ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Τσίπρας: O Mητσοτάκης στο δίλημμα «ένοχος ή βλάξ» διάλεξε το δεύτερο


Ολοκληρώνεται σήμερα, με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σύμφωνα με τα άρθρα 84 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής.
Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών ξεκίνησαν σήμερα τον Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ στο βήμα της Βουλής βρέθηκε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης.

Αλέξης Τσίπρας:

«Τελικά για όλους και για όλα έρχεται κάποια στιγμή η ώρα της κρίσης. Κύριε Μητσοτάκη, έξι μήνες τα κάνατε όλα. Ότι περνούσε από το χέρι σας κάνατε για να αποφύγετε αυτή τη στιγμή. Συγκαλήψατε, εκβιάσατε, τρομοκρατήσατε, παρανομήσατε, όλα τα κάνατε.

Και να όμως που παρόλα όσα κάνετε. Σήμερα είστε πάλι εδώ, ενώπιος ενωπίω με την αλήθεια που επιχειρήσατε εδώ και έξι μήνες να κρύψετε στο σκοτάδι. Ενώπιος ενωπίω με τον ελληνικό λαό που ζητάει εξηγήσεις. Για μια πρωτοφανή σε βάθος και σε έκταση παραβίαση του κράτους δικαίου. Για μια πρωτοφανή θεσμική και Συνταγματική εκτροπή. Που πλέον δε μπορείτε να αρνείστε ότι συνέβη. Δε μπορείτε να παριστάνετε τον ανήξερο.

Γιατί σήμερα δεν έχετε περιθώριο να δώσετε θολές απαντήσεις. Σήμερα δεν υπάρχουν δημοσιεύματα, πληροφορίες και εικασίες. Σήμερα υπάρχουν αποδείξεις. Αποδείξεις από την επίσημη αρχή του κράτους για τη δράση του παρακράτους. Και απέναντι σε αυτές τις αποδείξεις αλλά και στη θλιβερή στάση σας εδώ και έξι μήνες, χρωστάτε εξηγήσεις. Τη τελευταία φορά που βρεθήκαμε, αν θυμάστε, το βάλατε στα πόδια. Αν δεν απαντήσετε θα είναι μια ομολογία ενοχής.

Όταν σας ζήτησα να δεσμευτείτε πως δεν υπήρξε παρακολούθηση τους Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και του υπουργού Εργασίας, Ενέργειας τότε, λήξατε τη συνεδρίαση.

Όταν σας ζήτησα να δεσμευτείτε τουλάχιστον ότι αν αποδειχθεί ότι έγιναν αυτές οι παρακολουθήσεις θα αναλάβετε την ευθύνη και θα παραιτηθείτε, προτιμήσατε την ταπείνωση. Τρέξατε προς την έξοδο. Προφανώς γιατί γνωρίζατε πάρα πολύ καλά ότι οι παρακολουθήσεις είχανε γίνει και το ξέρατε γιατί εσείς τις παραγγείλατε. Και προτιμήσατε τη φυγή και τη ντροπή από μια ξεκάθαρη δέσμευση.

Γνωρίζατε τα πάντα και έξι μήνες λέγατε ψέματα παντού, όπου βρισκόσασταν. Στις συνεντεύξεις, στη Βουλή, παντού. Ψέμα πάνω στο ψέμα. Και μια τεράστια απόπειρα συγκάλυψης. Άλλη μια κακοποίηση του κράτους δικαίου, της δικαιοσύνης και της αλήθειας. Κάνατε ότι μπορεί κανείς να φανταστεί προκειμένου να συγκαλύψετε. Τόσο που να μοιάζει η εκτροπή των παρακολουθήσεων ισότιμη με την εκτροπή της συγκάληψης. Διότι για να τη πετύχετε επιχειρήσατε να υποτάξετε θεσμούς με θεμελιώδη σημασία για τη δημοκρατία. Όπως ο θεσμός της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης.

