ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

ΚΘΒΕ: ο Αναστασάκης στη θέση του Βούρου

Ο αξιόλογος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιάννης Αναστασάκης, είναι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.
Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1964, ο Γιάννης Αναστασάκης σπούδασε Κλασική Φιλολογία στα Γιάννενα, Θέατρο στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ και έχει συνεχή παρουσία στα θεατρικά μας δρώμενα ως σκηνοθέτης και ηθοποιός. Ως καλλιτεχνικός διευθυντής και σκηνοθέτης του θεατρικού οργανισμού «Στιγμή» έχει παρουσιάσει σημαντικές παραστάσεις.
Εν τω μεταξύ οι εξελίξεις στο ΚΘΒΕ καλά κρατούν εν μέσω θέρους, μετά την καθυστερημένη αποδοχή της παραίτησης του Γιάννη Βούρου από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή. Ο τελευταίος είχε θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, Νίκου Ξυδάκη, από τον περασμένο Φεβρουάριο και μόλις χθες ανακοινώθηκε από το υπουργείο ότι έγινε αποδεκτή.
Πριν από τρεις εβδομάδες ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού προχώρησε στην τοποθέτηση..
του νέου διοικητικού συμβουλίου του ΚΘΒΕ, με πρόεδρο τον επίκουρο καθηγητή Πολιτικής Φιλοσοφίας στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Αρη Στυλιανού.
Από τότε υπήρχαν πληροφορίες ότι δρομολογούνταν παράλληλα η αντικατάσταση του καλλιτεχνικού διευθυντή, ενώ ο ίδιος ο Γ. Βούρος δήλωσε στο «Εθνος» ότι ενημερώθηκε προσωπικά από τον Ν. Ξυδάκη το βράδυ της Δευτέρας, μία μέρα πριν δηλαδή από τη χθεσινή ανακοίνωση. Διέψευσε έτσι πληροφορίες που προέρχονταν από κύκλους του ΚΘΒΕ και έλεγαν ότι του είχε γίνει γνωστή η αντικατάστασή του ήδη από τις αρχές του μήνα, όταν βρέθηκε για τις παραστάσεις του ΚΘΒΕ στην Επίδαυρο.
Το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις του Γ. Βούρου με τους ηθοποιούς του θεάτρου ήταν σε τεντωμένο σχοινί. Η παρουσία του στην Επίδαυρο προκάλεσε αρχικά την αντίδραση των ηθοποιών που τον κάλεσαν να διαβάσει ένα κείμενο στήριξής τους, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού για αναλγησία.
Νωρίτερα, στα μέσα Ιουλίου, έγινε γνωστό το πόρισμα του εισαγγελέα Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, μετά τις -ανώνυμες- καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στις αρχές του χρόνου και έκαναν λόγο για αδιαφανή οικονομικά και σπατάλες στο ΚΘΒΕ.
Οι καταγγελίες σε βάρος του Γ. Βούρου, αλλά και της προηγούμενης προέδρου του Δ.Σ., Μένης Λυσαρίδου, που παρέπεμπαν σε αδικήματα κακουργηματικής απιστίας σε βάρος του Δημοσίου μπήκαν στο αρχείο, ωστόσο η εισαγγελική έρευνα συνεχίζεται για δύο υποθέσεις πλημμεληματικού χαρακτήρα.
Ο Γ. Βούρος κλήθηκε να καλύψει το κενό που άφησε ο Σ. Χατζάκης, όταν παραιτήθηκε στο τέλος Μαΐου του 2013, προκειμένου να αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου η θητεία του Γ. Βούρου ανανεώθηκε για μία τριετία, αλλά κατάφερε να μείνει μόνο δύο χρόνια.
Η... ονοματολογία είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό και για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή είχαν ακουστεί τα ονόματα γνωστών σκηνοθετών και ανθρώπων του θεάτρου, με τελευταίο αυτό του Μιχαήλ Μαρμαρινού, που σκηνοθέτησε τον περασμένο χειμώνα για το ΚΘΒΕ το έργο του Γιώργου Βέλτσου «Αυτοκρατορία (I Have your Data)».

Μαρία Ριτζαλέου (ΕΘΝΟΣ)