ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Πενταετής συμφωνία της «Ναυτεμπορικής» με το Πανεπιστήμιο Πειραιά


Πρωτόκολλο Συνεργασίας για υλοποίηση δράσεων οικονομικής, εκπαιδευτικής, ερευνητικής και ψηφιακής ανάπτυξης

Με κύρια επιδίωξη την ανάδειξη και ενίσχυση των υγιών δυνάμεων της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, η Ναυτεμπορική και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς προχώρησαν στην υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, με στόχο την από κοινού αξιοποίηση των δυνατοτήτων των δύο πλευρών.
Το πρωτόκολλο Συνεργασίας υπεγράφη χθες από τον εκδότη - μέτοχο της εφημερίδας «Η Ναυτεμπορική», κ. Γιώργο Μελισανίδη, και τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς, καθηγητή Άγγελο Κότιο.
Παρόντες από την Ναυτεμπορική ήταν ο Γενικός Διευθυντής Σπύρος Κτενάς, ο Διευθυντής της ιστοσελίδας της, Μιχάλης Ψύλος και η Σίσσυ Μελισσανίδη. Από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, οι Αντιπρυτάνεις Καθηγητές Μάρκος Κούτρας και Παντελής Παντελίδης, οι Κοσμήτορες Καθηγητές Μιχάλης Σφακιανάκης και Δημοσθένης Κυριαζής, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών Καθηγητής Ευστράτιος Παπαδημητρίου, και η υπεύθυνη του Τμήματος Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς Δρ. Χριστίνα Κοντογουλίδου.

Η συνεργασία πενταετούς διάρκειας, με δυνατότητα ανανέωσης της ισχύος της, έχει ως αντικείμενο την παροχή τεχνογνωσίας, τεχνικών υποδομών εκπαίδευσης και εμπειρογνωμοσύνης σε ζητήματα που άπτονται της οικονομικής, εκπαιδευτικής, ερευνητικής και ψηφιακής ανάπτυξης των δύο πλευρών. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κατά τη διάρκεια της υπογραφής του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας o κ. Γιώργος Μελισανίδης, «η επιστροφή της Ναυτεμπορικής στη γενέθλια πόλη, εδώ στον Πειραιά, όπου πριν 98 χρόνια πρωτοκυκλοφόρησε το Ναυτικό και Εμπορικό Δελτίο Πειραιώς, σηματοδοτεί εκτός των άλλων ένα νέο ξεκίνημα πάνω στις βάσεις των ιδρυτών της, που συνέδεσαν το όραμά τους με τη δυναμική του πρώτου λιμανιού της χώρας. Στην ίδια κατεύθυνση, η νέα διοίκηση της Ναυτεμπορικής επιδιώκει να συνδέσει το αύριο του ιστορικού αυτού τίτλου με την ακαδημαϊκή κοινότητα της πόλης. Να αναδείξει, εκτός των άλλων, τον δυναμισμό της βιομηχανίας, του εμπορίου, του τουρισμού και ασφαλώς της ελληνικής ναυτιλίας με τη σημαντική ερευνητική και επιστημονική δραστηριότητα του Πανεπιστήμιου Πειραιώς. Στη σημερινή μας συνάντηση επισφραγίζεται η κοινή μας επιδίωξη να υλοποιήσουμε το φιλόδοξο όραμα ανάδειξης και ενίσχυσης των υγιών δυνάμεων της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Ναυτεμπορική και Πανεπιστήμιο Πειραιώς θα βαδίσουμε σταθερά σε αυτήν την κατεύθυνση».