Εξαπολύσατε ένα πρωτοφανές κύμα τρομοκρατίας εναντίον όσων ξέρουν και υπήρχε κίνδυνος να μιλήσουν. Με την επίκληση του απορρήτου, με απειλές φυλάκισης και βέβαια με τη σπίλωση, ή πιο σωστά τη δολοφονία χαρακτήρα, όσων παρόλα αυτά επέμειναν στο κράτος δικαίου και όχι στο παρακράτους του αδίκου.

Από τη στιγμή που η δημοσιογραφική έρευνα σας συνέλαβε επ’ αυτοφώρω, αντί να επιδείξετε τη στοιχειώδη πολιτική αξιοπρέπεια και να αναλάβετε τις ευθύνες σας, είτε να παραιτηθείτε, όπως θα συνέβαινε σε κάθε δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα, είτε να υποδείξετε, έστω, τους ενόχους και να τους οδηγήσετε στη δικαιοσύνη, εσείς επιλέξατε να συνεχίσετε τον δρόμο της εκτροπής. Να μετατρέψετε τον δικό σας φόβο σε λάσπη, τρόμο και χειραγώγηση. Σε επίθεση με κάθε μέσο κατά της αλήθειας. Σε δολοφονία, τολμώ να πω, της αλήθειας.

Και το μόνο που καταφέρατε τελικά είναι να είστε σήμερα δυο φορές ένοχος. Γιατί τα γεγονότα βοούν, κύριε Μητσοτάκη. Δε πρόκειται για κάποιο λάθος που αν το γνωρίζατε δε θα το επιτρέπατε να συμβεί. Πρόκειται για σχέδιο καλά οργανωμένο. Δε πρόκειται για ρυπαρό δίκτυο. Πρόκειται για εγκληματική οργάνωση. Δε πρόκειται για μια αστοχία. Πρόκειται για μοντέλο διακυβέρνησης. Που δεν έστησε κανένας άλλος, πέραν από εσάς τον ίδιο, από την πρώτη μάλιστα μέρα που αναλάβατε τη διακυβέρνηση του τόπου.
  • Δική σας απόφαση ήταν να αναλάβατε την ΕΥΠ με το που μπήκατε στο Μέγαρο Μαξίμου.
  • Δική σας απόφαση ήταν να αλλάξατε τον νόμο για να διοριστεί επικεφαλής της ΕΥΠ κάποιος που έχει τα κριτήρια.
  • Δική σας απόφαση ήταν να ορίσετε τον έμπιστο ανεψιό σας στον έλεγχό της.
  • Δική σας απόφαση ήταν να προωθήσετε τη κα Βλάχου ως εισαγγελέα της.
  • Δική σας απόφαση ήταν να αλλάξετε το νόμο για την ΑΔΑΕ μόλις έσκασε η υπόθεση Κουκάκη, για να μη μαθευτεί ποτέ την αλήθεια.
  • Δική σας απόφαση ήταν να επικαλεστείτε το απόρρητο για να μείνουν όλα στο σκοτάδι.
  • Δική σας απόφαση ήταν να μην πάτε ούτε ένα στοιχείο στη δικαιοσύνη, να μην υποδείξετε ούτε έναν ένοχο.
  • Δική σας απόφαση και ντροπή ήταν η χυδαία και άθλια επίθεση στης Ανεξάρτητη Αρχή και σε ένα έντιμο δικαστή, επειδή επιτέλεσε το Συνταγματικό του καθήκον.
Τι απ’ όλα αυτά αλήθεια μπορείτε να αρνηθείτε;
  • Εσείς δεν είπατε ψέματα για την υπόθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Ανδρουλάκη; Δεν μας είπατε στην αρχή ότι είναι μπλεγμένος με θέματα κατασκοπίας με την Κίνα και την Ουκρανία; Δικές σας ήταν γιατί είστε αδίστακτος. Δεν διστάσατε να αφήσετε ρετσινιά κατασκοπία και εθνικού κινδύνου για τον αρχηγό του τρίτου κόμματος.
  • Εσείς δε μας είπατε μετά πως η παρακολούθηση ήταν νόμιμη, αλλά ήταν λάθος;
  • Εσείς δε απειλήσατε με κάθειρξη όσους πούνε την αλήθεια;
  • Εσείς δεν απειλήσατε τους δημοσιογράφους ότι θα πάνε στον εισαγγελέα;
  • Εσείς δεν μας απειλούσατε ότι εμείς οφείλουμε να προσκομίσουμε στοιχεία;
  • Δε μας μιλούσατε για μύθους του Αισώπου;
Θα απαντήσετε;

