ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Σε εξέλιξη η υπογραφή ατομικών συμβάσεων στη «Μ» με την ανοχή της ΕΣΗΕΜΘ – Οι «καλοί», οι περιττοί και οι ανεπιθύμητοι συντάκτες…


Ξεκίνησε χθες το πρωί και έληξε σε «πρώτη φάση», νωρίς χθες το βράδυ στο συγκρότημα της «Μακεδονίας» η διαδικασία υπογραφής ατομικών συμβάσεων εργασίας και εθελούσιας αποχώρησης με την ανοχή και την προτροπή της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΕΣΗΕΜΘ και φυσικά υπό τις ευλογίες της νέας διευθυντικής ομάδας, που φρόντισε επιμελώς να επιτευχθεί το σχέδιο της «εκδότριας» Σουλοπούλου.
Η μείωση των μισθών κατά 30%, η κατάργηση των ισχυόντων διατάξεων της ΣΣΕ μέσω των ατομικών συμβάσεων και η «εξάλειψη» 85 θέσεων εργασίας είτε με αναγκαστική εθελούσια είτε με δεκάδες απολύσεις είναι ένα γεγονός πρωτοφανές για τα εκδοτικά χρονικά της πόλης. Σε ότι αφορά τη διαδικασία πρέπει να επισημάνουμε ότι επιχειρήθηκε η «τελική λύση» μετά τους εκβιασμούς των προηγούμενων ημερών. Από το πρωί χθες οι δικηγόροι και οι οικονομικοί επιτελείς της εταιρίας καλούσαν δημοσιογράφους να πάρουν μέρος στη διαδικασία. Είτε να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας είτε να δηλώσουν συμμετοχή στην εθελούσια. Υπήρξαν και δημοσιογράφοι που δεν κλήθηκαν καν. Οι τελευταίοι προφανώς είχαν «προγραφεί» και είχαν τοποθετηθεί στη λίστα των απολυμένων. Δηλαδή τους ξεχώρισαν σαν τα «αρνιά» σε κατηγορίες και ανάλογα έπραξαν:..
  • Τα «καλά και υπάκουα παιδιά» τα κάλεσαν πρώτα για να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις γιατί τα θέλουν στην νέα συντακτική ομάδα.
  • Τους «περιττούς» φρόντισαν να τους καλέσουν για εθελούσια και χαριστικά να τους προσφέρουν τα ψίχουλα που θεωρούν ως κίνητρα αποχώρησης ώστε να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 50+ στο πρόγραμμα της εθελούσιας.
  • Τους «ανεπιθύμητους», όσους δηλαδή τους έχουν τοποθετήσει από την αρχή στη λίστα των απολυμένων και θέλουν να τους εξαφανίσουν από το χώρο εργασίας, τους αγνόησαν πλήρως. Δεν ασχολήθηκαν καν μαζί τους.
Όπως μάθαμε όμως η κατηγοριοποίηση που επιχειρήθηκε από την εργοδοτική και διευθυντική ομάδα απέτυχε σε σημαντικό βαθμό. Κάποιοι που κλήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις δεν τις υπέγραψαν όπως και κάποιοι που θεωρήθηκαν σίγουροι για αποχώρηση, δεν προσήλθαν να παραλάβουν τις εθελούσιες. Η χθεσινή διαδικασία έδειξε για μία ακόμη φορά ποιες είναι οι προθέσεις της εργοδοσίας της «Μ»: να μειώσει κάθετα και απόλυτα το μισθολογικό κόστος και να εξαλείψει τις ανεπιθύμητες φωνές.

Οι «κακοί» κι ανεπιθύμητοι…

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί συντάκτες δεν κλήθηκαν να υπογράψουν ούτε καν εθελούσια. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι οι περισσότεροι εξ αυτών ανήκουν στην ομάδα των δημοσιογράφων που το τελευταίο διάστημα αντιτάχθηκαν ανοιχτά στα σχέδια της εργοδοσίας και μίλησαν για μεθοδεύσεις και εργοδοτικές αυθαιρεσίες. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί δημοσιογράφοι που κινήθηκαν «ασύνταχτα» βρίσκονται στις λίστες των υπό απόλυση. Και φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί δεν πείσθηκαν απο το σχέδιο σωτηρίας και παρότι κλήθηκαν δεν αποδέχθηκαν ούτε τις ατομικές συμβάσεις ούτε την εθελούσια αρνούμενοι να υποκύψουν στους εκβιασμούς και την τρομοκρατία.

