ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2017

Πέθανε ο δημοσιογράφος και λογοτέχνης Γ. Ματζουράνης

«Σημαντική απώλεια για την οικογένεια της "Αυγής" και την ελληνική Αριστερά» είναι ο θάνατος του δημοσιογράφου και συγγραφέα Γιώργου Ξ. Ματζουράνη, που άφησε την τελευταία του πνοή το Σάββατο το πρωί, στη Σίφνο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε συλλυπητήριο μήνυμά του αναφέρει:  Ο Γιώργος Ματζουράνης «υπηρέτησε με αφοσίωση τα ελληνικά γράμματα, τόσο από τη θέση του δημοσιογράφου και κριτικού, όσο και από αυτήν του λογοτέχνη» ενώ «συνέδεσε τη ζωή του με τη λογοτεχνία και την Αριστερά, αλλά και, λόγω των προσωπικών του βιωμάτων, με την εμπειρία της ξενιτιάς και της μετανάστευσης..

» Η ζωή του στην Αφρική τον έφερε σε επαφή με τα απελευθερωτικά κινήματα τον Αφρικανών και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τις δύο πρώτες συλλογές διηγημάτων του, "Σημείο επαφής" (1964) και "Uhuru-Eλευθερία" (1974). Από το 1974 που επέστρεψε στην Ελλάδα, ανέλαβε την επιμέλεια των σελίδων για το βιβλίο στην "Αυγή", θέση την οποία διατήρησε μέχρι τη δεκαετία του ΄90, ενώ η λογοτεχνική του παραγωγή αλλά και η ερευνητική του εργασία επικεντρώθηκε σε θέματα απόδημου ελληνισμού, κυρίως στους Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία. Συγκέντρωσε και παρουσίασε μαρτυρίες Ελλήνων "γκασταρμπάιτερ", έγραψε ο ίδιος διηγήματα εμπνευσμένα από τη ζωή τους, ανέδειξε Έλληνες συγγραφείς που ζούσαν στη Γερμανία, μελέτησε τις συνθήκες ζωής των Ελλήνων μεταναστών εργατών».
Η ανακοίνωση καταλήγει: «Η ιδιαίτερη ευαισθησία του, η σπάνια ευγένεια και γενναιοδωρία του και η αταλάντευτη στράτευσή του στην Αριστερά συνοδεύονταν από ένα οξύ κριτικό βλέμμα, που δεν χαριζόταν ποτέ και μπορούσε πάντα να διακρίνει το σημαντικό και το ουσιώδες. Το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει στο πένθος για την απώλεια του Γιώργου Ματζουράνη και εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του».
Ο Γιώργος Ματζουράνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935 και σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου.
Η κηδεία του Γιώργου Ματζουράνη θα γίνει αύριο Τρίτη, 29 Αυγούστου 2017, στη Σίφνο, τον τόπο καταγωγής του.