Σας είχα κατηγορήσει για έλλειμα θάρρους και πλεόνασμα θράσους. Και σας είπα ότι είναι δειλία για έναν πρωθυπουργό να κρύβεστε πίσω από τον ανιψιό του. Προτιμήσατε να παριστάνετε τον πρωθυπουργό μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας, μειωμένου καταλογισμού, παρά να αναλάβετε τις ευθύνες που σας αναλογούν. Κάποτε υπήρξε ένα ερώτημα σε εφημερίδα. Ένοχος ή βλαξ. Επιλέξατε αυτοβούλως τη δεύτερη εκδοχή. Αν αυτό, όμως, από μόνο του δεν πιστοποιεί ότι η χώρα έχει σε κρίσιμες στιγμές επικεφαλής έναν επικίνδυνο άνθρωπο, τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους.

Γιατί η στάση σας μπορεί να έχει γίνει ανέκδοτο. Όμως το ανέκδοτο αυτό είναι επικίνδυνο για τη δημοκρατία και την πατρίδα. Γιατί ακόμη και αν δεχθούμε ότι δεν γνώριζε, ότι δεν είχε ιδέα τι διέπραξαν από το Μέγαρο Μαξίμου ο ανιψιός και ο εκλεκτός διοικητής της ΕΥΠ.

Αλήθεια, όταν τον Αύγουστο αποπέμψατε όταν τους αποπέμψατε, δεν μιλήσατε μαζί τους; Δε μάθατε ποτέ τι είχαν διαπράξει; Δεν τους ρωτήσατε; Ή μήπως επικαλέστηκαν και σε σας το αγαπημένο σας απόρρητο; Μήπως σας είπαν «δεν θα σας πούμε, είναι απόρρητο».

Ο κ. Δεμίρης που πήγε εκεί στην ΕΥΠ, δεν τα βρήκε τα ατοπήματα; Η κ. Βλάχου που υπέγραψε διατάξεις δεν ενημέρωσε τον κ. Δεμίρη; Και παραμένει στη κρίσιμη θέση της; Τυχαίο κι αυτό, ε;

Δε σας είπανε ποτέ για τη παρακολούθηση του κ. Χατζηδάκη και λέγατε «πώς είναι δυνατόν έναν άνθρωπο που τόσο αγαπώ;» Μήπως φοβάστε ότι αν κινηθείτε εναντίον τους, όπως θα γινόταν σε κάθε ευνομούμενη χώρα, και αν πάνε στη Δικαιοσύνη, θα ήταν πιθανό να ανοίξουν το στόμα τους; Μήπως για αυτό; Αυτά λοιπόν που μάθατε, γιατί δεν τα είπατε στη δικαιοσύνη, για τη δική σας προστασία πάνω απ’ όλα; Αν διέπραξαν κακουργήματα, πώς κυκλοφορούν ακόμα κρυμμένοι πίσω από το απόρρητο; Και υπό τη δική σας προστασία; Κι αφού επικαλείστε ρυπαρά δίκτυα, μια μόνο ερώτηση έχω: Είναι και η κ. Βλάχου μέλος των ρυπαρών δικτύων; Τόσες διατάξεις υπέγραψε. Αν είναι γιατί λοιπόν με επιμονή την κρατάτε στη θέση της; Μήπως δεν την κρατάτε εσείς, αλλά αυτή σας κρατάει;

