ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 5 Απριλίου 2022

Σε ποιους συστήνεται η τέταρτη δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό


Νέα σύσταση για την τέταρτη δόση σε συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού ανακοίνωσαν σήμερα ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.
Όπως τόνισαν, την τέταρτη δόση θα πρέπει να κάνουν όσοι είναι άνω των 80 ετών και άνω των 70 ετών καθως και όσοι είναι άνω των 60 κι έχουν προβλήματα υγείας:
«Παρά τα περιορισμένα δεδομένα, η Εθνική Επιτροπή εκτιμά ότι το όφελος από την τέταρτη δόση θα είναι μεγαλύτερο σε άτομα άνω των 70 ετών και άνω όπως και στους 60 ετών και άνω με υποκείμενα νοσήματα. Γι’αυτό προτείνουμε 4η δόση (2η αναμνηστική) μετά την παρέλευση τεσσάρων μηνών από την πρώτη αναμνηστική για τους πολίτες άνω των 60 ετών».
Στόχος της τέταρτης δόσης είναι να θωρακιστούν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία πολίτες έναντι της σοβαρής νόσησης. Η τέταρτη δοση δεν επηρεαζει και δεν έχει να κάνει με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η τέταρτη δόση θα αφορά περίπου 1,3 εκατομμύρια άτομα, που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 70 χρόνων και άνω που είχαν προτεραιοποιηθεί και στην αρχική φάση του εμβολιασμού.
H πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στις δηλώσεις της αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων 12 -17 με ανοσοκαταστολή για τα οποία εγκρίθηκε η χορήγηση 4ης δόσης τρεις μήνες μετά την γ’ δόση.
Για παιδιά 12 – 17 ετών με αυξημένους κινδύνους χορηγείται τρίτη δόση μετά από εξι μήνες από την β’ δόση.
Η αναμνηστική δόση εξακολουθεί να συστήνεται τρεις μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό.

Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα

Την Πέμπτη 7 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για την 4η δόση για τους 80 και άνω και αφού έχουν περάσει 4 μήνες από την τρίτη δόση και θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα η ηλικιακή ομάδα 70-79 ετών και την μεθεπόμενη εβδομάδα για τις ηλικίες 60-69 ετών.

Η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι η δεύτερη αναμνηστική δόση (4η δόση) θα γίνεται με mRNA εμβόλια, δηλαδή Pfizer ή Moderna, 4 μήνες μετά από την 1η αναμνηστική δόση (3η δόση).


Αν και η 4η δόση έχει απασχολήσει τις επιτροπές υγείας παγκοσμίως, η συλλογή σχετικών δεδομένων, κυρίως από το Ισραήλ όπου έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός αποδεικνύει ότι στις ευάλωτες ηλικιακές ομάδες είναι πολύ αποτελεσματικός.