ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

Εισαγγελική έρευνα για την εταιρεία Κασσελάκη - Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ


Εισαγγελική έρευνα για ενδεχόμενη παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες ξεκινά η Εισαγγελία πρωτοδικών για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανο Κασσελάκη. Η έρευνα που διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας πρωτοδικών Αντώνης Ελευθεριάνος, έχει στόχο να διακριβωθεί αν ο κ. Κασσελάκης έχει παραβιάσει το νόμο για την δήλωση περιουσιακής κατάστασης και ειδικότερα τις διατάξεις που αφορούν την απαγόρευση συμμετοχής σε διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο εθνικό ή το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Την έρευνα με εντολή του κ. Ελευθεριάνου ανέλαβε ο Εισαγγελέας Δημήτρης Νομικός.

«Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται», απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ

Δεν τίθεται κανένα θέμα παράβασης του νόμου περί ποθεν εσχες αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ μετά την διάταξη έρευνας για την εταιρεία του Στέφανου Κασσελάκη. «Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται» αναφέρουν πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μετά την διάταξη έρευνας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για την εταιρεία του Στέφανου Κασσελάκη και τονίζουν ότι είναι καλοδεχουμενες οι διερευνήσεις.
Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, δεν τίθεται κανένα θέμα παράβασης του νόμου περί ποθεν εσχες, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης είναι υπόχρεος για το πόθεν έσχες 2023, όταν η πλατφόρμα δεν έχει ανοίξει ακόμη.
Παράλληλα υπενθυμίζουν την ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη στις 23 Φεβρουαρίου οπότε και είχε αναφέρει ότι δεν είναι εκλεγμένος βουλευτής, ωστόσο, αν ο νόμος αφορά και τον ίδιο τότε θα πουλήσει τις εταιρείες που έχει στο εξωτερικό. Από την Κουμουνδούρου σημειώνουν με νόημα ότι στο πρόσφατο παρελθόν είχαν δημιουργηθεί προβλήματα με τα πόθεν έσχες κυβερνητικών στελεχών, τα οποία μάλιστα απασχόλησαν εντόνως τη δημόσια συζήτηση, και όχι με αυτά μελών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Η εισαγγελική παρέμβαση ήρθε μετά την δημοσιοποίηση στοιχείων περί δανείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, δια μέσου εταιρίας του στην Αμερική, στο ταμείο του κόμματος προκειμένου να γίνουν πληρωμές σε εργαζόμενους σε ΜΜΕ. 
Στις 23 Φεβρουαρίου, δημοσίευμα του News247 αποκάλυψε πως τον περασμένο Δεκέμβριο ο Στ. Κασσελάκης ήταν ιδιοκτήτης και νόμιμος εκπρόσωπος αλλοδαπής εταιρίας, πράγμα που απαγορεύεται ρητά από τη νομοθεσία για τα ασυμβίβαστα των πολιτικών προσώπων.
Όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ, η δανειακή σύμβαση με τη Left Media έγινε «από την αλλοδαπή εταιρία Osios LLC.». Τη σύμβαση για λογαριασμό της Osios LLC «υπέγραψε ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης, με την ιδιότητά του ως μοναδικός εταίρος της εταιρίας, όπως ακριβώς αναφέρεται στη σύμβαση». Το δημοσίευμα έθεσε πλήθος πολιτικών και νομικών ερωτημάτων για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με τον ίδιο να απαντά πως «εφόσον ο νόμος αφορά και σ’ εμένα, θα πουλήσω τις εταιρείες που έχω στο εξωτερικό».

Για την υπόθεση υπήρξε δημόσια αντιπαράθεση με αφορμή την απόλυση από τον κ. Κασσελάκη, του μέχρι πρότινος οικονομικού διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θύμιου Γεωργόπουλου. Ο τελευταίος σε πρόσφατη ανάρτηση του ανέφερε ότι το επίμαχο δάνειο του Στέφανου Κασσελάκη μπήκε στον λογαριασμό της Left Media ΑΕ, ουσιαστικά χωρίς να χρειάζεται, καθώς το δώρο και η μισθοδοσία των εργαζομένων είχε ήδη καταβληθεί. Έτσι, σύμφωνα με τον μέχρι πρότινος οικονομικό διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ, το ποσό επιστράφηκε «στις 4/1/2024 μόλις μας έγιναν γνωστά τα στοιχεία του λογαριασμού που έπρεπε να κατατεθεί η επιστροφή της (αχρησιμοποίητης) τραπεζικής οφειλής».