ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Ο Μπαλτάκος κάνει κόμμα...

Γράφει ο Γιάννης Παντελάκης

Ο Μπαλτάκος κάνει κόμμα. Είναι μάλλον αδιάφορο πώς θα το λέει. Το μόνο ενδιαφέρον είναι μια μικρή αποστροφή στη συνέντευξή του, στην οποία έκανε τη σχετική ανακοίνωση, και αφορούσε στη σχέση του με τον πρωθυπουργό: «ξέρω τι κάνει, ξέρει τι κάνω». Από αυτήν την αποστροφή κρατάω το δεύτερο μέρος. «Ξέρει τι κάνω». Και το πιστεύω. Ο πρωθυπουργός, είναι πολύ πιθανό να γνωρίζει την πρόθεση Μπαλτάκου. Να δημιουργήσει, δηλαδή, ένα κόμμα «με τη συμμετοχή στελεχών από τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Εκκλησία και την Αστυνομία», σύμφωνα με τη δήλωσή του. Και γιατί δεν κάνει κάτι για να αποτρέψει τον επί πολλά χρόνια στενό του συνεργάτη να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση; Η απάντηση, μπορεί να τεθεί μ' ένα άλλο ερώτημα:
Είναι σίγουρο ότι δεν συμφέρει τη Νέα Δημοκρατία ένα τέτοιο κόμμα; Δεν είμαι σίγουρος.
Ένα ακροδεξιό κόμμα με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, σ' ένα κατακερματισμένο κομματικό..  σκηνικό, θα μπορούσε να παίξει έναν δορυφορικό ρόλο πλάι στη Ν.Δ. Να συνεργαστεί μαζί της για παράδειγμα, αν χρειαστεί. Και αυτή η συνεργασία να είναι «απενοχοποιημένη» κατά κάποιο τρόπο. Δεν θ' αφορά τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, αλλά ένα κόμμα με συγγενή χαρακτηριστικά αλλά με άλλο όνομα (Ρίζες). Στο κόμμα αυτό, δεν είναι απαραίτητο να οδηγηθούν πολλοί από τους σημερινούς ψηφοφόρους της Ν.Δ. Αυτοί, για διάφορους λόγους, αφού παραμένουν ακόμα στη Ν.Δ. παρόλα όσα έχουν συμβεί, σημαίνει πως δεν βρίσκουν σοβαρούς λόγους για να φύγουν και στο άμεσο μέλλον. Άρα, δεν θα πλήξει τη Ν.Δ.

Υπάρχει μια άλλη μεγάλη δεξαμενή, ωστόσο, από την οποία θα μπορούσε να αντλήσει εκλογική πελατεία αυτό το κόμμα. Αυτή που περιέγραψε ο ίδιος ο Μπαλτάκος. Ένα ποσοστό περίπου 16,5%, το οποίο στις ευρωεκλογές ψήφισε κόμματα που βρίσκονται δεξιά της Ν.Δ. (ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή, ΛΑΟΣ). Μετά την προβλεπόμενη διάλυση του ΛΑΟΣ (λόγω της εμπλοκής του αρχηγού του στις στρατιωτικές προμήθειες), την προφανή δραματική μείωση των ποσοστών των ΑΝΕΛ (κάτι το οποίο καταγράφεται στις μετρήσεις και θα ενταθεί λίγο πριν την εκλογή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας) και τη σημαντική απαξίωση του νεοναζιστικού μορφώματος (οι μισοί βουλευτές του οποίου είναι στη φυλακή), οι πιθανότητες σχετικής έστω επιτυχίας ενός νέου ακροδεξιού κόμματος, δεν είναι μικρές.

Δεν ισχυρίζομαι πως έτσι θα γίνουν τα πράγματα, ούτε πως υπάρχει ένα σχετικό σενάριο σε εξέλιξη. Δεν το γνωρίζω. Απλά αναρωτιέμαι αν ένα τέτοιο κόμμα, δεν βοηθάει την ευρύτερη δεξιά. Και απαντάω καταφατικά...

protagon