ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Τα σταφύλια της οργής


Mε ολοκληρωτική καταστροφή απειλούνται οι σταφυλοπαραγωγοί στην Πιερία καθώς χιλιάδες τόνοι επιτραπέζια σταφύλια παραμένουν στα κλήματα σε 4.000 στρέμματα, αφού οι έμποροι δεν πλησιάζουν καν στα χωράφια. Παράλληλα, λόγω της μερικής ζημιάς από καιρικά φαινόμενα οι τιμές έχουν κατακρημνιστεί, με αποτέλεσμα οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ να βρίσκονται ενώπιον πρωτοφανών καταστάσεων καθώς συναντούν αγρότες που κλαίνε με μαύρο δάκρυ, καθώς όχι κέρδος αλλά ούτε τα έξοδα της καλλιέργειας δεν θα μπορούν να πληρώσουν.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια άλλη εκδοχή του ίδιου προβλήματος, με αγρότες στο φάσμα της καταστροφής, την οποία είχαμε περιγράψει στην «Εφ.Συν.» και για τους καλλιεργητές μήλων (21.9.2022, «Μήλα τους για το πώς θα βγάλουν τον χειμώνα»). Στην Πιερία πρώτοι «γεύτηκαν» την πίκρα του αδιέξοδου οι σταφυλοπαραγωγοί της ποικιλίας black magic και τώρα οι παραγωγοί της ποικιλίας Grimson που βλέπουν τη φετινή σοδειά απούλητη και ασυγκόμιστη στα κτήματα.

Η αδιαφορία της κυβέρνησης και τα καιροσκοπικά παιχνίδια των εμπόρων έχουν φέρει τους παραγωγούς σε απελπισία. Αν και στις αρχές του καλοκαιριού κατέστη φανερή ποια θα ήταν η τύχη των εξαγόμενων φρούτων, υπάρχει παντελής αδιαφορία και ανικανότητα της κυβέρνησης να συνδράμει επειδή, όπως μας είπαν παραγωγοί, «δεν έγινε καμία προσπάθεια να βρεθούν εναλλακτικές αγορές για τα ελληνικά φρούτα». Την ίδια αδιαφορία συναντούν και από το τοπικό πολιτικό προσωπικό δήμων και περιφέρειας.

- απόσπασμα ρεπορτάζ που υπογράφει ο Απόστολος Λυκεσάς στην ΕφΣυν (ΕΔΩ)