ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Διαγραφή ενός έτους από την ΕΣΗΕΑ για αντιδεοντολογική-αντισυναδελφική συμπεριφορά


Ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέος κρίθηκε ο δημοσιογράφος Γ. Δ., ύστερα από έγκληση της συναδέλφου του Β. Α., για αντιδεοντολογική-αντισυναδελφική συμπεριφορά και ομόφωνα του επιβλήθηκε η προσωρινή διαγραφή 1 έτους από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ. Αναλυτικά:
"Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών συνήλθε την Τρίτη, 1 Μαρτίου 2022 υπό την προεδρία της προέδρου συν. Δήμητρας Γκουντούνα και με την παρουσία των τακτικών μελών συν. Γιώργου Μέρμηγκα, Γιώργου Γκιώνη, Δέσποινας Μακρινού και Άλκη Φιτσόπουλου, καθώς και της γραμματέως Μαρίας Χριστοφοράτου, προκειμένου να εκδώσει απόφαση επί της από 23.06.21 έγκλησης της συν. Β. Α. κατά του συν. Γ. Δ.
ΣΚΕΠΤΙΚΟ
To ΠΠΣ, αφού έλαβε υπόψη τις μαρτυρικές καταθέσεις, το απολογητικό υπόμνημα του εγκαλούμενου και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου, αποφαίνεται ως ακολούθως:
Από τις καταθέσεις των τριών μαρτύρων της εγκαλούσας, προκύπτει η ενεργός και πολύπλευρη δημοσιογραφική της δραστηριότητα, στο πλαίσιο μάλιστα της καλής συναδελφικής συνεργασίας. Και οι τρεις μάρτυρες υπογραμμίζουν το απαράδεκτο του δημοσιεύματος της 23.06.21 στην ιστοσελίδα, της οποίας ιδιοκτήτης και υπεύθυνος είναι ο εγκαλούμενος συν. Γ. Δ.
Το δημοσίευμα αυτό, υπεισέρχεται στο χώρο της προσωπικής ζωής της εγκαλούσας, με ισχυρισμούς που ακόμη και αν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα, όσον αφορά την αναφερόμενη ερωτική σχέση της με προϊστάμενό της (κάτι που η ίδια αρνείται), πέραν των άλλων, παραβιάζει τα ισχύοντα περί προσωπικών δεδομένων.
Εξάλλου, τα περί «θηριώδους μισθού» που αναφέρονται, δεν στηρίζονται σε συγκεκριμένα στοιχεία, αλλά είναι παντελώς αόριστα προς δημιουργία εντυπώσεων, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή βάση, που θα δικαιολογούσε την άσκηση ελέγχου και κριτικής για περιπτώσεις που ενέχουν το στοιχείο του σκανδάλου. Πέραν του ότι ο ισχυρισμός αυτός, διαψεύδεται από τις καταθέσεις των μαρτύρων της.
Ο μάρτυρας του εγκαλούμενου, δεν αντικρούει τους ισχυρισμούς της εγκαλούσας, απλά σημειώνει πως τα αναφερόμενα στο δημοσίευμα, όπως συνήθως συμβαίνει σε διάφορα δημοσιογραφικά κείμενα, προκαλούν ενοχλήσεις σε διάφορα πρόσωπα. Ουσιαστικά ο μάρτυρας αναφέρεται στις εργασιακές σχέσεις, που υπάρχουν στην ιστοσελίδα και αναφέρεται γενικά ότι ο εγκαλούμενος τηρεί τους κανόνες δεοντολογίας.
Από την πλευρά του ο εγκαλούμενος δεν αναφέρεται σε όσα η εγκαλούμενη καταγγέλλει στην έγκλησή της και κυρίως περιορίζεται στον ισχυρισμό ότι αυτή έχει απωλέσει την δημοσιογραφική της ιδιότητα, λόγω αντικειμένου εργασίας της σε Γραφείο Τύπου. Όμως, παραγνωρίζει ότι τα καταγγελλόμενα στην έγκληση, θα μπορούσαν να αφορούν και οποιοδήποτε πρόσωπο, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη δημοσιογραφικής ιδιότητας, καθώς ο οποιοσδήποτε μπορεί να προσφεύγει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο εναντίον μέλους της ΕΣΗΕΑ για τυχόν δεοντολογικές παραβάσεις.
Με τα δεδομένα αυτά, το Συμβούλιο κρίνει ομόφωνα ότι τα περιγραφόμενα στην έγκληση δημοσιεύματα, πλήττουν την προσωπικότητα και επαγγελματική υπόσταση της εγκαλούσας, χωρίς σεβασμό στην ιδιωτική της ζωή, ανεξάρτητα από την βασιμότητα ή μη των αναφερομένων και ως εκ τούτου, παραβιάζουν τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.
Κατόπιν αυτών, το ΠΠΣ ομόφωνα έκρινε πειθαρχικά ελεγκτέο τον εγκαλούμενο συν. Γ. Δ., για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ του Καταστατικού και άρθρου 2, παρ. α’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.
Ως προς την ποινή, ομόφωνα επιβλήθηκε η προσωρινή διαγραφή ενός έτους από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ".