ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

«Το όνομά μου είναι Νεντά»


Είναι 20 Ιουνίου 2009, γύρω στις 18:30. Η Νεντά οδηγεί το αυτοκίνητό της στην κεντρική λεωφόρο Καργκάρ. Μαζί της στο αυτοκίνητο βρίσκονται ο Χαμίντ Παναχί, στενός φίλος της και δάσκαλός της στη μουσική και δύο ακόμη επιβάτες, τα ονόματα των οποίων για προφανείς λόγους δεν μαθεύτηκαν ποτέ. Έξω η ατμόσφαιρα είναι αποπνιχτική. Παρότι είναι απόγευμα πια, η θερμοκρασία βρίσκεται κοντά στους 35 βαθμούς Κελσίου και επιπλέον έχει πολλή υγρασία. Η Νεντά παρκάρει το αυτοκίνητο και οι τέσσερις φίλοι κατεβαίνουν κι αρχίζουν να περπατάνε προς το κέντρο της Τεχεράνης. Κάποια στιγμή, όταν η Νεντά κατεβαίνει από το πεζοδρόμιο στο οδόστρωμα, την πυροβολεί στο στήθος ένας ελεύθερος σκοπευτής που ήταν ακροβολισμένος σε κάποιο κτίριο, πιθανότατα της οδού Καργκάρ. Μια αλλά εκδοχή είναι ότι ήταν ανεβασμένος στην ταράτσα του σπιτιού ενός πολιτικού της ιρανικής βουλής, το οποίο βρισκόταν σε έναν παράδρομο.
Η νεαρή κοπέλα σωριάζεται στο έδαφος. Τα τελευταία λόγια που λέει είναι: «Καίγομαι! Καίγομαι!».

Με αφορμή τις δολοφονίες γυναικών στο Ιράν και τη βίαιη καταστολή των διαδηλωτών, την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022, στις 13:00 ώρα Ελλάδας, ο Θωμάς Σίδερης γυρίζει τον χρόνο πίσω και φέρνει στο φως την ιστορία της Νεντά, ενός κοριτσιού που δολοφονήθηκε το 2009 στην Τεχεράνη, από ελεύθερο σκοπευτή κι ενώ μαινόταν η «πράσινη επανάσταση» των Ιρανών που εξεγέρθηκαν εναντίον του προέρου Μαχμούντ Αχμαντινετζαντ.

 «Το όνομά μου είναι Νεντά»: Ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ στην «Αφύλαχτη διάβαση» | 28 Σεπτεμβρίου 2022  στις 13:00 ώρα Ελλάδας / Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 

Το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ της εκπομπής εντάσσεται στην ενότητα «25 καρέ».

Παράλληλα με τη συγκλονιστική ιστορία της Νεντά, στο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ της «Αφύλαχτης Διάβασης» ακούγονται Ιρανές γυναίκες, δεκατρία χρόνια μετά, να μιλούν για όλα αυτά που δεν έπαψαν ποτέ να τις απασχολούν: κοινωνική δικαιοσύνη και ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Μετάδοση: Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022, ώρα: 13:00-14:00