ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

Παρέμβαση για τη διασφάλιση της δημοσιότητας της δίκης της Χρυσής Αυγης


Τη διασφάλιση της δημοσιότητας της δίκης της Χρυσής Αυγής, που θα διεξαχθεί σε 2ο βαθμό, ζήτησε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με επιστολή που απέστειλε στην Πρόεδρο του Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου Αθηνών και την Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών.
Συγκεκριμένα το Δ.Σ. τόνισε την αναγκαιότητα παραχώρησης μεγάλης αίθουσας προκειμένου να μπορέσουν να παρακολουθήσουν όλοι οι δημοσιογράφοι τη δίκη στο Εφετείο.
Υπενθυμίζεται ότι εστάλη ανάλογη επιστολή και κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της συγκεκριμένης υπόθεσης στον πρώτο βαθμό.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
«Προς
την Πρόεδρο του Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου Αθηνών
κα Τριανταφύλλη Δρακοπούλου
Προς
την Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών
κα Γκανέ Μαρία

Εν όψει του επικείμενου προσδιορισμού ημερομηνίας εναρκτήριας δικασίμου της κατ’ έφεση δίκης της Χρυσής Αυγής ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ απευθύνεται σε εσάς για τη συμβολή σας στην διασφάλιση της δημοσιότητας της δίκης.
Δεδομένου του τεράστιου δημοσίου ενδιαφέροντος, που αναμένεται να έχει η συγκεκριμένη δίκη, όπως άλλωστε έγινε και κατά την εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό, είναι προφανές ότι ο αριθμός των συναδέλφων που θα κληθούν να την καλύψουν θα είναι πάρα πολύ μεγάλος. Για το λόγο αυτό, σε συνδυασμό μάλιστα και με τον αριθμό των παραγόντων και συμμετεχόντων της δίκης, που είναι, ούτως ή άλλως, μεγάλος, προτείνουμε, όπως και στο παρελθόν πράξαμε, με αφορμή άλλες δίκες αυξημένου ενδιαφέροντος, την επιλογή μεγάλης αίθουσας για τη διεξαγωγή της. Όπως ενημερωθήκαμε από την κοινοποιούμενη σε εμάς από 31.3.2022 επιστολή των συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας, η αίθουσα που πληροί τις προδιαγραφές μίας τέτοιας δίκης είναι η Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών, η οποία θεωρούμε ότι κρίνεται σκόπιμο να επιλεχθεί στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Η
προστασία του δικαιώματος των πολιτών στην ενημέρωση είναι καθήκον όλων μας και προς τούτο καθίσταται απολύτως αναγκαία η διευκόλυνση των δημοσιογράφων, οι οποίοι καλούνται να ανταποκριθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις δύσκολες, πολλές φορές, συνθήκες».