ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023

Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Η Δημοκρατία δε μπορεί να μπαίνει στο δημοσκοπικό ζύγι»


«Οι Ανεξάρτητες Αρχές δεν είναι απλά μια κατάκτηση του ΠΑΣΟΚ, είναι μια κατάκτηση του ελληνικού λαού που το ΠΑΣΟΚ θεσμοθέτησε», τόνισε μιλώντας στο ACTION24 , στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» με το Γιώργο Κακούση και την Άννα Λιβαθυνού, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, κ. Μανώλης Χριστοδουλάκης, και συνέχισε τονίζοντας πώς «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει, να δίνει εντολές, να τις κατευθύνει, να επηρεάσει τον ρόλο τους, πόσο μάλλον να απειλεί τους αρμόδιους επικεφαλής ότι αν κάνουν σωστά τη δουλειά τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με νομικές συνέπειες».
Αναφορικά με το θέμα που ανέκυψε με την άρνηση του προεδρείου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας να προσκληθεί ο κ. Ράμμος στην επιτροπή ώστε να την ενημερώσει για ζητήματα της αρμοδιότητας του, ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε πώς δε γίνεται να είναι ζήτημα διαδικαστικό ή χρονικού προγραμματισμού της Βουλής η μη κλήση του Προέδρου της ΑΔΑΕ, αλλά είναι ζήτημα ουσίας. «Δε γίνεται όταν υπάρχει ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα δημοκρατίας και λειτουργίας των θεσμών, να μπαίνουμε σε μια συζήτηση διαδικαστικού χαρακτήρα». 
Επανέλαβε δε, την προσπάθεια συγκάλυψης που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση από το περασμένο καλοκαίρι αναφορικά με το ζήτημα των υποκλοπών με την αλά καρτ επίκληση του απορρήτου, με την μη κλήση των αρμόδιων πολιτικών προϊσταμένων στην εξεταστική επιτροπή και με τελευταίο το νομοθέτημα που επιτρέπει στον κ. Ντογιάκο να γνωμοδοτήσει με τον τρόπο που έπραξε. 
«Η κυβέρνηση δε θέλει να μάθουμε πραγματικά τι έχει συμβεί. Εμείς θέλουμε να μάθει ο ελληνικός λαός γιατί παρακολουθούσε η ΕΥΠ τον Νίκο Ανδρουλάκη. Φοβάμαι πώς δε συμβεί. Αν το ΠΑΣΟΚ είναι επικίνδυνο για θέματα εθνικής ασφαλείας, πρέπει ο λαός να το ξέρει για να μη μας ψηφίσει. Αν όμως υπήρχαν πολιτικές σκοπιμότητες, πρέπει ο ελληνικός λαός να στείλει το λογαριασμό σε αυτούς που έχουν ευθύνη για τη θεσμική εκτροπή». Και έκλεισε υπενθυμίζοντας πως «Η Δημοκρατία δε μπορεί να μπαίνει στο δημοσκοπικό ζύγι».

Για το ζήτημα των δημοσκοπήσεων, ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως το πολιτικό σκηνικό δε μπορεί να αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη. «Υπάρχει ένας κόσμος που είναι απογοητευμένος τόσο από τις πολιτικές της ΝΔ, όσο και από το πόσο χαμηλά είχε βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ τον πήχη τα προηγούμενα χρόνια. Ψάχνουν μια πολιτική διέξοδο και δε θέλουν να εγκλωβιστούν σε απολιτίκ και αυθαίρετα διλήμματα περί πολιτικής σταθερότητας και φόβου». 
Υπεραμύνθηκε των προτάσεων και του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζοντας πως δε θα δεχτεί το κόμμα πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων όπως υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη και στα ΜΜΕ, ή καταπάτηση των θεσμών.

Στην ερώτηση πώς θα διαχειριστεί το ΠΑΣΟΚ την τρίτη διερευνητική εντολή, ο κ. Χριστοδουλάκης απάντησε πως «εφόσον το ΠΑΣΟΚ αποκτήσει τη δύναμη με ένα ικανό ποσοστό, θα προσπαθήσει να επιβάλλει την πολιτική του ατζέντα για δημόσια υγεία, αξιοπρεπείς εργασιακές σχέσεις, βιώσιμο ασφαλιστικό. Μπορεί να μας ακολουθήσει όποιος θέλει να εφαρμόσει την πολιτική μας. Φοβάμαι ότι κανείς από τους δύο δε θα ταυτιστεί με το δικό μας πρόγραμμα. Παρόλα αυτά εμείς θα τα διεκδικήσουμε, εφόσον οι πολίτες μας έχουν δώσει δυνατή εντολή».

Κλείνοντας, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την άποψη του κόμματος, πώς τα πρόσωπα σηματοδοτούν πολιτικές, αλλά είναι δευτερεύοντα σε σχέση με τις πραγματικές πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να είμαστε χρήσιμοι και να βρούμε λύσεις απέναντι στα προβλήματα της κοινωνίας. «750.000 εργαζόμενοι αμείβονται κάτω από 400€, το 55% των νέων θέσεων εργασίας είναι μερικής απασχόλησης, ενώ οι συνταξιούχοι έχουν χάσει το 40% του διαθέσιμου εισοδήματος. Αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα και για αυτά θέλει λύσεις ο ελληνικός λαός».