ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Κατάθλιψη, άγχος, πανικός: την κρίση πληρώνει πάλι ο λαός

Δραματική αύξηση της ψυχικής νοσηρότητας μέσα στο 2012

Καμπανάκι από τους ειδικούς: Η αύξηση της ψυχικής νοσηρότητας στην Ελλάδα μέσα στο 2012 θα είναι δραματική! Την ίδια στιγμή ο αριθμός των Ελλήνων με κατάθλιψη έχει διπλασιαστεί μέσα στα τελευταία τρία χρόνια, ενώ έχει παρατηρηθεί, σε ποσοστό 35%, αύξηση της χρήσης αντικαταθλιπτικών χαπιών, γεγονός που σχετίζεται άμεσα με την οικονομική κρίση!
Στις ομάδες υψηλού κινδύνου εμφάνισης ψυχικών νοσημάτων ανήκουν όχι μόνο οι (ιδιαίτερα ευάλωτοι) άνεργοι, αλλά και όσοι αντιμετωπίζουν το φάσμα της επαπειλούμενης ανεργίας, όσοι έχουν δάνεια και χρέη και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι πλήττονται ιδιαίτερα από τις συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών. «Το 23% των ατόμων με ψυχικό νόσημα έχουν δάνεια. Tο χαμηλό εισόδημα και τα χρέη συνδέονται με την εμφάνιση ψυχικών νοσημάτων» επεσήμανε..
χαρακτηριστικά ο κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Κυριόπουλος, κατά τη διάρκεια των εργασιών του 1ου Συνεδρίου της Ένωσης Επαγγελματιών Ψυχιάτρων.
«Ο χώρος απασχόλησης του ψυχιάτρου είναι φανερό πλέον ότι δεν είναι τα άσυλα και τα νοσοκομεία, αλλά κυρίως οι χώροι εργασίας, διημέρευσης και ανάπαυσης των ανθρώπων» ήταν το συμπέρασμα του Κώστα Αλεξανδρόπουλου, προέδρου του Συνεδρίου και διευθυντή του ψυχιατρικού τομέα ΓΝΑ Ευαγγελισμός. Ο Κ. Αλεξανδρόπουλος υπογράμμισε ότι «έχει παρατηρηθεί δραματική αύξηση, κατά 92%, των ψυχικά ασθενών που επισκέπτονται τα ιατρεία τα τελευταία τρία χρόνια, εμφανίζοντας συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους, πανικού, όπως επίσης και τάσεις αυτοκτονίας, λόγω της κρίσης».