ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

Η ελευθερία του Τύπου στο εδώλιο


Ο Τζούλιαν Ασάνζ βρίσκεται σήμερα πιο κοντά από ποτέ στην έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει κάθειρξη έως και 175 χρόνια. Αναμένει άμεσα την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου, έπειτα από την ολοκλήρωση της τελικής ακρόασής του στις 20 και 21 Φεβρουαρίου. Κατηγορείται για κατασκοπία επειδή δημοσίευσε διαβαθμισμένα έγγραφα για φερόμενα εγκλήματα του στρατού των ΗΠΑ, ως τμήμα του έργου του με το Wikileaks.

Η δημοσίευση πληροφοριών δημοσίου συμφέροντος, ωστόσο, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης. Ετσι, στην υπόθεση αυτή διώκεται συνολικά η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, καθώς ποινικοποιούνται συνηθισμένες πρακτικές της ερευνητικής δημοσιογραφίας: επικοινωνία με εμπιστευτικές πηγές, λήψη και διάδοση επίσημων ή και διαβαθμισμένων πληροφοριών κ.ο.κ.

Τι σημαίνει για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης μια τέτοια δίωξη, πολλώ δε μάλλον μια ενδεχόμενη έκδοση στις ΗΠΑ; Πώς διαμορφώνεται η επόμενη μέρα της ελευθερίας του Τύπου σε ένα τοπίο πολλαπλασιασμού των διώξεων SLAPP κατά δημοσιογράφων και ψηφιακής επιτήρησης; 

Για όλα αυτά συζητάμε με ένα ευρύ πάνελ ομιλητριών και ομιλητών και αναζητούμε πώς μπορεί η κοινωνία των πολιτών να κινηθεί για να προστατέψει το δικαίωμα στην πληροφόρηση και στην ελευθερία της έκφρασης, αναφέρει το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας.
Η εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο «Τζούλιαν Ασάνζ: Η ελευθερία του Τύπου στο εδώλιο» διοργανώνει το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας αύριο 5 Μαρτίου (18.00-20.30) στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος).

Στην εκδήλωση, την οποία συντονίζει ο δημοσιογράφος Πάνος Χαρίτος, θα μιλήσουν:
● Χρήστος Δημόπουλος, διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.
● Λαμπρινή Θωμά, δημοσιογράφος, Τhe Press Project, ανταποκρίτρια στις δίκες του Τζούλιαν Ασάνζ.
● Δανάη Μαραγκουδάκη, δημοσιογράφος, Solomon.
● Τάσος Σαραντής, δημοσιογράφος, «Εφημερίδα των Συντακτών».