Γιατί κύριε Μητσοτάκη, δεν θέλω να υπονοήσω ότι είστε μειωμένου καταλογισμού. Είστε έξυπνος, αλλά είστε ένοχος. Η υπόθεση των υποκλοπών έχει τη δική του σφραγίδα. Και είναι μια υπόθεση θεσμικά ανυπόφορη, αλλά και υπαρξιακά αποκρουστική, που μας οδηγεί σε ένα καθεστώς Οργουελιανής δυστοπίας. Η απόλυτη παραβίαση της ιδιωτικότητας. Διότι τα ευρήματα των νομότυπων επισυνδέσεων είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Νομότυπες επισυνδέσεις μέσω των παρόχων γινότανε μόνο σε όσους στόχους δεν έπεφταν στην παγίδα του κακόβουλου λογισμικού. Μόνο όσοι δεν «τσιμπούσαν» το δόλωμα των μολυσμένων μηνυμάτων του Pretador.

Ακόμα και από το emvolio.gr. Κάποιοι ήξεραν ακόμα και τον εμβολιασμό των στόχων. Είναι ανατριχιαστικό ότι γελάτε όταν τα λέω αυτό. Το κακόβουλο λογισμικό δεν άκουγε μόνο τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, αλλά και κάθε στιγμή προσωπική.

Και ήσασταν τόσο ευτυχείς που το αποκτήσατε που κάνατε και δουλειές. Το εξάγατε κιόλας με τη σφραγίδα του ΥΠΕΞ σε άλλες χώρες. Και τον άνθρωπο που υπέγραψε για την εξαγωγή, τον αναβαθμίσατε. Δεν έγινε με τη σύμφωνη γνώμη του ΥΠΕΞ, όπως ξέρω.

Αν αυτό δεν είναι ζόφος και παρακμή, τι είναι; Τρυπώσατε στην προσωπική ζωή, καταλύσατε την ιδιωτικότητα, τη προσωπική τους ζωή και δεν έχετε ντροπή για όσα πράξατε. Και όλα αυτά για να αποκτήσετε πλεονέκτημα και εργαλεία εκβιασμού απέναντι τους. Για να τους έχετε στο χέρι. Και το βλέπουμε τώρα με τη παρέλαση αναξιοπρέπειας από μερίδα των θυμάτων. Των στόχων.

Στήσατε ένα καθεστώς για να διασφαλίσετε την εξουσία σας. Τα εργαλεία του παρακράτους σας ήταν απαραίτητα για την άλωση, την πειρατεία, την υποταγή του κράτους στα προσωπικά σας συμφέροντα. Για να μπορείτε πιο εύκολα να εφαρμόζετε άθλιες πολιτικές. Να μοιράζετε δισεκατομμύρια με απευθείας αναθέσεις. Να δημιουργήσετε το κατάλληλο κλίμα για να ανθίσουν οι Πάτσηδες, οι Στάσηδες και οι λαίμαργες μεραρχίες των γαλάζιων golden boys.

Γι’ αυτό μετατρέψατε την ΕΥΠ σε εγκληματική συμμορία. Γι’ αυτό ταπεινώσατε την ενημέρωση στις τελευταίες θέσεις παγκοσμίως. Γι’ αυτό καταστήσατε όπλο σας την πιο τοξική λάσπη εναντίον όσων αντιστέκονται στο καθεστώς σας. Γι’ αυτό κλονίσατε την εμπιστοσύνη του πολίτη απέναντι στη Δικαιοσύνη και κλονίζετε την εμπιστοσύνη τους πολίτες στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Και γιατί θεωρήσατε τον εαυτό σας άτρωτο, ανεξέλεγκτο. Όμως πέσατε στην παγίδα του καθεστωτικού ναρκισσισμού σας. Της προστασίας σας και της κολακείας σας από εκείνους που θα έπρεπε να σας ελέγχουν, όπως και κάθε πρωθυπουργό.

