ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

Διαψεύδει η διοίκηση: «Η αλήθεια για την ΕΡΤ3»


Η ΕΡΤ Α.Ε. διαψεύδει κατηγορηματικά τα διακινούμενα σενάρια περί δήθεν κατάργησης του ενημερωτικού χαρακτήρα της ΕΡΤ3, περί δήθεν υποβάθμισης του παραγόμενου δημοσιογραφικού έργου για την ελληνική περιφέρεια και του τάχα παροπλισμού του δημοσιογραφικού προσωπικού της ΕΡΤ στη Θεσσαλονίκη. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

Δεν υπάρχει τίποτα αναληθέστερο και η μόνη αλήθεια είναι η εξής: Η δημιουργία του ΕΡΤNEWS, του μόνου αμιγώς ενημερωτικού σταθμού στο ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο, κινητοποιεί όλους τους πόρους της ΕΡΤ, όπου κι αν εδρεύουν και φυσικά στη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο αυτής της συνολικής προσπάθειας της ΕΡΤ, η Γ.Δ. ΕΡΤ3 αποκτά πλέον τον κομβικό ρόλο που ουδέποτε είχε στο παρελθόν, καθώς όλα τα ενημερωτικά προγράμματα που εστιάζουν στην ελληνική περιφέρεια, θα παράγονται εξ ολοκλήρου στη Θεσσαλονίκη. Ο ρόλος αυτός όχι μόνον δεν εξαντλείται στις ανάγκες του ΕΡΤNEWS, αλλά έρχεται να ενισχύσει τον ενημερωτικό χαρακτήρα και τη διαχρονική αποστολή της ΕΡΤ3 ως του δημόσιου τηλεοπτικού πυλώνα ενημέρωσης και προβολής της ελληνικής περιφέρειας.

Συγκεκριμένα, το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα της ΕΡΤ3 θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την καθημερινή πρωινή εκπομπή «Μέρα με Χρώμα», που θα ασχολείται συστηματικά με τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία. Ταυτόχρονα, η ΕΡΤ3 επεκτείνει το επιτυχημένο περιφερειακό ενημερωτικό μαγκαζίνο «Περίμετρος» (ΕΡΤNEWS/ΕΡΤ3), το οποίο για πρώτη φορά θα μεταδίδεται από αυτή τη σεζόν και τα Σαββατοκύριακα, δηλαδή 365 μέρες τον χρόνο. Το ίδιο θα ισχύει και για τα δύο δελτία ειδήσεων, τα οποία θα καλύπτουν κάθε πτυχή της επικαιρότητας στην ελληνική περιφέρεια και στα Βαλκάνια. Ο χώρος των Βαλκανίων, δε, θα αποτελέσει από αυτή τη σεζόν αντικείμενο ενασχόλησης διακριτής εβδομαδιαίας ενημερωτικής εκπομπής, παραγωγής της ΕΡΤ3. Εξυπακούεται, τέλος, ότι η ΕΡΤ3 θα παράγει εβδομαδιαίες πολιτικές εκπομπές προσφέροντας βήμα στο πολιτικό προσωπικό, τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και της ελληνικής περιφέρειας.

Υπενθυμίζεται παρεμπιπτόντως ότι από το 2020 η ΕΡΤ3 για πρώτη φορά εξέπεμψε σε σήμα υψηλής ευκρίνειας (HD), ενίσχυσε το προσωπικό της με εξωτερικούς συνεργάτες (μεταξύ των οποίων και 14 δημοσιογράφοι, μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ), ενώ συνεχίζονται αδιαλείπτως οι προετοιμασίες -αδειοδοτήσεις, διαγωνισμός μελετών- με στόχο την ανέγερση στη Θεσσαλονίκη ενός εντελώς νέου Ραδιομεγάρου, που θα δώσει επιτέλους λύση στον χρόνιο πρόβλημα στέγασης της ΕΡΤ3.
Συνεπώς, κάθε συζήτηση περί δήθεν κατάργησης της ΕΡΤ3, υποβιβασμού της σε απλή διεύθυνση ή «ανταποκριτικό μηχανισμό της Αθήνας» ή υποβάθμισης του ενημερωτικού της ρόλου είναι όχι απλώς παραπλανητική, αλλά πιθανώς σκόπιμη και υποβολιμαία".

Η ΠΟΕΣΥ για τον ενημερωτικό χαρακτήρα της ΕΡΤ3

Η ΠΟΕΣΥ συντάσσεται με την ΕΣΗΕΜ-Θ και στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων στην ΕΡΤ3 για τη διατήρηση του ενημερωτικού χαρακτήρα του καναλιού. Επισημαίνει τον κομβικό και κρίσιμο ρόλο της ΕΡΤ3 στην ενημέρωση και την πολυφωνία, καθώς μέσω αυτής προβάλλεται μεγάλο μέρος της ελληνικής περιφέρειας, και ζητά την άμεση ανάκληση της απόφασης με την οποία καταργείται ο ενημερωτικός ρόλος του καναλιού.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΣΗΕΜ-Θ για το θέμα έχει ως εξής:

«Οι ανησυχίες και η αγωνία της ΕΣΗΕΜ-Θ και των εργαζομένων της ΕΡΤ3 για την εξέλιξη του σταθμού και τον δραστικό περιορισμό του ενημερωτικού ρόλου του επιβεβαιώνονται: Όπως φαίνεται από το πρόγραμμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, από τη Δευτέρα 28 Αυγούστου η ΕΡΤ3 δε θα μεταδίδει πλέον δελτία ειδήσεων, καθώς το σύνολο του ενημερωτικού προγράμματος μεταφέρεται στο κανάλι Ertnews.

Η ενέργεια αυτή αφενός διαψεύδει τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της διοίκησης της ΕΡΤ ΑΕ, ότι ο ενημερωτικός χαρακτήρας του σταθμού δε θα πληγεί, αφετέρου ακυρώνει βίαια τον ιδιαίτερο ρόλο που διατηρούσε από την ίδρυσή της η ΕΡΤ3, δηλαδή να υπηρετεί το δικαίωμα και τη φωνή της περιφέρειας στην ενημέρωση.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ θεωρεί ότι οι φορείς, οι οργανισμοί, οι πολιτικοί, που δραστηριοποιούνται στη Μακεδονία και τη Θράκη πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτή την εξέλιξη ως προσωπική τους απώλεια και να αντιδράσουν. Το ίδιο και οι πολίτες της περιφέρειας. Η ενημερωτική φωνή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης δεν μπορεί να είναι ελλειμματική και γεωγραφικά περιορισμένη. Και το δημοσιογραφικό δυναμικό της ΕΡΤ3 δεν είναι δυνατόν να απαξιώνεται με μία τέτοια επιχείρηση παροπλισμού.

Στο πλαίσιο αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί τους συναδέλφους που εργάζονται στην ΕΡΤ3 σε εργασιακή συνέλευση, την Τρίτη 29 Αυγούστου 2023, στις 12.00, στην αίθουσα συνεδρίων της Ένωσης, και προκηρύσσει στάση εργασίας στην ΕΡΤ3, την ίδια ημέρα από τις 12.00 έως τις 15.00.»