ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

Αν ο Μαρινάκης επανεκδώσει την Ελευθεροτυπία...


Ο Γιώργος Καρελιάς γράφει για την αριστερή μίρλα και τις αριστερές εφημερίδες

"Μετά την απόκτηση των σημάτων της Ελευθεροτυπίας από τον Ευάγγελο Μαρινάκη (σε δημόσιο ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ παρακαλώ-και αυτό έχει τη σημασία του) άρχισε μια μίρλα. Με αριστερά χαρακτηριστικά (οι δεξιοί δεν ασχολούνται). Η μίρλα αυτή λέει: Πω πω τι κατάντια, η Ελευθεροτυπία στα χέρια στα χέρια ενός ολιγάρχη. Τι την θέλει, άραγε;
Μετεβλήθη εντός μου(μας) ο ρυθμός του κόσμου".
Τα παραπάνω γράφει ο δημοσιογράφος Γιώργος Καρελιάς στο facebook και ξεκαθαρίζει κάποια πράγματα σχετικά με την πώληση των σημάτων της «Ελευθεροτυπίας», της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» και του «enet.gr» που τελικά τους αγόρασε η Alter Ego έναντι 8,1 εκατομμυρίων ευρώ. 
Ξεκαθαρίζει λοιπόν ο Καρελιάς (και οι περισσότεροι συμφωνούν μαζί του):
"Ας τα πούμε ως έχουν και όχι ως τα φαντάζονται ορισμένοι. Η Ελευθεροτυπία εδώ και 12 χρόνια, από το 2014 που πτώχευσε, ανήκει στους πιστωτές της, δηλαδή σε αυτούς που χρωστάει. Κυρίως, δηλαδή, ανήκει σε εμάς τους πρώην εργαζομένους της, που ξεπερνάμε τους 800. Εμείς κάνουμε κουμάντο, τρόπον τινά. Εχουμε πουλήσει ήδη δύο κτίρια (από το πρώτο έχουμε παρει περίπου των 1/4 των απαιτήσεων μας). 
Και ήρθε η ώρα των σημάτων. Η αγορά έλεγε ότι, αν πιάσουμε περί το ένα εκατομμύριο, θα ήταν πολύ καλά. Κάποιοι απο εμάς, γνωρίζοντας ποιοι ενδιαφέρονταν, υπολογίζαμε τα τριπλά ή και τετραπλά. Διαψευστήκαμε ευχάριστα. Ξεπεράσαμε τα οκτώ εκατομμύρια. Κι έτσι όλοι-και ιδιαίτερα όσοι δεν εχουν μεγάλες απαιτήσεις, δηλαδή οι πιο ασθενείς οικονομικά- θα πάρουν πολύ περισσότερα από όσα περίμεναν. Οταν πτωχεύουν οι επιχειρήσεις, αυτό που περιμένουν οι εργαζόμενοί τους είναι να παρουν αυτοί-και όχι οι Τράπεζες- αυτά που τους οφείλονται. Εμείς θα το πετύχουμε στο μέγιστο βαθμό. Αρα, ο πιο βασικός και ιερός στόχος επετεύχθη.
Πάμε τώρα στην (αριστερή) μίρλα που κυκλοφορεί. Λοιπόν, σύντροφοι, εφόσον ουδεις αριστερός επιχειρηματίας ενδιαφέρθηκε να αγοράσει τους τίτλους μας, η μίρλα δεν έχει νόημα. Τους αγόρασε ο Μαρινάκης. Ο οποίος-λέει- γίνεται μονοκράτορας στα ΜΜΕ. Τρίχες κατσαρές. Εχω ξέρω άλλους πέντε-έξι τέτοιους.
Αν ο Μαρινάκης επανεκδώσει την Ελευθεροτυπία, θα την κάνει δεξιά-κεντροδεξιά, όπως τα άλλα έντυπα που διαθέτει; Δεν τον έχω για τόσο ανόητο. Το πιθανότερο είναι να θέλει να κάνει παιχνίδι και στον άλλο χώρο, τον πέραν της ΝΔ.
Και τέλος, σε όσους πρωταγωνιστούν στην αριστερή μίρλα, θα έλεγα να κάνουν κάτι πιο απλό και αποτελεσματικό. Να αγοράζουν μια αριστερή εφημερίδα κάθε μέρα. Το τελευταίο ημερήσιο δελτίο κυκλοφορίας που είδα δειχνει ότι η Αυγή πούλησε 480 φύλλα και η αξιοπρεπής(συνεταιριστική) Εφημερίδα των Συντακτών 4.380. Ο αριστεροί ψηφοφόροι των τελευταίων εκλογών ήταν πάνω από ένα εκατομμύριο. Αν το 5% από αυτούς αγόραζαν εφημερίδα, αντί να παριστάνουν τους τιμητές των άλλων στα ΜΚΔ, όλα θα ήταν καλύτερα."