Τι λέει γι όλα αυτά το δ.σ. της ΕΣΗΕΜΘ;
Θεωρεί ότι η διαδικασία ήταν μία «ανοιχτή» και «δημοκρατική» διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς και μεθοδεύσεις όπως επιχειρήθηκε το προηγούμενο διάστημα να παρουσιασθεί ότι θα ήταν;
Θα προστατέψει όσους αρνηθηκαν και δεν υπέγραψαν ατομική σύμβαση ή εθελούσια;
Τι λένε οι συνάδελφοι που «κλήθηκαν» να υπογράψουν συμβάσεις και υπέγραψαν, για τους συναδέλφους τους που δεν κλήθηκαν καν και θεωρήθηκαν προκαταβολικά απολυμένοι;
Κι επειδή πολλά ακούσθηκαν για τους «κακούς» που δεν θέλουν να ανοίξει το μαγαζί, τι θα πουν οι «καλοί» τώρα στους «κακούς» που ήδη, πριν ακόμα κλείσει η διαδικασία, πετιούνται στο δρόμο;
Πως καλώς πετιούνται στο δρόμο επειδή είναι… κακοί διότι ζητούσαν τα δεδουλευμένα τους και το δώρο;
Αυτοί οι συνάδελφοι δεν έχουν οικογένειες, δεν έχουν ανάγκες, δεν έχουν υποχρεώσεις;
Μόνο οι «καλοί» και οι «υπάκουοι» έχουν ανάγκες;
Αυτοί που δεν υπέγραψαν δεν έχουν ανάγκες;
Πως έγινε π.χ συνάδελφος που ήθελε να υπογράψει ατομική σύμβαση να μάθει μετά από δική του επικοινωνία με το λογιστήριο πως είναι στη λίστα των απολυμένων;
Ποιος τον τοποθέτησε;
Ποιος «επεξεργάσθηκε» τις λίστες;
Ποιος «έκλεισε» τις λίστες για κάποιους επιλεκτικά και μάλιστα όπως μάθαμε, τους ειπώθηκε ότι «δεν υπάρχει ανάγκη του δικού σας ρεπορτάζ». Και δεν μιλάμε για 1 ή 2 ή 3 αλλά για περισσότερους από 15 δημοσιογράφους.
Όλα αυτά κύριοι και κυρίες της πλειοψηφίας της ΕΣΗΕΜΘ, που αποφασίσατε επισήμως να επιτρέψετε την υπογραφή ατομικών συμβάσεων, δεν είναι μεθόδευση και απόφαση μαζικών απολύσεων; Όταν η εργοδοσία με την οποία έχετε διαπραγματευτεί, έχει ανακοινώσει σε ένα σημαντικό αριθμό μελών της ΕΣΗΕΜΘ ότι πρόκειται να απολυθεί, ότι βρίσκεται προς των πυλών της απόλυσης, τι λέτε; Ποιον κοροϊδεύετε όταν λέτε ότι οι απολύσεις έχουν «αποδεσμευτεί» από το συνολικό σχεδιασμό; Τι θα κάνει το σωματείο για να προστατέψει αυτούς τους συναδέλφους; Μήπως την πάπια ή θα κηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις; Πείτε μας επιτέλους, οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι, οι υπό απόλυση, έχουν η όχι το δικαίωμα να εξαντλήσουν όλα τα συνδικαλιστικά και νομικά τους δικαιώματα; Και ποιος θα τολμήσει να κατηγορήσει αυτούς τους συναδέλφους για οτιδήποτε όταν η ίδια η εργοδοσία τους τοποθετεί προκαταβολικά απέναντι στο πεζοδρόμιο; Ποιος συνέταξε τη λίστα των απολυμένων που κρατούσε σήμερα η δικηγόρος της επιχείρησης;
Έπαιξε ρόλο μάθαμε από κάτι πληροφορίες και ο γνωστός εξ Αθηνών Λάμπρος Σμαίλης. Αληθεύει ή απλά κάποιοι βολεύονται να φορτωθεί η ευθύνη και 500 χλμ νότια; Αλήθεια η νέα υπερπολυτελής διευθυντική «κούρσα» σε ποιόν ανήκει;

Νόμιμη η απεργία στον Αγγελιοφόρο

Ανάλογες μειώσεις και μείωση επίσης δεκάδων θέσεων εργασίας δηλαδή 55, έχει δρομολογήσει και η τρόικα των Μπακατσέλου – Μπόμπολα -Ψυχάρη στον Αγγελιοφόρο όπου σήμερα και αύριο πραγματοποιείται απεργία με αίτημα την ανάκληση των απολύσεων.
Η φιλομνημονιακή «γαλαζοπράσινη με ροζ πιτσιλιές» πλειοψηφία της διοίκηση της ΕΣΗΕΜΘ ούτε διανοήθηκε να καλέσει σε απεργιακή συγκέντρωση. Θα ήταν άλλωστε αντιφατικό στο ένα μαγαζί να «προωθεί» εμμέσως πλην σαφώς τις ατομικές συμβάσεις και να κρατάει στάση αναμονής και ανοχής στην δηλωμένη πρόθεση της εργοδοσίας να προβεί σε δεκάδες απολύσεις και στο άλλο να διοργανώνει απεργιακές συγκεντρώσεις με αίτημα την ανάκληση των απολύσεων ενώ δέχεται επίσης τις μειώσεις και τις ατομικές συμβάσεις. Πάντως εν μέρει «συμφωνούμε» με τις δηλώσεις του προέδρου Μάκεος και της αντιπροεδρίνας που πολλάκις έχουν δηλώσει ότι «εμάς ψήφισε ο κόσμος για να διοικήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις. Όχι εσάς. Στο τέλος της θητείας θα κριθούμε».
Έτσι είναι, εσάς ψήφισε ο κόσμος αλλά στις διακηρύξεις σας δεν λέγατε ούτε γράφατε πουθενά για ατομικές συμβάσεις και ξεπάστρεμα των θέσεων εργασίας και τελικά δεν σας ψήφισε για να βοηθήσετε στην κατάργηση των ΣΣΕ.
Πάντως το δικαστήριο σήμερα έκρινε νόμιμες τις απεργιακές κινητοποιήσεις που γίνονται με αίτημα την ανάκληση των 12 απολύσεων και την ακύρωση των 11 προειδοποιήσεων για απόλυση που έχουν σταλεί σε εργαζόμενους.
-από το asyntaxtostypos