ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Mάστιγα για τη δημοσιογραφία oι καταχρηστικές αγωγές


Οι στρατηγικές αγωγές με στόχο τη φίμωση της ενημέρωσης, όπως περιγράφονται πλέον με τον διεθνή όρο SLAPP (Strategic Lawsuits against Public Participation), εξελίσσονται σε μάστιγα για τη δημοσιογραφία. Έχουν ως στόχο την ηθική και οικονομική εξόντωση δημοσιογράφων, πολιτών και ΜΜΕ γεκότερα και βρίσκονται σε ευθεία σύγκρουση με την συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της δημοσιότητας. Είναι ξεκάθαρο ότι η βιομηχανία των SLAPP θέτει την ποιότητα και την πληρότητα του διαλόγου γύρω από ένα θέμα δημοσίου ενδιαφέροντος σε κίνδυνο.

Το Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) υπενθυμίζει ότι έχει εκδοθεί σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την προστασία των δημοσιογράφων από προδήλως αβάσιμες και καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες, όπως εκτίθεται και σε επιστολή της ΠΟΕΣΥ και των Ενώσεων που έχει ήδη αποσταλεί στον Υπουργό Δικαιοσύνης.

Η εν λόγω σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει και την πρόβλεψη για τη δημιουργία παρατηρητηρίου που θα ασχολείται με την καταγραφή των πρόδηλων και αβάσιμων αγωγών, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία μηχανισμών στήριξης των πληττόμενων δημοσιογράφων με τη συμμετοχή δημοσιογραφικών Ενώσεων.

Η ΠΟΕΣΥ και οι Ενώσεις μέλη της είναι πρόθυμες να αναλάβουν το ρόλο που η εν λόγω σύσταση τους αποδίδει, αναλαμβάνοντας δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, κατάρτισης και παρακολούθησης φαινομένων στρατηγικών αγωγών καθώς και δημιουργία μηχανισμών στήριξης, όπως τονίζεται στην επιστολή.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ καταδικάζει τις πρακτικές των αγωγών και απαιτεί την άμεση λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης διεξαγωγής του δημοσιογραφικού έργου, με ειδική μέριμνα για τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει, αφήνοντας τους συναδέλφους δημοσιογράφους να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες τέτοιων αβάσιμων και καταχρηστικών αγωγών.