ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

Βραβείο στους δημοσιογράφους που ερεύνησαν το ναυάγιο της Πύλου


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απένειμε την Τρίτη (17/10) το βραβείο Δημοσιογραφίας «Δάφνη Καρουάνα Γκαλίθια», που είναι αφιερωμένο στην δολοφονημένη Μαλτέζα δημοσιογράφο, στο Solomon, που μαζί με το Forensis, το ARD, και τον Guardian, ερεύνησαν από κοινού το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου.
Συγκεκριμένα, στην έρευνα συμμετείχαν οι Χριστίνα Βαρβιά, Λυδία Εμμανουηλίδου, Katy Fallon, Ebrahem Farooqui, Armin Ghassim, Sebastian Heidelberger, Στέφανος Λεβίδης, Ανδρέας Μάκας, Σταύρος Μιχαλούδης, Ιλιάνα Παπανγγέλη, Κορίνα Πετρίδη, Timo Robben, Γεωργία Σκαρτάδου, Sulaiman Tadmory και Γιώργος Χριστίδης.
Μετά την ανακοίνωση των νικητών του βραβείου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, δήλωσε:
«Η βράβευση της έρευνας για την τραγωδία της Πύλου υπογραμμίζει την ανάγκη να δοθούν από το λιμενικό και την κυβέρνηση όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να χυθεί άπλετο φως σε μια υπόθεση που συγκλονίζει ακόμη την Ευρώπη. Ο ρεπόρτερ, Στ. Μαλιχούδης, που μόλις βραβεύτηκε, είχε πέσει θύμα παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ, για λόγους "εθνικής ασφαλείας", ενώ στην πραγματικότητα ερευνούσε για τα θέματα για τα οποία βραβεύτηκε».
Υπενθυμίζεται ότι με την ευκαιρία των έξι μηνών από το τραγικό ναυάγιο, ο Στ. Κούλογλου διοργανώνει την ημερίδα «Αυτοψία ενός εγκλήματος: 6 μήνες μετά το ναυάγιο της Πύλου».
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, στις 8 Νοεμβρίου στις 16:30-19:00. Η ημερίδα έχει στόχο να ρίξει φως στις συνθήκες κάτω από τις οποίες βυθίστηκε το πλοίο και να αναζητηθούν οι ευθύνες για αυτή την ανείπωτη τραγωδία.

Το βραβείο για δημοσιογράφους «Δάφνη Καρουάνα Γκαλίθια» δόθηκε για πρώτη φορά με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Στ. Κούλογλου το 2018, και έκτοτε μεταξύ άλλων έχει απονεμηθεί στους Ρούι Πίντο (whistleblower των Football Leaks), Γιασμίν Μορταργέμι (αποκάλυψε το σκάνδαλο της Nestle), Τζούλιαν Ασάνζ (τον ιδρυτή των Wikileaks), Ραφαέλ Αλέ (whistleblower των LuxLeaks), στους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος της υπόθεσης Novartis και στον δολοφονημένο Σλοβάκο δημοσιογράφο Γιαν Κούτσιακ.