ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Ο κύβος ερρίφθη για τη διεξαγωγή εκλογών

Με 222 ψήφους «πέρασε» το μνημόνιο, η κυβέρνηση έχασε τη δεδηλωμένη

Μετά από μια βασανιστική διαδικασία στην Ολομέλεια, με σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, εγκρίθηκε με 222 ψήφους υπέρ το νομοσχέδιο για τη συμφωνία με τους εταίρους.
Ωστόσο, το μνημόνιο υπερψήφισαν 118 κυβερνητικοί βουλευτές, με αποτέλεσμα να δρομολογούνται πολιτικές εξελίξεις καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. έχασε τη δεδηλωμένη των 120 βουλευτών.
Υπέρ τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ., το Ποτάμι, οι ΑΝ.ΕΛΛ. και το ΠΑΣΟΚ, ενώ κατά η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ 32 βουλευτές καταψήφισαν το νομοσχέδιο, 11 δήλωσαν «παρών», τρεις διαφοροποιήθηκαν ψηφίζοντας «ναι» επί της αρχής και «παρών» σε επιμέρους άρθρα, ενώ ένας βουλευτής ήταν απών.
Ειδικότερα, «ναι» επί της αρχής ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης..
(«ναι» στην τροπολογία 233 και «παρών» στα υπόλοιπα), Γιώργος Ψυχογιός («ναι» και στα άρθρα, «παρών» στην τροπολογία 232) και Δημήτρης Σεβαστάκης («παρών» στο άρθρο 1, «ναι» στα υπόλοιπα).
Από τον ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο καταψήφισαν οι βουλευτές:
Αγλαΐα Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γιάνης Βαρουφάκης, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ήσυχος, Δημήτρης Κοδέλας, Κώστας Ζαχαριάς, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Σκούμας, Θωμάς Κώτσιας, Κώστας Λαπαβίτσας, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Λίτσα Αμμανατίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοΐλης, Ραχήλ Μακρή, Ευγενία Ουζουνίδου, Γιάννης Ζερδελής, Κώστας Δελημήτρος, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζήσης Ζάννας, Βασίλης Κυριακάκης.
«Παρών» δήλωσαν οι βουλευτές: Βασιλική Κατριβάνου, Αννέτα Καββαδία, Αλέξης Μητρόπουλος, Μαρία Κανελλοπούλου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Νίκος Μιχαλάκης, Φάνης Κουρεμπές, Ηρώ Διώτη, Κώστας Δερμιτζάκης, Δανάη Τζήκα και Βασιλική Λέβα.
Απών ήταν ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ακριώτης.

Κομβική ημερομηνία η 20ή Αυγούστου
Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν αμέσως μετά την ψηφοφορία ότι μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της εκταμίευσης της δόσης στις 20 Αυγούστου, η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.
Αντίστοιχα, η Αριστερή Πλατφόρμα αναμένεται να έχει οριστικοποιήσει την απόφασή της για απόσχιση από τον ΣΥΡΙΖΑ το αργότερο μέχρι το προσεχές Σαββατοκύριακο, όταν και πρόκειται να πραγματοποιήσει την πανελλαδική της σύσκεψη για τα επόμενα οργανωτικά της βήματα.

Το κόμμα και οι «άλλοι»
Το βασικό ζητούμενο για τον Αλέξη Τσίπρα αφορά την αφήγηση βάσει της οποίας θα προσέλθει στις κάλπες. Αυτό αφορά τόσο το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, που θα πρέπει να πειστεί σύσσωμο ότι οι εκλογικές του επιλογές είναι οι δέουσες.
Μέχρι στιγμής πάντως κυριαρχεί ο προβληματισμός και η καχυποψία που έχουν εκφραστεί τόσο από τον γραμματέα Τάσο Κορωνάκη, αλλά και τους «52+», οι οποίοι θεωρούν ότι το Εκτακτο Συνέδριο πρέπει να προηγηθεί των εκλογών και πως η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δεν πρέπει να λειτουργήσουν ως εργαλείο «εκκαθάρισης» του κόμματος.
- efsyn.gr