτικό ότι αφού δεν έχουν διαπραχθεί τα βασικά αδικήματα δεν υπάρχει ούτε η ηθική αυτουργία σε αυτά.

Καταπέλτης για Ράικου

Η εισαγγελέας της έδρας χαρακτήρισε αναξιόπιστη την μάρτυρα κατηγορίας και πρωην προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου, σημεώνοντας πως είναι εντελώς αβάσιμη η κατηγορία για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Η εισαγγελέας της έδρας διερωτήθηκε «πώς ένας εισαγγελικός λειτουργός με πολυετή εμπειρία καταθέτει πράγματα που δεν ελέχθησαν ποτέ», σημειώνοντας ότι «ανεπίτρεπτα και δικονομικά το ανέφερε αργότερα» και ότι «γνωρίζει πολύ καλά ότι ο μάρτυρας καταθέτει όσα γνωρίζει». «Κλονισμένη η αξιοπιστία της ως μάρτυρα, αποδίδει την κρίση της σε δημοσιεύματα περί κατασκευής μαρτύρων» είπε χαρακτηριστικά.
Είπε ακόμα ότι η εισαγγελέας Ελ. Ράικου «κατέθεσε αβάσιμα και απαράδεκτα γεγονότα που δεν έχουν συμβεί» και παρατήρησε ότι «υποβαθμίζει την λογική όταν τα επικαλείται».
Η κ. Σμυρλή είπε ακόμα για την Ελ. Ράικου ότι «μίλησε για δήθεν γεγονότα που δεν συνέβησαν ποτέ», πως πρόκειται για «πλέον επικίνδυνη εκτροπή» και τόνισε ότι «η κατάθεσή της οδήγησε και την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής στην παραπομπή Παπαγγελόπουλου».
Χαρακτηριστική ήταν και η αναφορά της πως «η Ελ. Ράικου είναι μάρτυρας και όχι εισαγγελέας».
«Η κα μάρτυρας εισαγγελέας Ράικου συναισθανόμενη τις συνέπειες όσων είπε στη Βουλή τα ανέτρεψε στο Ειδικό Δικαστήριο, το άλλαξε, το υποβάθμισε, για να ελαφρύνει το βάρος της ότι δεν καταθέτει πραγματικά γεγονότα» ανέφερε ακόμα στην αγόρευσή της η εισαγγελέας για να σημειώσει ότι πανηγυρικά αποδέχτηκε ότι «δεν ισχύει αυτό που είπε στη Βουλή περί κατασκευής μαρτύρων Παπαγγελόπουλου».
Στο ίδιο ύφος συνέχισε λέγοντας πως «προσωπικές εκτιμήσεις και κρίσεις κλονίζουν την αξιοπιστία της μάρτυρος εισαγγελέως Ράικου» αφού «μέχρι και η ίδια το παραδέχεται, κι αυτό επεκτείνεται σε όλα όσα λέει». «Δε μπορεί τα μισά να είναι ψέματα και τα μισά να είναι αλήθεια. Αποδομείται η κατηγορία στο σύνολό της» είπε χαρακτηριστικά η κ. Σμυρλή.

Δήλωση του Γ. Μαντζουράνη συνηγόρου υπεράσπισης Ελ. Τουλουπάκη:
"Με τη σημερινή Πρόταση της Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, κ. Όλγας Σμυρλή, για την πλήρη απαλλαγή της Αντιεισαγγελέως Εφετών, κ. Ελένης Τουλουπάκη, από τις εναντίον της σαθρές κατηγορίες, αποδίδεται επιτέλους Δικαιοσύνη.
Αποδεικνύεται ότι η ποινική δίωξη της κ. Ε. Τουλουπάκη ήταν όχι απλώς αστήριχτη και αδικαιολόγητη από κάθε άποψη.
Αλλά και δείγμα εμπάθειας και κακοήθειας μιας πολιτικής παράταξης, που επιχειρεί να επιβάλλει καθεστώς σιωπής, υπακοής και φόβου ακόμα και στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.
Επίσης αποδεικνύεται ότι υπάρχουν και «εν Αθήναις» Εισαγγελείς, που δεν υποκύπτουν σε πιέσεις των γνωστών «ανέγγιχτων» της οικονομίας και της πολιτικής, δεν επιδιώκουν τον έπαινο των συστημικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και δεν φοβούνται τις επιθέσεις από αυτά. Η Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Όλγα Σμυρλή, απέδειξε ότι είναι ταγμένη να υπερασπίζεται την ανεξαρτησία των δικαστών και εισαγγελέων, οι οποίοι για να είναι αμερόληπτοι και αντικειμενικοί πρέπει να αισθάνονται και να είναι ασφαλείς απέναντι στις επιθέσεις των ισχυρών του χρήματος και της πολιτικής, όταν εκ καθήκοντος ελέγχουν τις πράξεις και παραλείψεις τους".
«Η εμπεριστατωμένη και αναλυτική αθωωτική πρόταση της κ. Εισαγγελέως του Ειδικού Δικαστηρίου για την κ. Τουλουπάκη αποτύπωσε την αλήθεια και αποκαθιστά μια μεγάλη αδικία κατά της κατηγορουμένης εισαγγελέως» τόνισε ο Βασίλης Χειρδάρης, που είναι επίσης συνήγορος της Ελ. Τουλουπάκη.

Κώστας Ζαφειρόπουλος (ΕφΣυν)