ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Ανοίγει πάλι θέμα ομαδικών απολύσεων

Δεν πρόκειται ακριβώς για σφαγή των εργασιακών δικαιωμάτων, αφού γι’ αυτό είχαν φροντίσει οι προηγούμενοι, αλλά με τις προσφάτως ψηφισθείσες διατάξεις ανοίγουν πάλι τα θέματα των ομαδικών απολύσεων όπως και αυτό των συλλογικών διαπραγματεύσεων αλλά και της περικοπής του απεργιακού δικαιώματος.
Βέβαια σε όλο αυτό τον νεοφιλελεύθερο κυκεώνα που θα κληθεί να εφαρμόσει μια αριστερή κυβέρνηση ελπίδες γεννά η δέσμευση του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου ότι οι όποιες συμφωνίες θα πρέπει να είναι συμβατές με τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας που έχει υπογράψει η Ελλάδα.
Πάντως με βάση τα όσα έχουν ψηφιστεί, το φθινόπωρο προβλέπεται καυτό όσον αφορά το εναπομείναν οικοδόμημα των εργασιακών σχέσεων, αφού προβλέπονται:
►Διαβούλευση και επανεξέταση του υφιστάμενου πλαισίου της αγοράς εργασίας,..
συμπεριλαμβανομένων των ομαδικών απολύσεων, της συλλογικής δράσης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων (Οκτώβριος 2015).
►Ευθυγράμμιση της νομοθεσίας για ομαδικές απολύσεις, τη συλλογική δράση και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές στην Ε.Ε., χωρίς αλλαγές στο τρέχον πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων πριν από την ολοκλήρωση της επανεξέτασης (τέλη 2015).
►Ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας (Δεκέμβριος 2015).

Τζώρτζης Ρούσσος (Efsyn)