ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Δυο γυναίκες στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων


Η Κροάτισσα δημοσιογράφος Maja Sever (δεξιά), Πρόεδρος της Ένωσης Κροατών Δημοσιογράφων (TUCJ) εξελέγη νέα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (EFJ) στη Γενική Συνέλευση της EFJ στις 14 Ιουνίου 2022 που έγινε στη Σμύρνη της Τουρκίας.
Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 29 Μαΐου 2022, στο 31ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων στο Μουσκάτ του Ομάν, η Γαλλίδα Dominique Pradalié (αριστερά), μέλος της Εθνικής Ένωσης Δημοσιογράφων της Γαλλίας (SNJ), εξελέγη Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (IFJ).
Η νέα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Maja Sever είναι 50 ετών και διαδέχεται τον Mogens Blicher Bjerregård από τη Δανία μετά από τρεις θητείες τριών ετών η καθεμία.
Ξεκίνησε την επαγγελματική της καριέρα ως πολεμική ρεπόρτερ για τον Kροατικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό HRT στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Στη συνέχεια έγινε πολιτική ρεπόρτερ για διάφορα ειδησεογραφικά προγράμματα του HRT. Είναι δημοσιογράφος με περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στα δημόσια μέσα ενημέρωσης ενώ το 2018 εξελέγη «Δημοσιογράφος της Χρονιάς» από την Ένωση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων (HND).
Είναι επίσης νικήτρια του βραβείου Pride of Croatia για το ανθρωπιστικό έργο το 2020. Πέρυσι, της απονεμήθηκε το βραβείο Fierce Women για τη σημαντική συμβολή της στην ισότητα των φύλων και την κοινωνική δικαιοσύνη στην Κροατία.
Μετά την εκλογή της, η Maja Sever δήλωσε: «Πιστεύω ότι είμαστε όλοι εδώ με μια ειλικρινή θέληση να αγωνιστούμε για μια ανεξάρτητη ισχυρή και ποιοτική δημοσιογραφία, να αγωνιστούμε για τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των δημοσιογράφων, να ενδυναμώσουμε τις γυναίκες δημοσιογράφους και να αγωνιστούμε για τη δημοσιογραφία ως κοινό καλό. Και πιστεύω ότι με επιλέξατε για να το κάνω αυτό, για το οποίο είμαι ευγνώμων».
Η Dominique Pradalié που εξελέγη πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, διαδέχεται τον Μαροκινό δημοσιογράφο Younes Mjahed, ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος της Ομοσπονδίας από το 2019 έως το 2022. Η θητεία της θα διαρκέσει μέχρι το 2026, που η Διεθνής Ομοσπονδία εορτάζει τα εκατό χρόνια από την ίδρυσή της.
Από το 1926 που ιδρύθηκε η Διεθνής Ομοσπονδία στο Παρίσι, η Dominique Pradalié είναι η δεύτερη γυναίκα που εκλέγεται Πρόεδρος της Ομοσπονδίας μετά τη Βελγίδα δημοσιογράφο Mia Doornaert (1986-1990).
Σε όλη τη διάρκεια του εργασιακού της βίου εργάστηκε στη γαλλική δημόσια ραδιοτηλεόραση, αρχικά στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα Office de Radiodiffusion – Télévision Française (ORTF) που εξελίχθηκε στον σημερινό δημόσιο τηλεοπτικό φορέα France Télévisions, όπου και υπηρέτησε ως αρχισυντάκτρια του βραδινού δελτίου ειδήσεων στο κανάλι France 2.
Παράλληλα με τη δημοσιογραφική της διαδρομή η Dominique Pradalié ανέπτυξε συνδικαλιστική δραστηριότητα. Διετέλεσε εκπρόσωπος των δημοσιογράφων των σταθμών France Télévisions, εκπρόσωπος των εργαζομένων, μέλος του συμβουλίου εργασίας και εκπρόσωπος της δημοσιογραφικής Ένωσης στην εταιρεία.
Έχει διατελέσει έως το 2021 μέλος της Ανώτατης Επιτροπής για τις Επαγγελματικές Ταυτότητες των Δημοσιογράφων (CCIJP). Σήμερα υπηρετεί ως αναπληρωτής ταμίας του Συμβουλίου Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και Διαμεσολάβησης (CDJM) και είναι σύμβουλος της Δημοσιογραφικής Επιτροπής Διαιτησίας Commission d’arbitrage des journalistes, που στη Γαλλία έχει ειδική δικαιοδοσία στο δημοσιογραφικό επάγγελμα.
Μετά την εκλογή της, η Dominique Pradalié δήλωσε: «Είμαι πολύ υπερήφανη γιατί η εκλογή μου στην Προεδρία της IFJ αποτελεί τιμή για τη Γαλλία. Η ελευθερία του Τύπου δέχεται επιθέσεις σε όλο τον κόσμο και οι δημοσιογράφοι είναι τα πρώτα θύματα. Αλλά οι πολίτες είναι εκείνοι που τιμωρούνται περισσότερο, καθώς οι δημοκρατίες κρίνονται από την ποιότητα των ΜΜΕ και της Ενημέρωσης, η οποία πρέπει να είναι ειλικρινής, ολοκληρωμένη, ανεξάρτητη και πολυφωνική».
Επιπλέον η κα. Dominique Pradalié επεσήμανε ότι η Διεθνής Σύμβαση της IFJ με την οποία καταγγέλλεται η ατιμωρησία των δολοφόνων των δημοσιογράφων, πρέπει να εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.