ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

Ρώτησαν στέλεχος ιδιωτικού Πανεπιστημίου για την (αντι)συνταγματικότητα του νόμου!

Σκίτσο: Τάσος Αναστασίου / Αυγή (3.3.2024)

Σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει διαμηνύσει πως θα συνεχίσει τον αγώνα της «για να μείνει στα χαρτιά» ο νέος νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που πέρασε χθες μόνο με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας. Από ό,τι φαίνεται αυτός θα κριθεί στη Δικαιοσύνη, καθώς αναμένονται προσφυγές λόγω της αντισυνταγματικότητάς του.
Η κυβέρνηση μπορεί να ισχυρίζεται ότι το νομοθέτημα δεν συγκρούεται με το Σύνταγμα της χώρας, το άρθρο 16 όμως ξεκαθαρίζει πως «η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου».
Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας είχε ζητήσει την επιστημονική άποψη του συνταγματολόγου Αντώνη Μανιτάκη σχετικά με τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, σύμφωνα με τους Reporters United.

Το ρεπορτάζ εισφέρει στοιχεία που εγείρουν ζητήματα σύγκρουσης συμφέροντος και δεοντολογίας, ιδίως όσον αφορά τη διαφάνεια σχετικά με τις ιδιότητες προσώπων που συμμετέχουν στον δημόσιο διάλογο για το νομοσχέδιο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο κ. Μανιτάκης δηλώνει πως «όταν προσεγγίζουμε το σχετικό ζήτημα, έχουμε υπόψιν μας τι θα γίνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ξέρουμε ότι θα γίνει προσφυγή στο ΣτΕ. Ως εκ τούτου, σκέφτηκα έναν τρόπο, ώστε αυτή να μη γίνει αποδεκτή με φόντο το άρθρο 16 παρ. 8 του Συντάγματος. Σύμφωνα άλλωστε με την απόφαση του ΣτΕ για την υπόθεση του Βασικού Μετόχου, όταν έχουμε ζήτημα εφαρμογής του ενωσιακού δικαίου, οφείλουμε να ερμηνεύουμε το Σύνταγμα κατά το ευρωπαϊκό δίκαιο. Αυτό ισχύει και για τη συζήτησή μας, καθώς η εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων βασίζεται στις θεμελιώδεις ελευθερίες εγκατάστασης και παροχής (και εκπαιδευτικών) υπηρεσιών, οι οποίες κατοχυρώνονται στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ».

«Η ίδρυση των κολλεγίων είναι μια πρόδηλη παραβίαση του Συντάγματος. Έχουν μέχρι σήμερα ιδρυθεί περισσότερα από 30 κολλέγια τα οποία είναι ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και παρέχουν επαγγελματικά πτυχία ισότιμα με εκείνα των πανεπιστημίων. Αυτό γίνεται με βάση την επιταγή μίας ευρωπαϊκής οδηγίας, που είναι εκδήλωση του ενωσιακού δικαίου. Ακόμη, τα κολλέγια δεν έχουν τις εγγυήσεις που θα απολαμβάνουν τώρα τα παραρτήματα των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αυτή τη διάσταση απόψεων για τα κολλέγια και τα παραρτήματα αλλοδαπών πανεπιστημίων την ονομάζω συνταγματικό στρουθοκαμιλισμό» πρόσθεσε.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι ο συνταγματολόγος, όπως αναφέρουν οι Reporters United,  είναι στέλεχος (πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Νομικής Σχολής) του ιδιωτικού Πανεπιστημίου Λευκωσίας, μέσω του οποίου το αμερικανικό hedge fund CVC Capital Partners έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ίδρυση της πρώτης ιδιωτικής Ιατρικής Σχολής στην Ελλάδα.

Όπως έχει σημειώσει η «Εφ.Συν.», ο όμιλος της CVC μπήκε στην κυπριακή αγορά το 2021 αρχικά με την εξαγορά του Απολλώνειου Νοσοκομείου μέσω της θυγατρικής του «Hellenic Healthcare Holding (Cyprus) Limited» και στη συνέχεια με την εξαγορά και του Αρεταίειου στη Λευκωσία.