ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018

Η ΕΡΤ2 τιμά τη μνήμη του Χρήστου Πασαλάρη

Η ΕΡΤ2, τιμώντας τη μνήμη του Χρήστου Πασαλάρη, προβάλλει σε επανάληψη την εκπομπή «Δρόμοι», παραγωγής 2006.
Ο Χρήστος Πασαλάρης ξεδιπλώνει τις σελίδες της ζωής του και αποκαλύπτει άγνωστες λεπτομέρειες από την πολύχρονη καριέρα του. Η αφήγησή του αρχίζει από τα παιδικά του χρόνια για να φτάσει στην περίοδο της Αντίστασης, όπου μαθητής ακόμη στο Γυμνάσιο εντάχθηκε στο ΕΑΜ. Επίσης, αναφέρεται στην ΕΠΟΝ.. Παγκρατίου και Ανατολικών Συνοικιών και στη γνωριμία του εκεί με την Ελένη Αρβελέρ, την Άννα Συνοδινού και τον Μάνο Χατζιδάκι, στα βασανιστήρια που υπέστη στις φυλακές στο Γουδή, ενώ αποκαλύπτει και πώς γλίτωσε την εκτέλεση το 1944, όταν τον έπιασαν να μεταφέρει παράνομο Τύπο.
Η Απελευθέρωση βρήκε τον Χρήστο Πασαλάρη φοιτητή της Ιατρικής, όπως παραδέχεται, όμως: «με απορρόφησε η ανησυχία της δημοσιογραφίας» κι έτσι βρέθηκε να εργάζεται στον «Ριζοσπάστη», μέχρι και το 1947 που έκλεισε. Ακόμη, θυμάται άγνωστα περιστατικά από το διάστημα που ήταν εξόριστος στη Μακρόνησο μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον Κώστα Δεσποτόπουλο και τον Θανάση Κανελλόπουλο, αλλά και από την πολύχρονη σταδιοδρομία του στον Τύπο. Αναφέρεται όμως και στην άλλη του ιδιότητα, αυτή του δασκάλου στη νέα γενιά δημοσιογράφων, αποκαλύπτοντας τις δύο συμβουλές που δίνει πάντα στους μαθητές του: «Η μία είναι να μη φοβούνται το θάνατο, με την ευρεία έννοια και η δεύτερη να μην έχουν το πάθος του χρήματος. Αυτά τα δύο, όποιος δημοσιογράφος τα πετύχει, νομίζω είναι ελεύθερος, λυτρωμένος και, σε κάθε περίπτωση, έτοιμος να γράψει την αλήθεια».
Παρουσίαση: Άρης Σκιαδόπουλος.
Δημοσιογραφική επιμέλεια-αρχισυνταξία: Ηρώ Τριγώνη.
Σκηνοθεσία-μοντάζ: Νίκος Αλμπαντάκης.
Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018, στις 20:00