ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Γυμνοί στην Ερμού

Το Game of Thrones, η δυναμική του χρέους κι ένα παραμύθι χωρίς δράκους

Μόλις διάβασα μία ενδιαφέρουσα ανάλυση στον Economist για το Game of Thrones. Το καλό περιοδικό μας εξηγεί ότι τα προβλήματα της Σέρσεϊ, της ντε φάκτο βασίλισσας, οφείλονται στο ότι δεν κατανοεί τη δυναμική του χρέους. Αποφάσισε να κηρύξει στάση πληρωμών στα χρέη της προς την Σιδερένια Τράπεζα του Μπράβος και σ' αυτά του θρόνου προς το Τάγμα της Πίστης, την επίσημη εκκλησία και θρησκεία. Η Σιδερένια Τράπεζα απάντησε χρηματοδοτώντας τους αντιπάλους της (Στάνις), ενώ μία φονταμενταλιστική σέχτα της Πίστης που διαθέτει τη δική της πολιτοφυλακή πήρε την εξουσία στην πρωτεύουσα.
Η συνέχεια ήταν πολύ άσχημη για την Σέρσεϊ. Φυλακίστηκε, δικάστηκε και υποβλήθηκε στον εξευτελισμό να περπατήσει γυμνή μέσα στην πόλη, με το πλήθος να τη λιντσάρει. Οι αναλογίες με το σήμερα είναι προφανείς. Αν ο Λαφαζάνης και η Κωνσταντοπούλου αρνηθούν το χρέος μία..
συμμαχία του ΔΝΤ με τον Άνθιμο και τον Πειραιώς Σεραφείμ, θα τους συλλάβει και θα τους εξαναγκάσει να διασχίσουν γυμνοί την Ερμού, όπου θα τους προπηλακίζουν ο Μπάμπης, ο Μανδραβέλης και ο Πορτοσάλτε.
Η ανάλυση όμως το Economist δεν σταματάει εκεί, μας λέει ότι τα προβλήματα της δρακομάνας Ντενέρις ξεκίνησαν από τότε που κατάργησε τη δουλεία στις ελεύθερες πόλεις του Νότου. Αυτή ήταν μία πολύ κακή πολιτική αφού η δουλεία είναι κεντρική για την οικονομία της Ηπείρου του Γουέστερος με αποτέλεσμα η διακοπή της να προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις και μία συμμαχία δουλοκτητών που επιχείρησαν να δολοφονήσουν την Ντενέρις. Έτσι και σήμερα, όποιος προσπαθήσει ν' αμφισβητήσει τη μισθωτή σκλαβιά θα έχει την τύχη της Ντενέρις και θα βρεθεί στα θυμαράκια αφού δεν υπάρχουν δράκοι να τον σώσουν. Το περιοδικό κλείνει προειδοποιώντας πως είναι πολύ επικίνδυνο να τα βάζεις με τις παγκοσμιοποιημένες καπιταλιστικές δυνάμεις. Πρόκειται για μία εντελώς ουδέτερη ιδεολογικά ανάλυση.
Δ. Τσίρκας (fb)