 



Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο της συνεργασίας, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς θα αποτελέσει επιστημονικό εταίρο της Ναυτεμπορικής σε ζητήματα που αφορούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και την οικονομική ανάπτυξη.
Παράλληλα, τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας του ΠΑ.ΠΕΙ. θα συμβάλουν με αρθρογραφία στη διάδοση νέας γνώσης και στην ενημέρωση μέσω της Ναυτεμπορικής (εφημερίδα, site, Ναυτεμπορική TV, λοιπές εκδόσεις) στους τομείς της οικονομίας, της ναυτιλίας, του τουρισμού, της βιομηχανίας, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της τεχνολογίας, των διεθνών σχέσεων κ.ά.
Επιπροσθέτως θα υπάρξει συνεργασία με τη Ναυτεμπορική στην από κοινού διοργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων
(π.χ. ημερίδων, συνεδρίων, επιστημονικών διαγωνισμών, επιστημονικών και τεχνολογικών εκθέσεων), καθώς και σε θέματα εξειδικευμένης εκπαίδευσης στελεχών. Ενώ, όπου είναι πρόσφορο, θα συνεργάζεται με τη Ναυτεμπορική στην από κοινού διεκδίκηση και υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων και ερευνών, καθώς και σε ευρωπαϊκά - εθνικά προγράμματα.
Από την πλευρά της η Ναυτεμπορική αναλαμβάνει ρόλο Media Partner του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Στο πλαίσιο αυτό, και για τη διάρκεια ισχύος του Πρωτοκόλλου, προβλέπεται: η προβολή του επιστημονικού έργου του ΠΑ.ΠΕΙ. με δημοσιογραφικά ρεπορτάζ, η δημοσιογραφική κάλυψη δράσεων του ΠΑ.ΠΕΙ., καθώς και η παροχή δημοσιογραφικού χώρου σε διδάσκοντες, ερευνητές και φοιτητές του ΠΑ.ΠΕΙ. για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των ερευνών και των ιδεών τους.
Η Ναυτεμπορική θα παρέχει επίσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς ψηφιακές υποδομές για τη ζωντανή μετάδοση μέσω διαδικτύου (live streaming) επιστημονικών ημερίδων, συνεδρίων κ.τ.λ. βάσει του ειδησεογραφικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζουν, ενώ οι δημοσιογράφοι της Ναυτεμπορικής θα συμμετέχουν ως ομιλητές σε επιστημονικές συνεδρίες του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Παράλληλα, η Ναυτεμπορική θα αξιοποιήσει το Πανεπιστήμιο Πειραιώς στην επιμόρφωση δημοσιογράφων και διοικητικών υπαλλήλων της, ενώ από πλευράς της θα προσφέρει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης φοιτητών του ΠΑ.ΠΕΙ. σε δραστηριότητες (δημοσιογραφικές, εμπορικές και διοικητικές) και θα δέχεται επισκέψεις επιστημονικών ομάδων και φοιτητών του Πανεπιστημίου Πειραιώς για γνωριμία με τον δημοσιογραφικό και διοικητικό χώρο εργασίας.
 
Αμφίδρομη σχέση

Στο πλαίσιο της υπογραφής του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας ο κ. Άγγελος Κότιος, επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της ανάπτυξης σχέσεων με φορείς της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, είχε τη χαρά και την τιμή να υπογράψει ένα μνημόνιο συνεργασίας με τον Όμιλο της Ναυτεμπορικής, έναν από τους πιο ιστορικούς και σημαντικούς ομίλους στη ναυτιλιακή και οικονομική ενημέρωση του τόπου μας. Το μνημόνιο αυτό συνιστά ένα πλαίσιο, μια συμφωνία-“ομπρέλα”, κάτω από την οποία θα αναπτυχθούν επιμέρους άξονες συνεργασίας, όπως είναι η ανταλλαγή γνώσεων και τεχνογνωσίας μεταξύ των δύο ομίλων, η εκπαίδευση και κατάρτιση στελεχών -και αυτή είναι μια αμφίδρομη σχέση-, η έρευνα σε εξειδικευμένα πεδία, η διοργάνωση εκδηλώσεων για τη διάχυση γνώσεων και τεχνολογίας, η προβολή του έργου του Πανεπιστημίου. Για εμάς είναι μια ιδιαίτερα ευχάριστη στιγμή και είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η συνεργασία θα είναι αμοιβαίως επωφελής και θα συνεισφέρει τόσο στην ανάπτυξη του Ιδρύματός μας όσο και στην ενίσχυση και περαιτέρω ενδυνάμωση ενός εξαιρετικού ομίλου».