ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη, 20 Μαΐου 2010

Ο Θεοδωράκης με τους Ελληνες της ΣμύρνηςΣτη Σμύρνη ταξίδεψαν οι «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη όπου συνάντησαν τους Έλληνες οι οποίοι ζουν μόνιμα στα παράλια της Τουρκίας.
Ο Θεοδωράκης, οι δημοσιογράφοι Λίνα Παπαδάκη, Άντρη Κωνσταντίνου και οι οπερατέρ Γιώργος και Αντρέας Πετρόπουλος, έζησαν 4 ημέρες στη Σμύρνη προσπαθώντας να γνωρίσουν την πόλη που κάποτε την αποκαλούσαν Νέα Υόρκη της Μεσογείου. Από τους νεολαίους της μεγάλης παραλίας, αγόρια και κορίτσια, που πίνουν αλκοόλ και δεν φορούν μαντήλες, μέχρι εκείνους της άνω πόλης που περιμένουν το συσσίτιο του Δήμου για να ζήσουν.
Στην κάμερα των Πρωταγωνιστών μιλούν:

Ο Τουρκοκρητικός Τζαζίμ Ινάμ
, μια εμβληματική φιγούρα των Αλατσάτων που κάποτε ήταν αμιγώς ελληνικό χωριό και τώρα ζουν εκεί μόνο δύο τουρκοκρητικοί.

Ο Ομέρ, ιμάμης κάποτε στο τζαμί των Αλατσάτων
– που κάποτε ήταν η Παναγία των Εισοδίων – ο οποίος πρωτοστατεί για να γίνει το τζαμί χριστιανικό μουσείο.

Η Θεοδώρα Χατζούδη, με την 10χρονη κόρη της
Μαρία Ελένη που σκέφτεται να μεταναστεύσει στον Καναδά γιατί δε θέλει η χριστιανή κόρη της να μεγαλώσει σε μια μουσουλμανική χώρα

Η Μαρία Εκμεκτσίογλου, μια μπριόζα μαγείρισσα
— διάσημη στην Τουρκία με.... βραβεία και τηλεοπτικές εμφανίσεις — που αποκαλύπτει στους «Πρωταγωνιστές» τα μυστικά της «αιγαιοπελαγίτικης κουζίνας»

Ο Σταύρος Θεοδωράκης συναντά και την Χαρούλα Αλεξίου που του εξομολογείται τις συμβουλές που της έδινε η Σμυρνιά γιαγιά της Κατίνα. Η Ελληνίδα ερμηνεύτρια πήγε στη Σμύρνη για τη μετονομασία ενός δρόμου της πόλης σε «Haris Aleksiou».
Η κάμερα της εκπομπής κατέγραψε επίσης τη γιορτή νεολαίας στο γήπεδο μπάσκετ της Σμύρνης πόλης με ομιλητή τον Ταγίπ Ερντογάν.

Τους «Πρωταγωνιστές» στη Σμύρνη θα τους δούμε την Κυριακή 23 Μαΐου στις 23:50 στο MEGA.