ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

Η «ρωγμή»...


Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει με σχέδιο και όραμα. Έτσι σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών. Αυτός είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ, η νέα σύγχρονη Αριστερά, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Στέφανος Κασσελάκης για τα ίδια αποτελέσματα. Αφού απέδωσε στον εαυτό του τα εύσημα: Πριν από τον πρώτο γύρο, «είπα αυτό που δεν έχει πει κανένας αρχηγός κόμματος ποτέ: Στον δεύτερο γύρο θα στηρίξουμε κάθε προοδευτικό υποψήφιο. Την περασμένη Κυριακή το επανέλαβα με πάθος».

Ουδένα σχόλιο. Και τα δύο κόμματα συμφωνούν, πάντως, ότι τα αποτελέσματα αποτελούν ρωγμή στο καθεστώς Μητσοτάκη, πολιτική ήττα της Ν.Δ., προσωπική ήττα του πρωθυπουργού. Και σ’ αυτό δεν υπάρχει άνθρωπος να μην συμφωνήσει. Και ρωγμή και χαστούκι και ήττα του Μητσοτάκη αποτέλεσε ο δεύτερος γύρος. Αποδείχτηκε ότι δημιουργείται ένα αντιδεξιό ρεύμα, που υπό ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να γίνει κύμα και να πνίξει τα σχέδια της Φαμίλιας. Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, όμως.

Η δημιουργία αυτών των προϋποθέσεων δεν μπορεί παρά να είναι αντικείμενο νηφάλιου προβληματισμού, ρεαλισμού για τους συσχετισμούς και πώς μπορούν να αλλάξουν, αντίληψης των δυσκολιών. Και όχι οίησης και χοπ πριν πηδήξουμε το χαντάκι. Γιατί η ρωγμή καλή είναι ως αρχή, αλλά παραμένει ρωγμή. Θα τρέξουν με τη βοήθεια των γνωστών... μηχανικών και μηχανισμών να την μπαλώσουν. Για να γίνει η ρωγμή κατεδάφιση και στρατηγική ήττα θα χρειαστεί να τρέξουν από την αποδώ μεριά πολλοί και πολύ.

Δικαιούμαστε, συνεπώς, να χαιρόμαστε. Κάτι αλλάζει επιτέλους στην κοινωνία μας. Και ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιούται το δικό του μερίδιο στα θετικά αποτελέσματα του δεύτερου γύρου. Αλλά, καλό είναι να μην αποσιωπούμε τα «αλλά». Κάτι ας πούμε πολύ σοβαρό σημαίνει η τεράστια αποχή, για την οποία έχει τη μεγάλη ευθύνη το κυρίαρχο καθεστώς, αλλά δεν είναι άμοιρο ευθυνών κανένα κόμμα. Και κάτι επίσης σημαίνουν οι αποδόσεις των συνδυασμών που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Που δεν συνιστούν λόγο πανηγυρισμού.

Οι μεγάλες μάχες είναι μπροστά. Η Δεξιά, στη σημερινή της μάλιστα εκδοχή κυνισμού και νεποτισμού, δεν πρόκειται να παραδοθεί αμαχητί. Καλό είναι, λοιπόν, να επαινεί ο ΣΥΡΙΖΑ τον εαυτό του, αλλά και να αντιληφθεί ότι γείωση χωρίς συλλογική σοβαρότητα, ιδρώτα και σκάψιμο, γιοκ...

Θανάσης Καρτερός 
Aυγή / 18.10.2023