ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

Νέα σενάρια για παράταση του lockdown - Τι λένε οι ειδικοί


Την ώρα που το ΕΣΥ πιέζεται αφόρητα από τις ανάγκες νοσηλείας τόσο σε κλίνες COVID όσο και στις ΜΕΘ άπαντες αγωνιούν για το πότε θα μπει τέλος στο lockdown που παγώνει κάθε οικονομική δραστηριότητα. Όσο τα κρούσματα παραμένουν τετραψήφια νούμερα σε ημερήσια βάση, τόσο τα σενάρια για παράταση του Lockdown και πέραν της 30ης Νοεμβρίου έρχονται στη δημοσιότητα. Την Κυριακή.. ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.698 νέα κρούσματα που συνοδεύτηκαν με διπλό αρνητικό ρεκόρ, σε διασωληνωμένους (392) και θανάτους (71) νοσούντων από κορωνοϊό.
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στο Mega είπε: «Η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά, προσεκτικά και με την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας. Αν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τα κρούσματα έχουν κατέβει κάτω από τα 500 τότε σταδιακά μπορούμε να ανοίξουμε εκείνη την ημερομηνία. Πάντα με μέτρα αυτοπροστασίας. Οι επιδημιολόγοι ξέρουν καλύτερα και αυτοί θα κάνουν τις εισηγήσεις στην κυβέρνηση».
Παρότι είναι νωρίς για εκτιμήσεις περί αποτελεσματικότητας των μέτρων, το επικρατέστερο σενάριο είναι να δοθεί το πράσινο φως για παράταση της εθνικής καραντίνας για μία συν μία εβδομάδα – ανάλογα με τις επιδημιολογικές εξελίξεις – ώστε να διασφαλιστούν ευνοϊκές συνθήκες για μία «ήπια» μετάβαση.
Οπως εντούτοις περιγράφει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, η εξίσωση στη Θεσσαλονίκη είναι ακόμη πιο δυσεπίλυτη. «Θα πρέπει πρωτίστως να δούμε αν το lockdown αποδίδει τις επόμενες ημέρες στην πόλη, όπου τα πράγματα είναι βαριά και άσχημα».
Ο ίδιος, πάντως, εμφανίζεται απαισιόδοξος «δεδομένου ότι τα μέτρα έχουν ξεκινήσει στη Θεσσαλονίκη νωρίτερα από την υπόλοιπη χώρα και συγκεκριμένα από τις αρχές του μήνα, εντούτοις ακόμη δεν έχουν διαπιστωθεί σημάδια σταθεροποίησης. Γι’ αυτό και είναι αναγκαίο να αναβαθμιστούν οι περιορισμοί στο επίπεδο της περασμένη άνοιξης – δηλαδή, να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία, τα αεροδρόμια αλλά και οι δημόσιες υπηρεσίες με την αύξηση της τηλεργασίας».

Επιστροφή του υγειονομικού χάρτη ασφαλείας

Υπό αυτό το πρίσμα, το επικρατέστερο πλέον σενάριο είναι η λήξη του εθνικού lockdown να γίνεται ανάλογα με τις διαβαθμίσεις του υγειονομικού συναγερμού σε τοπικό επίπεδο και όχι στο σύνολο της χώρας, επιστρέφοντας και πάλι στο σύστημα ζωνών του υγειονομικού χάρτη ασφαλείας και προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19. Εως τότε, πάντως, το μοντέλο που προκρίνεται σχετικά με τα μέτρα που θα ακολουθήσουν εστιάζει σε οριζόντια εφαρμογή τους.
Στην περίπτωση αυτή, οι κάτοικοι των λιγότερο επιβαρυμένων περιοχών (συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας) πιθανόν να ζήσουν στιγμές κανονικότητας εντός των Χριστουγέννων με ανοιχτό το λιανικό εμπόριο, ενδεχομένως και τα εστιατόρια.

Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ: Πιθανόν να παραταθεί το lockdown

Για σταθεροποίηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε ότι αναμένεται μείωση τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επεκταθεί το lockdown και μετά τις 30 Νοεμβρίου ή κάποιου άλλου είδους lockdown.
Ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι οι εφεδρείες μας εξαντλούνται ωστόσο ως λαός έχουμε αποδείξει ότι διαθέτουμε ευελιξία και επινοητικότητα. «Ανοίγουμε κρεβάτια σε κλειστές κλινικές, σε πτέρυγες που δεν χρησιμοποιούνται, ενώ μεταφέρονται ασθενείς και σε αλλά νοσοκομεία σε κοντινούς νομούς», πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτακοπουλος.

