ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Ισχύουν στο ακέραιο οι συλλογικές συμβάσεις

Δικαστική απόφαση υπέρ δημοσιογράφου της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος»

Ισχυρές και σεβαστές είναι οι τρέχουσες συμβάσεις εργασίας δημοσιογράφων της Θεσσαλονίκης που στο περιεχόμενό τους  έχουν ενσωματώσει όρους και διατάξεις της τελευταίας συλλογικής σύμβαση εργασίας (ΣΣΕ) μεταξύ ΕΣΗΕΑ – ΕΙΗΕΑ, η οποία έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2009.
Κι αυτό, γιατί το εξάμηνο ισχύος της εν λόγω ΣΣΕ, η αποκαλούμενη «μετενέργεια», παρήλθε στις 30 Ιουνίου 2010, δηλαδή πολύ νωρίτερα από την προθεσμία που προβλέπει ο μνημονιακός νόμος 4046/2012. Έτσι, παρά το γεγονός ότι δεν έχει υπογραφεί  νέα ΣΣΕ για τον κλάδο των δημοσιογράφων, ισχύει στο ακέραιο η προηγούμενη, στο βαθμό που ο κάθε εργαζόμενος δεν έχει..  συναινέσει με την υπογραφή του σε τροποποίησή της.
 Αυτό έκρινε χθες (Τρίτη) το πρωί το Δ” Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, όπου συζητήθηκε ποινική υπόθεση σε βάρος της εργοδότριας εταιρίας των εφημερίδων «Αγγελιοφόρος» και «Αγγελιοφόρος της Κυριακής», κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.
Η μηνυτήρια αναφορά, στην οποία βασίστηκε η ποινική δίωξη της εταιρίας, υποβλήθηκε έπειτα από επώνυμη καταγγελία  δημοσιογράφου, μέλους της ΕΣΗΕΜ-Θ, που εργάζεται στις δύο εφημερίδες της Θεσσαλονίκης.
Ο εργαζόμενος ζήτησε την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας, επειδή δεν καταβάλλονταν σ” αυτόν οι δεδουλευμένες αποδοχές σχεδόν 4 μηνών, αλλά και επειδή δεν χορηγούνταν στον ίδιο δύο επιδόματα, που προβλέπει η τελευταία ΣΣΕ των δημοσιογράφων (επίδομα αναπλήρωσης και επίδομα ηλεκτρονικής οθόνης)
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το δικαστήριο έκρινε ότι ο καταγγέλλων δημοσιογράφος δικαιούται, λόγω της θέσης και  της ειδικότητάς του, τα διεκδικούμενα επιδόματα, καθώς οι σχετικές διατάξεις της οικείας ΣΣΕ έχουν πλέον συμπεριληφθεί ως απλοί ενοχικοί όροι στην ατομική σύμβαση εργασίας που έχει  συνάψει με την Εκδοτική Βορείου Ελλλαδος ΑΕ, εκδότρια των  εφημερίδων «Αγγελιοφόρος» και «Αγγελιοφόρος της Κυριακής».
- Aσύνταχτος Τύπος