ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022

Η περίεργη «γεωγραφία» της Γαλλικής ψήφου


Ποιός συνασπισμός αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία; Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, πρώτη δύναμη είναι ο συνασπισμός Ensemble (Μαζί) που υποστηρίζει τον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, με ποσοστό 25,75% έναντι 25,66% της Νέας Λαϊκής Οικολογικής και Κοινωνικής Ένωσης (Nupes) - της αριστερής συμμαχίας του Ζαν Λικ Μελανσόν.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η παράταξη Μακρόν προηγείται με διαφορά 21.000 ψήφων της συμμαχίας της Αριστεράς.
Ο Μελανσόν αλλά και η εφημερίδα Le Monde αμφισβητούν τα νούμερα του υπουργείου Εσωτερικών και υποστηρίζουν ότι η Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ένωση (Nupes) προηγείται ελάχιστα με 26,10%, έναντι 25,81% της παράταξης Enseble.
Η γεωγραφία της ψήφου έδειξε ότι η Γαλλία είναι τριχοτομημένη: Η παράταξη Μακρόν προηγείται στη δυτική Γαλλία με ποσοστά κοντά στο 40%, η Αριστερή συμμαχία στις κεντρικες περιοχές και σε 12 από τα 16 διαμερίσματα του Παρισιού. Είναι ενδεικτικό ότι στην περιοχή του Παρισιού ( Île-de-France), η Nupes προηγείται του συνασπισμού Ensemble με 32,9% των ψήφων έναντι 28,61%. Οσο για την ακροδεξιά, τα καλύτερα ποσοστά της έχει στη νότια και στη βόρεια Γαλλία. Το φαινομενικά παράδοξο είναι πάντως οτι μόνο πέντε υποψήφιοι βουλευτές εξασφάλισαν την εκλογή τους από τον πρώτο γύρο, αν και συνολικά 14, απέσπασαν ποσοστό πάνω από το 50%.