ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Γιατί το Μαξίμου θέλει εκτός Βουλής τον Βαρουφάκη


Εκτός Βουλής θέλει το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη το μέγαρο Μαξίμου, είναι δε χαρακτηριστικό πως στην κατεύθυνση αυτή θα εντείνει τις εναντίον του επιθέσεις! Οι λόγοι δεν είναι πολιτικοί (τη ΝΔ την συμφέρει ένα κόμμα που θα θυμίζει τον ΣΥΡΙΖΑ του2015 και θα αντιπαρατίθεται με τον Αλέξη Τσίπρα), αλλά καθαρά μικροκομματικοί.
Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας έχοντας ως στόχο την αυτοδυναμία έστω στις δεύτερες εκλογές - ανεξαρτήτως εάν ακόμα και τα στελέχη της θεωρούν ότι είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί αυτοδυναμία κάποιου κόμματος, ακόμα και αν υπάρξουν επαναληπτικές εκλογές- θέλει όσο το δυνατόν λιγότερα κόμματα μέσα στη Βουλή.
Ως γνωστόν, με βάση τον επόμενο εκλογικό νόμο, όσο μεγαλύτερο είναι το άθροισμα των ποσοστών των εκτός Βουλής κομμάτων, τόσο μικρότερο ποσοστό απαιτείται για την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος. Αδύναμο κρίκο η ΝΔ από τα σημερινά κοινοβουλευτικά κόμματα θεωρεί το ΜέΡΑ25 και έτσι θα επιχειρήσει –με θεμιτά και αθέμιτα μέσα επιμένουν οι πληροφορίες- να «πριονίσει» τον Γιάνη Βαρουφάκη, με στόχο το κόμμα του να μείνει σε τυχόν δεύτερες εκλογές εκτός Βουλής. Επιπλέον, το Μαξίμου θεωρεί ότι το ΜέΡΑ5 είναι ένα κόμμα που υπό προϋποθέσεις αναμένεται να στηρίξει κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων υπό τον Αλέξη Τσίπρα- και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που το θέλει εκτός Βουλής.
Η αλήθεια, ωστόσο, είναι πως ο κίνδυνος για τη Νέα Δημοκρατία δεν είναι απλώς η επόμενη Βουλή να αποτελείται από έξι κόμματα, αλλά να είναι επτακομματική και …οκτακομματική! Οι δημοσκοπήσεις, άλλωστε, δείχνουν πως κόμματα στα δεξιά της ΝΔ, ακόμα και στα ακροδεξιά της, έχουν ισχυρές πιθανότητες για είσοδο στη νέα Βουλή, γεγονός που θα καταστήσει την αυτοδυναμία ακόμα πιο δύσκολη, ακόμα και αν γίνουν και δεύτερες εκλογές.

ΥΓ:
Οι δημοσκοπήσεις, επίσης, δείχνουν πως παρά τον πόλεμο στο Γιάνη Βαρουφάκη, το ΜέΡΑ25 κερδίζει το στοίχημα της κοινοβουλευτικής του εκπροσώπησης, αν και τα διλήμματα τίθενται και αποδίδουν στην πράξη όταν προκηρύσσονται οι εκλογές.

Βασίλης Σκουρής