ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

Το «Εθνος» κλείνει τα 106!

Tο «Εθνος» γίνεται σήμερα… 106 ετών! Η ιστορική εφημερίδα κυκλοφόρησε για πρώτη φορά σαν σήμερα, στις 26 Οκτωβρίου 1913 από τον Σπύρο Νικολόπουλο και μετά τον θάνατό του (1938) πέρασε στους ανιψιούς του, Κώστα Κυριαζή και Κώστα Νικολόπουλο, οι οποίοι παρέμειναν οι συνιδιοκτήτες της μέχρι το κλείσιμό της από τη στρατιωτική δικτατορία τον Απρίλιο του 1970.
Από την πρώτη ημέρα της..
κυκλοφορίας της το 1913, η εφημερίδα τάχθηκε μαχητικά υπέρ του Ελευθερίου Βενιζέλου, και συνέχισε τη στήριξή της στον κεντρώο, άρα βενιζελικό, χώρο, όλα τα επόμενα χρόνια, πρωταγωνιστώντας και στον περιβόητο «Ανένδοτο Αγώνα» του «γέρου της Δημοκρατίας» Γεωργίου Παπανδρέου.
Από το 1958, αρχισυντάκτης ήταν ο Γιάννης Καψής, ο οποίος προσέδωσε στην εφημερίδα ένα έντονο αντιδεξιό χαρακτήρα αλλά και μια συνεχή επικέντρωση στα εθνικά θέματα και κυρίως στο Κυπριακό. Tο 1965-67 υπήρξε η εφημερίδα που λειτούργησε ως το δημοσιογραφικό στήριγμα του Ανδρέα Παπανδρέου, τόσο εναντίον της Δεξιάς όσο και εναντίον των «Αποστατών» του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Τότε στο «Εθνος» εργάζονταν, μεταξύ άλλων, ο Σεραφείμ Φυντανίδης, ο Δημήτρης Μαρούδας και ο Σπύρος Καρατζαφέρης.
Η δε Αρτεμις Κυριαζή (σύζυγος του συνιδιοκτήτη Κώστα Κυριαζή) υπήρξε επίσης αρθρογράφος του «Εθνους» και ξεχώρισε για τα πρωτοποριακά για την εποχή άρθρα της υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών.
- διαβάστε το πλήρες ρεπορτάζ του Ν. Μποζιονέλου στο dailymedia ΕΔΩ