ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

H Συσπείρωση Δημοσιογράφων, η αυτονομία της και η Επιτροπή Δεοντολογίας


Ανακοίνωση της «Συσπείρωσης Δημοσιογράφων - Δούρειος Τύπος»:
"Από τη συγκρότησή της και μέχρι σήμερα η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΆΦΩΝ – ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ πορεύθηκε και πορεύεται σταθερά στο δρόμο της συνδικαλιστικής αυτονομίας. Δεν έχει εξαρτήσεις από κέντρα εξουσίας, οικονομικά, κυβερνητικά, κομματικά. Υπηρετεί την ενημέρωση με αξιοπιστία, πλουραλισμό και δικαιώματα.
Χωρίς να κρύβει ποτέ το γεγονός πως είναι το συνδικαλιστικό μετερίζι των δημοσιογράφων που τοποθετούνται στο χώρο της Αριστεράς, της αυτονομίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων σε επαφή με έναν ευρύτερο προοδευτικό κόσμο της ενημέρωσης, η παράταξη λειτούργησε και λειτουργεί χωρίς κομματικές εξαρτήσεις, μη διστάζοντας στο παρελθόν να έρθει σε αντιπαράθεση ακόμη και με λανθασμένες η προβληματικές κομματικές αποφάσεις.

Με σχέδιο, ευαισθησία, συντροφικότητα και εξαντλητικό διάλογο ξεπεράστηκαν στο παρελθόν διαφορές αντίληψης. Με τη δύναμη της πειθούς και την κουλτούρα διαλόγου, πολύτιμη προίκα της δικής μας Αριστεράς, υπερβήκαμε διαφορετικές τοποθετήσεις και συναντηθήκαμε ξανά σε κρίσιμα ζητήματα, εκεί όπου κάποιοι καλοθελητές έβλεπαν «χάος» και «αγεφύρωτα χάσματα». Γίναμε πρωταγωνιστές των εξελίξεων, με καταλυτικό ρόλο στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των συναδέλφων μας, όπως η μεγάλη νικηφόρα μάχη για τον ΕΔΟΕΑΠ, που αποτελεί το καλύτερο κοινωνικό κράτος στην Ευρώπη και οι απεργιακές κινητοποιήσεις των ανθρώπων της ενημέρωσης, η στήριξη συναδέλφων μας που προπηλακίστηκαν ή και διώχθηκαν αδίκως. Τώρα θα γίνουμε πρωταγωνιστές και για τα πνευματικά δικαιώματα των δημοσιογράφων.

Τις προηγούμενες ημέρες διεξήχθη ένας δημόσιος διάλογος ασύμμετρης οξύτητας σε σχέση με το επίδικο μιας κυβερνητικής ρύθμισης. Μιας ρύθμισης με την οποία ουσιαστικά το σύστημα Μητσοτάκη αναγκάστηκε να ομολογήσει την παρανομία και το φιάσκο της περιβόητης «Λίστας Πέτσα». Μιας ρύθμισης με σοβαρές ελλείψεις για τις οποίες η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ συνέβαλε καθοριστικά στη θεσμική κατοχύρωση προτάσεων για την ουσιαστική βελτίωσή της τόσο για τα μητρώα των μέσων ενημέρωσης, με διαφάνεια στην στήριξη και την μετοχική σύνθεση καθώς και τα δικαιώματα για τους εργαζόμενους όσο και για την καλύτερη θεσμική λειτουργία της Επιτροπής Δεοντολογίας χωρίς τις υπουργικές ή κυβερνητικές εξαρτήσεις. Ως «Συσπείρωση» μπήκαμε ακόμη μπροστά στις απεργιακές κινητοποιήσεις για τις θέσεις εργασίας στα τηλεοπτικά κανάλια. Εμείς ενοποιούμε τον κλάδο μας, δεν τον διαιρούμε επιβάλλοντάς του το στενό κορσέ της υποτιθέμενης ιδεολογικής καθαρότητας. Πορευόμαστε με «συνείδηση ΕΣΗΕΑ», ζητώντας από το σωματείο μας να γίνει πιο δυναμικό, και όχι συνείδηση καθαρότητας της παράταξης, που θα μπορούσε να μετατρέψει το ιστορικότερο σωματείο της χώρας σε ...ΕΦΕΕ.

Πάντα θα υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις, απόψεις και δημόσιες τοποθετήσεις, είναι όλες σεβαστές και είναι αυτή η Δημοκρατία την οποία και η ίδια η παράταξη υπερασπίζεται καθημερινά στο εσωτερικό της, στους χώρους δουλειάς, παντού. Δεν μπορεί όμως να εκφυλίζεται σε προσωπικού χαρακτήρα επιθέσεις, ούτε να ευτελίζεται σε επιθέσεις κατά των τριών εκλεγμένων εκπροσώπων της Συσπείρωσης στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, που δεν εκπροσωπούν μόνο την παράταξη αλλά και τους εργαζόμενους στην ενημέρωση.

Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ θα συνεχίσει σταθερά να πολιτεύεται στο συνδικαλιστικό μετερίζι της ΕΣΗΕΑ με γνώμονα τη στρατηγική επιλογή όλων των προοδευτικών κομμάτων για στήριξη του Τύπου με κανόνες και πλαίσιο. Μια στήριξη που στις μέρες της «Ενημέρωσης 108» αποκτά δραματική επικαιρότητα. Μια στήριξη που δεν μπορεί παρά να υλοποιείται μέσα από ένα καθαρό και αυστηρό θεσμικό πλαίσιο χωρίς μονομερείς υπουργικές αποφάσεις και πελατειακές σχέσεις. Υποστηρίζουμε σταθερά την στήριξη του Τύπου τόσο γιατί επιτελεί λειτουργία της Δημοκρατίας όσο και για να στηριχτούν οι θέσεις εργασίας, τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ πιστεύει στο δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης με ελευθερία, που αποτελεί κρίσιμο συστατικό ενός σύγχρονου και δημοκρατικού Κράτους Δικαίου. Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ υποστηρίζει την ανάγκη στήριξη της Ενημέρωσης με Δημόσιο Χρήμα, αλλά με απόλυτη διαφάνεια και κανόνες.

Μ’ αυτό το πλαίσιο θα δώσουμε τις επερχόμενες συνδικαλιστικές μας μάχες, ξεκινώντας από το Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ, το Σαββατοκύριακο, που μας έρχεται. Στον αγώνα αυτό, καλούμε όχι μόνο τους Αριστερούς και τους Προοδευτικούς συναδέλφους, καλούμε και τους συναδέλφους που πιστεύουν στην ελευθερία και την αυτονομία της ενημέρωσης να έρθουν κοντά μας και να μας δυναμώσουν. Όλοι οι «καλοθελητές», και αυτοί που πέφτουν θύματα της παραπληροφόρησης, όσων τσαλαπατούν την λογική,
θα πάρουν το μήνυμα που πρέπει.
Και όπως λέγαμε και στις εκλογές.
Ενημέρωση με αξιοπιστία, πλουραλισμό και δικαιώματα.
ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ.

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ – ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ 26/9/2022"