ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023

Σε πύρινη πολιορκία ολόκληρη η χώρα - Μάχη να μην ανέβει η φωτιά από τη Φυλή στην Πάρνηθα


Ανείπωτη τραγωδία στον Έβρο: Απανθρακωμένοι βρέθηκαν 18 μετανάστες 

Η πυρκαγιά που ξέσπασε την Τρίτη λίγο πριν τις 12:00 στην περιοχή της Φυλής στην Αττική, συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτη. Η φωτιά πέρασε μέσα από τον οικισμό της Χασιάς, προκάλεσε ζημιές σε σπίτια στην περιοχή του Αγίου Κυπριανού και το κύριο μέτωπο ανεβαίνει προς την Πάρνηθα.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από την πυροσβεστική, συνολικά το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 93 νέες αγροτοδασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.
Τραγικό θάνατο βρήκαν πολλοί μετανάστες νότια του Άβατα στον Έβρο, όπου ανεξέλεγκτη μαίνεται η πύρινη λαίλαπα εδώ και τέσσερες μέρες.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, 18 μετανάστες εγκλωβίστηκαν στο δάσος της Δαδιάς, πλησιόν παραπήγματος, με αποτέλεσμα να απανθρακωθούν. Ο ίδιος επιβεβαίωσε προηγούμενες πληροφορίες υποστηρίζοντας πως «διερευνάται το ενδεχόμενο να πρόκειται για ανθρώπους που εισήλθαν παράνομα» στη χώρα.

Η σπαρακτική εξέλιξη που έρχεται στο φως είναι ότι ανάμεσα στα απανθρακωμένα πτώματα βρίσκονταν και δύο παιδάκια. Ο ιατροδικαστής Αλεξανδρούπολης, Παύλος Παυλίδης, που εξέτασε μακροσκοπικά τις απανθρακωμένες ανθρώπινες σορούς στο σημείο όπου εντοπίστηκαν κοντά στο χωριό Άβαντας στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο και είπε: «Ήταν συνολικά δέκα οχτώ απανθρακωμένοι, όλοι τους άντρες, και δυο εξ αυτών ήταν παιδάκια. Βρέθηκαν όλοι σε ομάδες δυο-τριών ατόμων σε μια απόσταση πεντακοσίων μέτρων, προφανώς ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν και κάποιοι εξ αυτών είχαν καεί μέσα σ ένα μαντρί. Όπως μου εξήγησαν οι αστυνομικοί που με συνόδευαν, η περιοχή αποτελεί πέρασμα παράτυπων μεταναστών, στην διαδρομή από τα σύνορα προς τα ενδότερα, μέσω του ορεινού όγκου της Ροδόπης».

Αποκομμένος οδικώς ο Εβρος

Δεκάδες νταλίκες, τουριστικά λεωφορεία και επιβατικά αυτοκίνητα βρίσκονται ακινητοποιημένα από το απόγευμα στις δύο άκρες του δρόμου στη Μέστη Ροδόπης. Είναι το τελευταίο σημείο που φτάνει ο δρόμος προς την Αλεξανδρούπολη.
Και το τελευταίο πύρινο μέτωπο που πλησίασε κοντά σε δρόμο και ήρθε να προστεθεί σε μια εκτεταμένη πύρινη ζώνη από το δάσος της Δαδιάς, ως τα Δίκελλα και τη Μάκρη. Η φωτιά έφτασε στο δάσος στο βουνό πάνω από το χωριό Κόμορα. Κλειστή η Εγνατία οδός από την ανατολική είσοδο της Κομοτηνής. Κλειστή και στην έξοδο προς Αλεξανδρούπολη. Κλειστή και η παλαιά εθνική οδός στο ύψος της Μέστης.