Έρχεται η ώρα της αλήθειας. Και θα αναγκαστείτε να δώσετε απαντήσεις. Τουλάχιστον για όσα με αποδείξεις έρχονται πλέον μπροστά σας.
  • Γιατί ακούγατε τον κύριο Χατζηδάκη; Ήταν επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια;
  •  Γιατί ακούγατε τον κύριο Ανδρουλάκη; Για την εθνική ασφάλεια ή μήπως για να καθορίσετε τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ και να τον έχετε όμηρο σε προοπτική συγκυβέρνησης μετά τις εκλογές με απλή αναλογική; 
  • Γιατί ακούγατε τον κύριο Κύρτσο; Ήταν ύποπτος κατασκοπείας, ή ψάχνατε εργαλεία εκβιασμού του, για να τον εξουδετερώσετε όταν τον διαγράψατε για τις απόψεις του και από ευρωβουλευτής σας μετετράπηκε σε πολιτικό σας αντίπαλο; 
  • Γιατί ακούγατε τον κύριο Κουκάκη; Για την εθνική ασφάλεια ή γιατί σας ενοχλούσε που ερευνούσε το σκάνδαλο με την ασυλία των τραπεζικών στελεχών; 
  • Γιατί ακούγατε τον κύριο Τέλογλου; Για την εθνική ασφάλεια ή γιατί είχε πλέον φτάσει πολύ βαθιά στις αποκαλύψεις για το παρακράτος που είχατε στήσει; 
  • Και τέλος: Γιατί ακούγατε τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων, τον Σύμβουλο εθνικής Ασφάλειας και όσους έχουν λόγο στις προμήθειες των εξοπλιστικών; Είναι και αυτοί επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια; Οι ταγοί της εθνικής μας ασφάλειας είναι επικίνδυνοι για την εθνική μας ασφάλεια; Εκεί φτάσαμε;
Και αλήθεια είναι και αυτές οι παρακολουθήσεις νόμιμες αλλά λάθος; Είναι νόμιμες αλλά ορθές; Ή είναι παράνομες; Ο κ. Βορίδης είχε πει ότι αν αποδειχθεί θα πρόκειται για κακουργηματικές πράξεις. Και αν είναι νόμιμες και ορθώς γίνανε, αν ορθώς και νομίμως για λόγο εθνικής ασφάλειας παρακολουθείτο επί δύο συναπτά έτη ΑΓΕΕΘΑ, ο κ. Φλώρος, τότε γιατί πριν λίγες ημέρες ανανεώθηκε η θητεία του;
  • Ή η παρακολούθηση ήταν νόμιμη και ορθή γιατί ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ήταν ύποπτος κατασκοπίας, γιατί αυτός είναι ο μόνος λόγος εθνικής ασφάλειας σε αυτή τη περίπτωση και άρα θα έπρεπε να έχει παυθεί από τα καθήκοντά του, ή η παρακολούθηση είναι παράνομη και ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί. Τρίτη ενδιάμεση λύση δεν υπάρχει.
Εδώ δε μπορείτε να παίζετε. Με την εθνική ασφάλεια δε μπορεί κανείς να παίζει. Και να σταματήσετε επιτέλους να μας πουλάτε διαρκώς ανέξοδο πατριωτισμό. Πόσο πατριωτικό είναι να παρακολουθείτε την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, σας ρωτώ. Ποιος δημιουργεί έλλειμα εμπιστοσύνης στις Ένοπλες δυνάμεις; Εμείς που σας ρωτάμε ή εσείς που τα έχετε ισοπεδώσει όλα; Και έχετε και το θράσος να καταφεύγετε σε πατριωτικές κορώνες για να καλύψετε άνομες πράξεις.

