ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

H “Καθημερινή” και η ανασφάλεια του Κυριάκου

Στο φύλλο της “Καθημερινής” της 6ης Ιανουαρίου δημοσιεύτηκε έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος του 2009  που σημειώνονταν ότι: «Από τις έως σήμερα εξελίξεις προκύπτει ότι η δημοσιονομική εκτροπή, η οποία άρχισε το 2007, είναι δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με την μικρή κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και είναι σαφώς διαρθρωτικού χαρακτήρα. Επίσης, είναι σαφές ότι η παρούσα δημοσιονομική θέση της χώρας είναι μη διατηρήσιμη». 
Με δύο λόγια από την έκθεση αυτή προκύπτει πως στην πορεία για τη χρεοκοπία μπήκαμε,..
κυρίως με ευθύνη των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή. Αν η είδηση αυτή είναι τόσο σοβαρή η εφημερίδα θα την παρουσίαζε από την πρώτη της σελίδα. Δεν το έκανε και αρκέστηκε στην εσωτερική καταχώρηση, γιατί η δουλειά θα γινόταν και από μέσα. Αυτή η έκθεση, ήρθε ασφαλώς στα χέρια των κυβερνήσεων Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά. Και οι τρεις δεν θέλησαν να την δημοσιοποιήσουν, αφού άλλωστε όλα τα στοιχεία της οικονομίας είχαν γίνει γνωστά. Ένας ρεπόρτερ σαΐνι θα την είχε ανακαλύψει αρκετά χρόνια πριν. Όμως, η ανακάλυψη έγινε μετά από εννέα χρόνια και το σαΐνι έχασε τη δόξα. Οι εκδότες της εφημερίδας, χωρίς αμφιβολία περίμεναν το θόρυβο τον οποίο θα προκαλούσε η δημοσιοποίηση, αλλά είχαν  στόχο. Και φυσικά δεν χρειάζεται να είσαι σαΐνι για να καταλάβεις ότι στόχος ήταν ο Κώστας Καραμανλής, λόγω του ειδικού βάρους που έχει σήμερα εντός της ΝΔ.

Αντιδράσεις και προειδοποιήσεις…

Στις 8 Ιανουαρίου που κυκλοφόρησαν πάλι οι εφημερίδες η προσκείμενη στη ΝΔ “Δημοκρατία” σημείωσε στην πρώτη της σελίδα: «Με πασοκική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος προσπαθούν να πλήξουν τον Καραμανλή για το έλλειμμα». Στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα  αποδίδει εμμέσως στην “Καθημερινή” πρόθεση να παίξει το παιχνίδι του ΠΑΣΟΚ και υποστηρίζει ότι η εν λόγω εσωτερική έκθεση που φέρει ημερομηνία 6 Οκτωβρίου 2009 είναι παλαιά και γνωστή και υπογράφεται από τον σύμβουλο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου Βασίλη Μανεσιώτη.
Ενδιαφέρον έχει και άρθρο που υπογράφει ο Μανώλης Κοτάκης, το οποίο αφού αναφέρεται επίσης σε «ξαναζεσταμένο φαγητό» καταλήγει με μια ευθεία προειδοποίηση: «Αφού, όμως, κάποιοι μυαλό δεν βάζουν, ας περάσουμε στην επόμενη πίστα: Στοιχεία για το πώς πλαστογραφήθηκαν έγγραφα της ΕΕ από το ΠΑΣΟΚ, για να καταλήξει η εξεταστική για την οικονομία στα συμπεράσματα που ήθελαν. Έρχονται. Οσονούπω».
Δεν έκανε αναφορά στο δημοσίευμα μόνον η “Δημοκρατία” Στο “Έθνος” έγινε πρώτο θέμα με φωτογραφίες Μητσοτάκη, Αλαφούζου και στη μέση τον Καραμανλή. Στον τίτλο αναφερόταν: «Στοχοποιούν τον Καραμανλή». Και συνέχιζε: «Η απόλυτη ταύτιση Μητσοτάκη-Αλαφούζου εκτροχιάζει την ενότητα της ΝΔ».

Για ποιά εξουσία ανησυχεί ο Μητσοτάκης;

Ο Κυριάκος αντέδρασε με καθυστέρηση, ενοχλημένος όχι από το δημοσίευμα της “Καθημερινής”,  αλλά του “Έθνους”! Κατήγγειλε τη διαπλοκή του Σαββίδη με την κυβέρνηση, εκείνος που διατηρεί στενότατη σχέση όχι μόνο με τον Αλαφούζο, αλλά και με εφοπλιστή που διαθέτει έξι εφημερίδες και ραδιοφωνικό σταθμό. Και μετά τον Κυριάκο ξεκίνησε και ο ανένδοτος του “Ολυμπιακού” κατά της χουντικής κυβέρνησης!
Αρκετά ως εδώ. Θεωρώ (λόγω εμπειρίας) δεδομένο βάση των σχέσεων ότι ο Κυριάκος γνώριζε εκ των προτέρων για το επικείμενο δημοσίευμα της “Καθημερινής”. Θεωρώ, επίσης, δεδομένο ότι επιθυμούσε τη δημοσίευση. Σε τι τον εξυπηρετεί αν ο στόχος του παραμένει η κατάληψη της εξουσίας; Μπορεί κόντρα στο ρεύμα Καραμανλή να οδηγήσει τη ΝΔ στη νίκη; Σχεδόν αδύνατον, ειδικά αν έχει ανοίξει τέτοιο εμφύλιο πόλεμο.
Η μόνη λογική εξήγηση που υπάρχει, με τα έως τώρα δεδομένα, είναι ότι τούτη τη στιγμή ο Κυριάκος νοιώθει να απειλείται η κομματική εξουσία του. Γι’ αυτό και λαμβάνει τα μέτρα του, επιτιθέμενος εμμέσως κατά εκείνων από τους οποίους θεωρεί ότι μπορεί να απειληθεί. Σε τέτοια περίπτωση όμως, ακόμα και αν οι καραμανλικοί επισήμως σιωπήσουν, είναι βέβαιο ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα αντιδράσουν. Διότι το χτύπημα από την “Καθημερινή” και τους εντολείς της δεν είναι προσπεράσιμο.

Δημήτρης Χρήστου (slpress.gr)