«Προετοιμαστείτε για 1 - 2 πολύ άσχημες εβδομάδες»

Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο Γιώργος Παυλάκης, γιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ, σημείωσε ότι ήταν μεγάλο λάθος η χαλάρωση της κοινωνίας το καλοκαίρι και αυτήν την στιγμή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια έξαρση της πανδημίας.
«Δυστυχώς δεν είμαστε στην κορύφωση του δεύτερου κύματος. Την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να προετοιμαστείτε να βλέπετε να ανεβαίνουν τα κρούσματα ακόμα παραπάνω. Δεν ξέρω που θα φτάσουν τελικά, θα εξαρτηθεί από αν η κυβέρνηση πάρει τα σωστά μέτρα και αν η κοινωνία ακολουθήσει», υπογράμμισε.
Ο κ. Παυλάκης επισήμανε ότι είναι σημαντικό «να κάνουμε ό,τι ενοχλεί τον ιό και όχι ό,τι βολεύει εμάς», να περιορίσουμε σημαντικά δηλαδή τις μετακινήσεις και τις επαφές μας, ενώ τόνισε ότι η καραντίνα θα πρέπει να έχει τη μορφή που είχε την άνοιξη αλλιώς δε θα έχει αποτέλεσμα.
«Αν δε γίνει σωστή καραντίνα δε θα δούμε αποτέλεσμα. Την καραντίνα την κάνουμε για να αποφύγουμε τα χειρότερα», σημείωσε. Ο γιατρός υπογράμμισε ότι η πανδημία «θα περάσει» ενώ πολύ σημαντική θα είναι και χορήγηση του εμβολίου, που αναμένεται από την άνοιξη του 2021. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου θα είναι συνδυαστική με τα υπόλοιπα μέτρα που θα ισχύουν. «Τον επόμενο χρόνο προσβλέπουμε σε φοβερές βελτιώσεις, το να ξαναβρούμε κομμάτια από τη ζωή μας. Τώρα προέχει να αντιμετωπίσουμε το τσουνάμι», τόνισε.
Ο κ. Παυλάκης σημείωσε ότι η πανδημία θα αφήσει μακροχρόνιο πρόβλημα στην οικονομία και στην υγεία, ωστόσο «όταν τα πράγματα αρχίσουν να βελτιώνονται, θα συνεχίσουν να βελτιώνονται».

Lockdown Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη

Από Δευτέρα μπαίνουμε σε μια άλλη φάση μέτρων στη Θεσσαλονίκη με πολύ μικρότερη κινητικότητα των ανθρώπων τόνισε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Μιλώντας στο OPEN TV και στο «Τώρα ό,τι συμβαίνει» υποστήριξε ότι τα μέτρα στη Θεσσαλονίκη δεν απέδωσαν, αν και πάρθηκαν νωρίτερα κατά μία βδομάδα από την Αθήνα, ενώ σε επιστολή που έστειλαν στον πρωθυπουργό πριν τρεις μέρες εισηγηθήκαμε μέτρα τύπου lockdown που ίσχυσαν τον περασμένο Μάρτιο.
«Έχουμε την αίσθηση ότι για να έχουμε αποτελέσματα και να μην έχουμε επιμήκυνση του lockdown θα πρέπει να πάνε τα μέτρα στο επίπεδο του περασμένου Μαρτίου και να έχουμε απόδοση. Θα πρέπει να δούμε μικρότερη κινητικότητα από Δευτέρα. Δεν είναι σκόπιμο να παρατείνεται μια θεραπεία που δεν αποδίδει μέσα στο αναμενόμενο χρόνο με τη σκέψη ότι θα αποδώσει αργότερα» πρόσθεσε ο κ. Εξαδάκτυλος.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου παρά τα περιοριστικά μέτρα δεν υπήρξε μείωση του ρυθμού της επιτάχυνσης των κρουσμάτων, ούτε σταθεροποίηση μετά από 13 μέρες, ούτε ακόμη περισσότερο επιβράδυνση της πανδημίας. «Και αυτό δεν είναι καλό ούτε από υγειονομική και οικονομική άποψη, ούτε λειτουργεί προς όφελος της ψυχολογίας των ανθρώπων καθώς αυξάνεται ο θυμός, η οργή και η απογοήτευσή τους».
- πηγή: newpost.gr