ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

Ο αυταρχικός κατήφορος της «γαλάζιας» διοίκησης της ΕΡΤ δεν έχει τέλος


Nτροπιαστική κηλίδα για την ιστορία της ΕΡΤ αποτελεί o εξαναγκασμός σε παραίτηση του καταξιωμένου δημοσιογράφου, παραγωγού και πολυβραβευμένου δημιουργού ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ, Θωμά Σίδερη, με καταγγελίες περί προληπτικού ελέγχου του δημοσιογραφικού του έργου και ψυχολογικής βίας εναντίον του. 
Αυτό αναφέρουν σε κοινή δήλωσή του ςο τομέαρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μάριος Κάτσης και η αναπληρώτρια τομεάρχης Ενημέρωσης & Επικοινωνίας Αναστασία Γκαρά, και επισημαίνουν ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται μάλιστα λίγες ημέρες μετά το «κόψιμο» του καλλιτέχνη Δημήτρη Μητσοτάκη από τον υποδιευθυντή του Πρώτου Προγράμματος, Άρη Τόλιο, ο οποίος φαίνεται πως έχει επιβάλλει ένα καθεστώς ασφυκτικού ελέγχου και τρομοκράτησης στο ενημερωτικό ραδιόφωνο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Όπως αναφέρουν, το νέο αυτό περιστατικό δικαιώνει περίτρανα την έκθεση της Media Freedom Rapid Response η οποία κάνει λόγο για εμμονή του πρωθυπουργού να χειραγωγήσει την πληροφορία και την πληροφόρηση
Οι δύο τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζουν ότι προσωπικά υπεύθυνος για την καταρράκωση του κύρους της ΕΡΤ είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σημειώνουν ότι είναι επιβεβλημενη πλέον η παραίτηση της διοίκησης Ζούλα – Γαμπρίτσιου καθώς και όλων των «golden boys» της λογοκρισίας.
Η κοινή δήλωση Κάτση-Γκαρά:
«Ο εξαναγκασμός σε παραίτηση του καταξιωμένου δημοσιογράφου, παραγωγού και πολυβραβευμένου δημιουργού ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ, Θωμά Σίδερη, με καταγγελίες περί προληπτικού ελέγχου του δημοσιογραφικού του έργου και ψυχολογικής βίας εναντίον του, αποτελεί ντροπιαστική κηλίδα για την ιστορία της ΕΡΤ.
Έρχεται μάλιστα λίγες ημέρες μετά το "κόψιμο" του καλλιτέχνη Δ. Μητσοτάκη από τον υποδιευθυντή του Πρώτου Προγράμματος, κ. Α. Τόλιο, ο οποίος φαίνεται πως έχει επιβάλλει ένα καθεστώς ασφυκτικού ελέγχου και τρομοκράτησης στο ενημερωτικό ραδιόφωνο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Το νέο αυτό περιστατικό δικαιώνει περίτρανα την έκθεση της Media Freedom Rapid Response η οποία κάνει λόγο για εμμονή του Πρωθυπουργού να χειραγωγήσει την πληροφορία και την πληροφόρηση. Επιπλέον επιβεβαιώνει αιτιάσεις μας περί συνειδητής και οργανωμένης απόπειρας μετατροπής της ΕΡΤ σε ένα κομματικό φερέφωνο το οποίο θα μεταδίδει μόνο όσα και ό,τι εξυπηρετούν το κυβερνητικό αφήγημα.
Εδώ και τρία χρόνια οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ έχουν υποστεί αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στο δημοσιογραφικό τους έργο. Δημοσιογράφοι έχουν μπει στον "πάγο", εκπομπές έρευνας έχουν "κοπεί", ειδήσεις έχουν "κρυφτεί" και διαστρεβλωθεί, καλεσμένοι έχουν χαρακτηριστεί ως μη αρεστοί και έχουν εξαφανιστεί από τον "αέρα" ενώ "ανύπαρκτοι" ανταποκριτές κάνουν ρεπορτάζ από τα σπίτια τους.
Η χειραγώγηση, οι λογοκριτικές πρακτικές, η μονομέρεια και η έλλειψη πλουραλισμού έχουν οδηγήσει την ΕΡΤ σε ανυποληψία και σε καταρράκωση της αξιοπιστίας και του κύρους της. 
Υπεύθυνοι για όλα αυτά είναι η διοίκηση της ΕΡΤ και οι διορισμένοι "άριστοι" που θεωρούν ότι προΐστανται σε τοπική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας. Πρώτα και πάνω απ΄ όλους όμως υπεύθυνος είναι προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος από το 2019 έχει θέση υπό την άμεση εποπτεία του τα δημόσια Μέσα.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η υπεράσπιση της δημοσιογραφικής έρευνας, του πλουραλισμού και της ελευθερίας του λόγου είναι αυτονόητη. Γι αυτό είναι και αυτονόητη η υπεράσπιση των εργαζομένων της ΕΡΤ που παλεύουν για την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ενημέρωσης, με πολυφωνία και αξιοπρέπεια. Αυτονόητη αλλά και επιβεβλημένη πλέον είναι και η παραίτηση της διοίκησης Ζούλα – Γαμπρίτσιου καθώς και όλων των "golden boys" της λογοκρισίας».