Πείτε μας λοιπόν, ακούγατε τον κ. Φλώρο, με διάταξη υπογεγραμμένη από την κ. Βλάχου για λόγους εθνικής ασφαλείας, επειδή ήταν ύποπτος ή για να τον έχετε στο χέρι, να το εκβιάζετε; Μήπως είχε άποψη που δεν ήταν πάντοτε ίδια με αυτή της πολιτικής ηγεσίας;
  • Γιατί παρακολουθούσατε επί δυο χρόνια τον Αρχηγό του ΓΕΣ; Μήπως και αυτός είχε άποψη για το πρότζεκτ του εκσυγχρονισμού των αρμάτων μάχης που προωθείτε;
  •  Γιατί παρακολουθούσατε τους επικεφαλής των εξοπλιστικών προγραμμάτων; Γιατί; 
  • Τον κ. Θεόδωρο Λάγιο γιατί τον παρακολουθούσατε; Γιατί ο κ. Λάγιος αμέσως μετά την υπογραφή των πρώτων Ραφάλ απομακρύνθηκε; Και που μετακινήθηκε; Γιατί δημιουργήθηκε ειδική θέση για τον αντιπτέραρχο Λάγιο στο εξωτερικό; Σύμβουλος του υπουργείου σε θέματα Ευρωπαϊκών αμυντικών προμηθειών, με συνολική αμοιβή 10 χιλιάδες το μήνα, δηλαδή τριπλάσια από το μισθό του εδώ. Αμέσως μόλις υπέγραψε. Ερωτήματα θέτω.
  •  Γιατί παρακολουθούσατε και τον αντικαταστάτη του, τον κ. Αλεξόπουλο; Ήταν και αυτός κατάσκοπος, ή μήπως επειδή ενοχλούσε που πίεζε εγγράφως τους Γάλλους να δώσουν προγράμματα συμπαραγωγής στις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες; Θα δώσετε απαντήσεις; Η νομίζετε ότι θα κρύβεστε πίσω από το μανδύα του πατριωτισμού;
Μιχάλης Κατρίνης:

Για ένα «σχέδιο καλά οργανωμένο» μίλησε ο Μιχάλης Κατρίνης, σημειώνοντας πως «όταν αποτυγχάνει η παρακολούθηση μέσω του Predator και ακολουθεί η παρακολούθηση μέσω ΕΥΠ, τότε αυτό λέει πολλά». Μίλησε επίσης για «συντεταγμένη και καλά οργανωμένη προσπάθεια παρακολούθησης πολιτικών αντιπάλων», ενώ εξέφρασε την άποψη ότι «μέχρι σήμερα αποκαλύψεις δεν αντιστοιχούν ούτε στο 1% των όσων έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα».

Τόνισε δε πως το υπάρχει ένα «ρυπαρό δίκτυο» που «οργανώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου και στηρίζεται από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», και επισήμανε ότι «δεν μπορούν να συνεχίσουν γιατί έχουν επιφέρει τεράστια ζημιά στη χώρα και τη δημοκρατία. Αποτελούν απειλή για την πολιτική, κοινωνική και οικονομική σταθερότητα».

«Το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης λειτούργησαν απόλυτα θεσμικά από την πρώτη στιγμή» υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος.

«Τίποτα δεν έχει τελειώσει και τίποτα δεν έχει ξεχαστεί».

«Η σημερινή κυβέρνηση με κυνική στρατηγική συγκάλυψης έκανε και κάνει ό,τι μπορεί για να ταυτιστεί με συμπεριφορές ενόχου».

«Για ποιο λόγο κάποιοι ενοχλήθηκαν και επιχείρησαν να εμποδίσουν την έρευνα της ΑΔΑΕ στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας;»

«Δημιουργία νοσηρής ατμόσφαιρας στη δημόσια ζωή με τη σύμπραξη και του κυρίου Τσίπρα».

«Διχαστική και ακραία ρητορική, με δημιουργία κλίματος που παραπέμπει σε άλλες εποχές. Την πόλωση, την ένταση και την οξύτητα την έχει ανάγκη ο δικομματισμός για να εγκλωβίσει τους πολίτες ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή την οξύτητα δεν την έχει ανάγκη ο τόπος και το ΠΑΣΟΚ δεν θα συμμετέχει σε αυτή την παράσταση».

