ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023

Τα Ρόδια του Ναγκόρνο Καραμπάχ στον κήπο του ΣΕΑ


Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, σε αναμονή της απόφασης του ΣτΕ, συνεχίζει τις πολιτιστικές δράσεις και τις προβολές ταινιών. Τα Ρόδια του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Θωμά Σίδερη, θα προβληθούν την Τρίτη 17 Οκτωβρίου, στις 7:30 το βράδυ, στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και αμέσως μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον δημιουργό της ταινίας.

Η ταινία του Θωμά Σίδερη πραγματοποίησε παγκόσμια πρεμιέρα τον Μάρτιο του 2022, στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, και έκτοτε έχει προβληθεί σε πολλές χώρες του κόσμου (μεταξύ των οποίων ΗΠΑ, Αρμενία, Μ. Βρετανία, Καναδάς, Ιράκ, Kένυα, Ιταλία) και έχει αποσπάσει μέχρι σήμερα δεκατέσσερα διεθνή βραβεία.

Ύστερα από τη διπλή προβολή της στο Λος Άντζελες, το Holywwod Times έγραψε ότι "είναι μία ελεγεία για τον πόλεμο" ενώ ο εμβληματικός Αρμένιος κριτικός κινηματογράφου και καθηγητής πανεπιστημίου Σουρέν Χασμικιάν ανέφερε σε συνέντευξή του: «Μου άρεσε η ταινία. Ήταν απροσδόκητη. Δεν υπάρχει πλοκή, έχει αρχή αλλά δεν έχει τέλος. Και αυτό είναι αλήθεια, γιατί διαφορετικά θα ήταν ψευδές. Αυτό είναι ένα ντοκιμαντέρ και ένα ντοκιμαντέρ είναι μία καταγραφή της πραγματικότητας».

Το ντοκιμαντέρ του Θωμά Σίδερη αποτελεί κινηματογραφική καταγραφή του ξεριζωμού και της περιπλάνησης των Αρμενίων κατοίκων του θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ σε γκρίζα και βροχερά τοπία, όπου κανένας δεν γνωρίζει τι είναι δικό του, πού βρίσκονται τα σύνορα και ποια είναι εν τέλει η πατρίδα του. Την ίδια στιγμή, οι Αζέροι επιστρέφουν και καταλαμβάνουν το κενό κτιριακό απόθεμα των οικιστικών θυλάκων της περιοχής, προσπαθώντας και αυτοί να κατανοήσουν την ταυτότητα του «άλλου», χωρίς να αντιλαμβάνονται πραγματικά τι είναι αυτό που χωρίζει τους ανθρώπους και τέμνει κοινό γεωγραφικό χώρο σε διαφιλονικούμενες ζώνες. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα κινηματογραφικό δοκίμιο για την ταυτότητα του «εγώ» και του «άλλου», του «ξένου», του «εχθρού».
"Με τα ρόδια να παραπέμπουν σε μια παρατζανοφική χαμένη αθωότητα και χωρίς επεξηγηματική off αφήγηση, αλλά αφήνοντας τη δύναμη της εικόνας και τους ίδιους τους πρωταγωνιστές του δράματος να μιλήσουν, η ταινία αποτυπώνει (σε 13 κεφάλαια) συγκινητικά κομμάτια από την ανθρώπινη, πολιτισμική και ιστορική τραγωδία η οποία εκτυλίσσεται στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ και στη σκιά μεγαλύτερων και πιο διαφημισμένων παρακείμενων πολεμικών συγκρούσεων"  / Χρ. Μήτσης, Αθηνόραμα.