«Δυνανεξία απέναντι σε κάθε προσπάθεια προστασίας των θεσμών. Και κάπως έτσι στοχοποιείται και ο Χρήστος Ράμμος, ένας έντιμος και αδέκαστος δικαστικός λειτουργός. Αναρωτιέμαι αν έχετε συνειδητοποιήσει τη ζημιά που προκαλούν αυτές οι πρακτικές στην εικόνα της χώρας διεθνώς. Αυτή είναι η κατάσταση που θέλετε να διαμορφώσετε στη χώρα;»

«Είναι τουλάχιστον παράδοξο να εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ως τιμητής».

«Θέλω, κλείνοντας, να αναφερθώ και στις παρακολουθήσεις στελεχών των ενόπλων δυνάμεων. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρχε αυτό το νοσηρό κλίμα και το ξέρουν τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεών μας. Αυτός ο πρωθυπουργός αυτή η κυβέρνηση δεν θα πάρουν ψήφο εμπιστοσύνης από τον λαό».

Δημήτρης Κουτσούμπας:

«Ζητήσαμε εξηγήσεις για την υπόθεση των συνακροάσεων, αλλά δεν πήραμε απαντήσεις. Ο Γιώργος Νούλης ο εισαγγελέας είπε «ότι κάποιος ακούει». Ο ΣΥΡΙΖΑ την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και διαφάνειας.

Η υπόθεση του ΚΚΕ τρέχει από το 2016, αλλά υπήρχε κρούσμα και το 2020 και το 2022. Επί των ημερών σας κύριοι της Νέας Δημοκρατίας. Λίγη ντροπή δεν βλάπτει κύριοι και των δύο πλευρών του ίδιου νομίσματος. Το αίσχος των παρακολουθήσεων δεν έχει μόνο τη σφραγίδα της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ.

Μομφή στην κυβέρνηση της ΝΔ για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, μομφή όμως και για την ακρίβεια, μομφή για τους μισθούς και τις συντάξεις, μομφή για την εμπλοκή στον πόλεμο της Ουκρανίας. Δεν τελειώνουν οι λόγοι για τη μομφή του ΚΚΕ προς την κυβέρνηση της ΝΔ.

Μήπως και τα υπόλοιπα κόμματα κάνουν την ίδια μομφή. Γιατί κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν καταθέσατε πρόταση μομφής για την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας. Τότε μιλούσατε για υπουργούς Υγείας κοινής αποδοχής. Γιατί δεν καταθέσατε πρόταση μομφής για τη συμμετοχή της χώρας στο μακελειό της Ουκρανίας. Όλοι μαζί συμφωνείτε με τις κυρώσεις στη Ρωσία. Μαζί χειροκροτούσατε τους ναζί του Αζόφ, εδώ στη Βουλή. Εμείς είμαστε υπερήφανοι για τα έδρανα του ΚΚΕ που ήταν άδεια τότε.

Γιατί δεν καταθέσατε πρόταση μομφής για τις στρατιωτικές δαπάνες; Κάποιοι εκ των παρακολουθούμενων έχουν σχέση με τα εξοπλιστικά.

Γιατί δεν καταθέσατε πρόταση μομφής για τον νόμο Χατζηδάκη; Αυτός ο νόμος είχε φακέλωμα. Εσείς υπερψηφίσατε τις μισές ρυθμίσεις Χατζηδάκη. Βάζετε και πλάτη στο συνδικαλιστικό σας κίνημα για να εφαρμοστούν. Μόνο το ΚΚΕ κατέθεσε μομφή σε αυτόν τον νόμο.

Φτάσατε στο σημείο κάποιοι εδώ μέσα ότι το πρόβλημα των παρακολουθήσεων είναι μόνο στην Ουγγαρία, στις ΗΠΑ και εδώ. Λες και δεν γίνονται αλλού παρακολουθήσεις. Η ίδια η PEGA σημειώνει ότι 14 χώρες της ΕΕ εμπλέκονται στην αξιοποίηση του παράνομου λογισμικού. Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε ότι στόχευσε 18 άτομα, λέγοντας ότι της δόθηκε η νόμιμη εξουσιοδότηση να το κάνει.

Δεν ξέρω αν υπάρχουν σενάρια συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ χωρίς τον Μητσοτάκη. Δεν είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Αλλά αυτοί είστε.

Τα σκάνδαλα σας ενδιαφέρουν μέχρι το σημείο που εξυπηρετούν τις εκλογικές σας διεργασίες. Η νόμιμη ληστεία κατά του λαού είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο.

Τσακώνεστε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τις ανεξάρτητες αρχές. Πριν 4 χρόνια το ΚΚΕ κατέθεσε να μην διορίζεται η ηγεσία των Ανώτατων δικαστικών αρχών από την εκάστοτε κυβέρνηση. Δεν ήταν κάποια επαναστατική πρόταση. Τι κάνατε; Την απορρίψατε γιατί θέλετε να κάνετε τα παιχνίδια σας. Και έχετε το θράσος να μιλάτε για ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Πολλοί αναρωτιούνται; Είναι οι ίδιοι η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς δεν είναι οι ίδιοι. Όμως πρέπει να είναι καθαρό σε όλους και όλες. Στα στρατηγικά ζητήματα έχουν συμφωνία, έχουν ταύτιση. Είναι κόμματα που αυτά που τους ενώνουν είναι πιο σημαντικά απ’ αυτά που τους χωρίζουν. Αυτό είναι το καταστάλαγμα μιας πορείας χρόνων.

Κάθε επόμενη κυβέρνηση ήταν χειρότερη από την προηγούμενη. Προκύπτει από το αντικειμενικό γεγονός ότι κάθε νέα κυβέρνηση πατάει στο αντιλαϊκό έργο των προηγούμενων και χτίζει πάνω σ’ αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε τον νόμο λαιμητόμο Κατρούγκαλο.

Η ΝΔ όχι μόνο την υιοθέτησε, αλλά πρόσθεσε νέους οικοδόμους στο αντιλαϊκό οικοδόμημα. Άδικους νόμους ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε κι από τη θέση της αντιπολίτευσης.

Όμως το κρίσιμο είναι άλλο. Σήμερα, μετά απ’ όλα ζήσαμε, ο λαός πρέπει να ξεφύγει από την αδικία. Πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του.

Οι διαφορές που έχουμε δεν είναι μόνο πολιτικές, είναι και αξιακές. Ο τρόπος, για παράδειγμα, που αντιμετωπίζουμε τη νεολαία. Σαν κουκιά βλέπετε τους νέους ανθρώπους. Αυτό κάνει ο κ. Μητσοτάκης που τους ζητάει ψήφο για νέες δουλειές. Αυτό κάνει και ο κ. Τσίπρας με το νέο του αποτυχημένο σποτάκι. Αλήθεια κ. Τσίπρα η Νεολαία θα πάρει τη ζωή της στα χέρια της με μία ψήφο. Και τις υπόλοιπες μέρες; Θα σας κοιτάει να εφαρμόζετε αντιλαϊκούς νόμους. Αυτή η Νεολαία που πάλεψε και αυτά τα 4 χρόνια για μέτρα προστασίας, για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Πολλοί βρέθηκαν στον δρόμο για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Παράλληλα με τον αγώνα που κάνει καθημερινά για να μορφωθεί, να δουλέψει, να αθληθεί. Εμείς την κοιτάζουμε στα μάτια. Σωτήρες δεν υπάρχουν. Μπορεί να πάρει τη ζωή της στα χέρια της μαζί με ένα ΚΚΕ δυνατό. Αυτό λέμε σε όσους δεν εμπιστεύονται τα συστημικά κόμματα.

Απαντούν κανένας όταν τους ρωτούν ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός. Και καλά κάνουν. Όμως το κρίσιμο σήμερα είναι ότι κανένας δεν μπορεί να δώσει αδιέξοδα στον λαό. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, στον δρόμο της ανατροπής και της σύγκρουσης.

Μομφή στην κυβέρνηση της ΝΔ, όμως η πραγματική μομφή είναι στους αγώνες του λαού και την καταθέτουμε καθημερινά στους δρόμους. Και θα το κάνουμε και αύριο, μετά τις εκλογές».

- από το ieidiseis